V Šanghaju je to nedeljo na sporedu 1.000. dirka formule ena. Foto: EPA
V Šanghaju je to nedeljo na sporedu 1.000. dirka formule ena. Foto: EPA

13. maja 1950 so organizirali prvo dirko formule ena, ki je štela za svetovno prvenstvo. Dirkači so se pomerili v Silverstonu, kjer Italijan Giuseppe Farina s svojim alfo romeom ni imel pravega tekmeca. Pravzaprav so vsi dirkači na odru za zmagovalce dirkali za isto moštvo, drugi je bil Italijan Luigi Fagioli, tretji domačin Reg Parnell.

Ste vedeli?

Vodstvo formule ena je želelo 1.000. dirko v elitnem razredu motošporta prirediti v Silverstonu, a so se zaradi muhastega aprilskega vremena odločili, da bo ostala v Šanghaju. "Silverstone je zibelka formule ena. Tisočo dirko smo želeli organizirati tu, a po posvetu z lastnikom dirkališča Johnom Grantom smo se odločili, da je aprilsko vreme na Otoku nesprejemljivo," je ob izteku lanskega leta dejal komercialni direktor formule ena Sean Bratches.

Do danes so dirke formule ena priredili na 72 različnih dirkališčih v 32 različnih državah. Krstna sezona leta 1950 je štela zgolj sedem dirk, kar je do danes najmanj preizkušenj v posamičnem letu. Največ dirk v posamezni sezoni je 21 (2016, 2018 in v letošnji sezoni).

Dirkalniki največkrat hrumeli v Monzi
Največ dirk formule ena, ki so štele za svetovno prvenstvo, so priredili v Italiji, in sicer kar 96, od teh 68 na kultnem dirkališču v Monzi blizu Milana. Le enkrat je dirko za VN Italije gostila Imola ‒ leta 1980, ko so dirkališče v Monzi prenavljali. Slavil je Brazilec Nelson Piquet (Brabham) pred williamsoma, Avstralcem Alanom Jonesom in Argentincem Carlosom Reutemannom. Leto pozneje se je VN Italije vrnila v Monzo, Imola pa je odtlej do leta 2006 gostila dirko za VN San Marina.

Več kot 70 dirk le še v Nemčiji in Veliki Britaniji
77 dirk za svetovno prvenstvo so organizirali v Nemčiji, kjer sta si odgovornost delila predvsem Nürburgring in Hockenheimring (enkrat so dirko priredili tudi v Berlinu), 72-krat so dirkači točke za SP nabirali v Veliki Britaniji (ob Silverstonu še Brands Hatch, Donnington Park in Aintree pri Liverpoolu). Sledijo Združene države Amerike z 69 dirkami.

Prizorišča z največ dirkami formule ena
DržavaMestoVelika nagradaŠtevilo dirk
ItalijaMonzaVN Italije68
MonakoMonte CarloVN Monaka65
Velika BritanijaSilverstoneVN Velike Britanije52
BelgijaSpa-FrancorchampsVN Belgije51
NemčijaNürburgVN Nemčije, VN Evrope, VN Luksemburga40
KanadaMontrealVN Kanade39
NemčijaHockenheimVN Nemčije36
BrazilijaSao PauloVN Brazilije36
MadžarskaBudimpeštaVN Madžarske33
AvstrijaSpielbergVN Avstrije30
JaponskaSuzukaVN Japonske30
NizozemskaZandvoortVN Nizozemske30
Giuseppe Farina med prostim treningom pred zgodovinsko prvo dirko formule ena, ki je štela za svetovno prvenstvo (Silverstone, 12. maj 1950). Foto: AP
Giuseppe Farina med prostim treningom pred zgodovinsko prvo dirko formule ena, ki je štela za svetovno prvenstvo (Silverstone, 12. maj 1950). Foto: AP

Samo enkrat v Casablanci
Država z najmanj dirkami formule ena je Maroko, kjer so priredili samo eno dirko za VN Maroka. 19. oktobra 1958 so se dirkači pomerili na dirkališču Ain-Diab v Casablanci, kjer sta za dvojno britansko slavje poskrbela sir Stirling Moss (Vanwall) in Mike Hawthorn (Ferrari). Američan Phil Hill je bil s ferrarijem tretji. Dirka je znana tudi po hudi nesreči Britanca Stuarta Lewisa-Evansa, ki je po okvari pogonskega sklopa zletel s proge. Dirkača so v dirkalniku zajeli ognjeni zublji, 28-letnik iz Sussexa je zaradi hudih opeklin umrl šest dni pozneje. Bil je zelo dober prijatelj poznejšega vodje formule ena Bernieja Ecclestona, ki je tedaj v športu sodeloval kot lastnik moštva Connaught. Zaradi pretresenosti nad smrtjo dobrega prijatelja je po sezoni moštvo prodal in formuli ena pomahal v slovo. Brez nje sicer ni zdržal dolgo, v šport se je vrnil leta 1965.

Prizorišča z najmanj dirkami formule ena
DržavaMestoVelika nagradaŠtevilo dirk
ItalijaPescaraVN Pescare1 (1957)
MarokoCasablancaVN Maroka1 (1958)
NemčijaBerlinVN Nemčije1 (1959)
PortugalskaMonsantoVN Portugalske1 (1959)
ZDASebringVN ZDA1 (1959)
ZDARiversideVN ZDA1 (1960)
AvstrijaZeltweg (letališče)VN Avstrije1 (1964)
FrancijaLe MansVN Francije1 (1967)
ZDAFair Park, DallasVN Dallasa1 (1984)
Velika BritanijaDonnington ParkVN Evrope1 (1993)

Statistični sladkorčki
Na tisočih dirkah bodo dirkači prevozili 322.476,07 km, odpeljali bodo 65.196 krogov. V kraljici motošporta se je do danes preizkusilo 772 dirkačev in 159 konstruktorjev. Pod zmago v formuli ena se je podpisalo 107 dirkačev in 34 moštev, elitni razred motošporta ima 33 različnih dirkaških in 15 konstruktorskih svetovnih prvakov. (vir: FIA Magazine Auto)

Jubilejni mejniki
V spodnji infografiki si lahko ogledate, na katerih dirkališčih in kdaj so priredili jubilejne dirke formule ena, ki so štele za svetovno prvenstvo. Dirkaški konec tedna v Šanghaju se bo začel v petek z dvema prostima treningoma nadaljeval v soboto s tretjim prostim treningom in kvalifikacijami in končal z nedeljsko dirko za VN Kitajske.