Lewis Hamilton je s tretjim osvojenim naslovom svetovnega prvaka izenačil dosežek idoliziranega Ayrtona Senne. Hkrati je postal deseti dirkač v zgodovini z vsaj tremi naslovi prvaka. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je s tretjim osvojenim naslovom svetovnega prvaka izenačil dosežek idoliziranega Ayrtona Senne. Hkrati je postal deseti dirkač v zgodovini z vsaj tremi naslovi prvaka. Foto: Reuters

Ne najdem besed, s katerimi bi opisal trenutne občutke. Vse to ne bi bilo možno brez mojega moštva. Rad vas imam, fantje, zaradi vsega, kar storite zame. Še moji družini: rad vas imam!

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton in Nico Rosberg
Takole je Hamilton v prvem zavoju dirke izrinil moštvenega kolega s steze in prevzel vodstvo. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je osvojil tretje mesto, potem ko je dirko začel s poslabšanega položaja - pribitek 10 mest - zaradi menjave pogonskega sklopa. Foto: Reuters
Max Verstappen
Max Verstappen je z odličnim dirkanjem in 4. mestom izenačil uspeh kariere. Nizozemec je bil predtem četrti že na letošnji VN Madžarske. Foto: Reuters
Jenson Button
Jenson Button je navdušil s šestim mestom. McLarnu so odgovarjale deževne razmere, kjer moč motorja ni prišla toliko do izraza. Povsem se je dirka ponesrečila ekipi Williams, tudi Red Bullu, ki si je po odličnem štartu in celo vodstvu Ricciarda obetal uspešen dirkaški konec tedna v Teksasu. Foto: Reuters
false
Obilno deževje z dirkališča v Austinu ni odgnalo najzvestejših privržencev kraljice motošporta. Foto: Reuters
Povzetek dirke F1 za VN ZDA
Hamilton v Austinu do tretjega naslova prvaka
Povzetek kvalifikacij F1 za VN ZDA
Zaključek dirke za VN ZDA
Rosberg dobil skrajšane deževne kvalifikacije
Štart dirke F1 za VN ZDA

Dirka polna preobratov, nesreč in odstopov. Po deževnih skrajšanih kvalifikacijah se je vreme za nedeljsko dirko nekoliko umirilo, padavine so pojenjale, steza se je ves čas sušila, a nikoli posušila, kar je moštvom pri izbiri gum in strategije povzročalo nemalo preglavic.

Najboljšo taktiko je sicer izbral Rosberg, ki je po vnovičnem spodletelem štartu dirkal odlično, nato pa sedem krogov pred koncem storil napako, zapeljal s steze in naslov 'podaril' Hamiltonu.

Rosberg spet razočaral na štartu
Kakšen štart Hamiltona. Brez večjih težav je dohitel moštvenega kolega Rosberga, ki si je na popoldanskih kvalifikacijah privozil 'pole' in ga prehitel že v prvem zavoju. Nemec je preširoko zapeljal v ovinek, za trenutek je zapeljal s steze in izgubil še dve mesti. Med njega in Hamiltona sta se vrinila red bulla Daniil Kvjat in Daniel Ricciardo. Kvjat je nekajkrat napadel Britanca, a je ta vse napade odbil, od petega do osmega kroga so dirkači vozili za navideznim varnostnim avtomobilom.

Red Bulla vrgla rokavico mercedesoma
Kvjat in Ricciardo sta se v deževnih razmerah odlično znašla in hitro napadla dirkača novega starega konstruktorskega prvaka. V 15. krogu je Ricciardu uspelo po notranji strani 17. zavoja prehiteti Hamiltona in zasesti vodilni položaj. Po postankih je Hamiton zdrsnil še nižje, red bulla sta prevzela pobudo, a na (p)osušeni stezi nista bila več tako konkurenčna. Rosberg si je na čelu kolone hitro nabral devet sekund naskoka pred Ricciardom, ki se je moral kmalu otepati neumornega Hamiltona. 30-letnik je Avstralca v ravnini tudi prehitel in zasedel drugo mesto.

Varnostni avtomobil v 27. krogu
V 20. krogu je Kimi Räikkönen zletel s steze in trčil v zaščitno ogrado. Ko je že kazalo, da bo moral zapustiti dirkalnik, ga je vendarle uspel premakniti in nadaljevati dirko, ki pa jo je sklenil v garaži sedem krogov pozneje. V istem krogu je na stezo zapeljal varnostni avtomobil, potem ko je Marcus Ericsson obstal na progi, tako da so se prednosti med dirkači izničile. Moštvom je številne preglavice sicer povzročala izbira gum; nekatera so stavila na tršo različico, nekatera na mehkejšo.

Izjemno dirkanje Verstappna
Po odhodu varnostnega avtomobila in letečem štartu je Sebatian Vettel izkoristil nepozornost Ricciarda in ga nemudoma prehitel, medtem ko je Max Verstappen prehitel še drugega 'spečega' red bulla, Kvjata. Odlični Nizozemec je nato ugnal še Ricciarda, ki je takoj zatem trčil z Nicom Hülkenbergom, ki je zaradi poškodovanega sprednjega desnega dela dirkalnika tudi odstopil. V času novega virtaulnega varnostnega avtomobila v 39. krogu je Rosberg opravil postanek in na stezo zapeljal za vodilno trojko, ki jo je na novem kompletu mehkih gum hitro dohitel, na koncu pa s postankom več začel lov na vodilnega Hamiltona. Toda lov ni trajal dolgo, saj so se prednosti hitro izničile ob vnovičnem prihodu varnostnega avtomobila na stezo - tokrat je svoj dirkalnik v 19. zavoju razbil Kvjat.

V 44. krogu sta v boks zavila Hamilton in Vettel, Britanec je izgubil vodstvo, po letečem štartu je moral nato oprezati nazaj še za izjemnim Verstappnom, ki mu je s Vettlom predstavljal največjo nevarnost.

Hamiltonov poljub sreče
Toda Britancu se je kmalu nasmehnila sreča: v 49. krogu je Rosberg v 14. zavoju storil napako - izgubil je nadzor nad zadnjim delom dirkalnika -, zapeljal s steze in vodstvo 'podaril' moštvenemu kolegu. Do konca ameriške preizkušnje je Britanec vodilni položaj zlahka zadržal in se razveselil 43. zmage v karieri. Rosberg je zadržal drugo mesto, potem ko ga je v zadnjih krogih dvakrat napadel Vettel.


Rdeča zastava po dobrih treh minutah
Nedeljske kvalifikacije so se začele ob 15. uri, na stezo so se podali vsi dirkači, najhitrejši krog je odpeljal Lewis Hamilton (1:59,393), za njim sta se razvrstila Daniel Ricciardo in Daniil Kvjat. Po zgolj dobrih treh minutah so ob progi zavihrale rdeče zastave, potem ko je svojega toro rossa uničil Carlos Sainz mlajši. Ta je zapeljal na robnik, izgubil nadzor nad dirkalnikom in zletel v zaščitno ogrado. To je bil za Španca že drugi zaporedni hujši trk, pred štirinajstimi dnevi je končal v zaščitnem zidu v Sočiju. Tedaj je se je z 246 km/h popolnoma zaustavil v zgolj štirih metrih.

Vettlova uvrstitev visela na nitki
V prvem delu kvalifikacij so imeli vsi dirkači težave z razmočeno progo, eno izmed največjih je imel Sebastian Vettel, ki je s svojim ferrarijem zletel s steze in z gumami rahlo oplazil zaščitno ogrado. Preostanek prvega dela kvalifikacij je preživel v garaži in se na koncu skozi šivankino uho uvrstil v drugi del, osvojil je 15. mesto. Najhitrejši čas je postavil Ricciardo (1:56,495), najbolj se mu je približal Nico Rosberg (+0,176), tretji je bil Hamilton. Sledili so jim Kvjat, Kimi Räikkönen, Nico Hülkenberg, Max Verstappen, Sergio Perez, Valtteri Bottas ... Poslovili so se Sainz, Will Stevens, Alexander Rossi, Felipe Nasr in Marcus Ericsson.

Rosberg v drugem delu pred Hamiltonom
V drugem delu kvalifikacij so se padavine še okrepile, najhitrejši je bil Rosberg (1:56,824), dobro desetinko je za njim zaostal Hamilton, tretje in četrto mesto sta zasedla red bulla (Ricciardo in Kvjat). Sledili so Vettel, Perez, Hülkenberg, Felipe Massa in Verstappen. V finalni del se ni uspelo uvrstiti Pastorju Maldonadu, Jensonu Buttnu, Romainu Grosjeanu in Fernandu Alonsu. Ob zaključku drugega dela kvalifikacij sta Hülkenberg in Vettel po radijski zvezi izrazila zaskrbljenost nad razmerami na stezi. Hülkenberg je poudaril, da je na progi enostavno preveč vode, Vettel pa, da bi morali kvalifikacije zaradi varnostnih razlogov prekiniti.

To se je naposled tudi zgodilo. Delavci so sicer poskušali s proge odstraniti oziroma razpršiti čim več vode, a je bilo le-te še vedno preveč za varno dirkanje. Po nekaj minutah čakanja je padla odločitev o odpovedi finalnega dela.

Dirka za VN ZDA, Austin

Končni vrstni red (56/56):         
 1. L. HAMILTON   Mer. 1:50:52,703 
 2. N. ROSBERG    Mercedes  +2,850 
 3. S. VETTEL     Ferrari    3,381 
 4. M. VERSTAPPEN T. Rosso  22,359 
 5. S. PEREZ      F. India  24,413 
 6. J. BUTTON     McLaren   28,058 
 7. C. SAINZ ML.  T. Rosso  30,619 
 8. P. MALDONADO  Lotus     32,273 
 9. F. NASR       Sauber    40,257 
10. D. RICCIARDO  Red Bull  53,371 
11. F. ALONSO     McLaren   54,916 
12. A. ROSSI      Mar.    1:15,277 
                                   
Odstop: Stevens, Bottas, Grosjean, 
        Massa, Räikkönen, Ericsson,
        Hülkenberg, Kvjat          
                                   
Dirkaški seštevek (16/19):        
 1. L. HAMILTON   Mercedes     327
 2. S. VETTEL     Ferrari      251
 3. N. ROSBERG    Mercedes     247
 4. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari      123
 5. V. BOTTAS     Williams     111
 6. F. MASSA      Williams     109
 7. D. KVJAT      Red Bull      76
 8. D. RICCIARDO  Red Bull      74
 9. S. PEREZ      Force India   64
10. M. VERSTAPPEN Toro Rosso    45
11. R. GROSJEAN   Lotus         44
12  N. HÜLKENBERG Force India   38
13. F. NASR       Sauber        27
14. P. MALDONADO  Lotus         26
15. C. SAINZ ML.  Toro Rosso    18
16. J. BUTTON     McLaren       16
17. F. ALONSO     McLaren       11
18. M. ERICSSON   Sauber         9
                                  
Konstruktorski seštevek (16/19):  
 1. MERCEDES                   574
 2. FERRARI                    374
 3. WILLIAMS                   220
 4. RED BULL                   150
 5. FORCE INDIA                102
 6. LOTUS                       70
 7. TORO ROSSO                  63
 8. SAUBER                      36
 9. McLAREN                     27
10. MANOR MARUSSIA               0
                                  

Kvalifikacije/štartna mesta:      
 1. N. ROSBERG    Merc.   1:56,824
 2. L. HAMILTON   Merc.   1:56,929
 3. D. RICCIARDO  Red B.  1:57,969
 4. D. KVJAT      Red B.  1:58,434
 5. S. VETTEL *   Ferrari 1:58,596
 6. S. PEREZ      F. I.   1:59,210
 7. N. HÜLKENBERG F. I.   1:59,333
 8. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari 1:59,703
 9. F. MASSA      Will.   1:59,999
10. M. VERSTAPPEN T. R.   2:00,199
11. F. ALONSO     McLaren 2:00,265
12. V. BOTTAS     Will.   2:00,334
13. R. GROSJEAN   Lotus   2:00,595
14. J. BUTTON     McLaren 2:01,193
15. P. MALDONADO  Lotus   2:01,604
16. M. ERICSSON   Sauber          
17. F. NASR       Sauber          
18. A. ROSSI      Maruss.         
19. W. STEVENS    Maruss.         
20. C. SAINZ ML.  T. R.           
                                  
* - pribitek 10 mest zaradi menja-
    ve motorja                     
                                  

Ne najdem besed, s katerimi bi opisal trenutne občutke. Vse to ne bi bilo možno brez mojega moštva. Rad vas imam, fantje, zaradi vsega, kar storite zame. Še moji družini: rad vas imam!

Lewis Hamilton
Povzetek dirke F1 za VN ZDA
Hamilton v Austinu do tretjega naslova prvaka
Povzetek kvalifikacij F1 za VN ZDA
Zaključek dirke za VN ZDA
Rosberg dobil skrajšane deževne kvalifikacije
Štart dirke F1 za VN ZDA