Nico Rosberg (levo) je v Silverstonu vknjižil tretjo zmago v karieri, drugo v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Nico Rosberg (levo) je v Silverstonu vknjižil tretjo zmago v karieri, drugo v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Žal mi je za Lewisa in za vse britanske navijače. Lewisu bi veliko pomenila dobra uvrstitev v Silverstonu. Ob odstopu vselej nastopi veliko razočaranje, a to je pač dirkanje. Ne bom lagal, nisem bil razočaran, ko je odstopil Sebastian. Od tistega trenutka je bila dirka preprosto fantastična.

Nico Rosberg
Sebastian Vettel
Deset krogov pred koncem je zaradi okvare menjalnika odstopil trikratni svetovni prvak Sebastian Vettel. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je moral zaradi počene zadnje leve gume zapeljati v boks. Na Pirelli se bo zagotovo usul nov plaz kritik. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je podrl rekord Michaela Schumacherja po številu zaporednih dirk z vsaj eno osvojeno točko. 'Ledeni Finec' je v Silverstonu 25-ič zapored vknjižil vsaj točko v seštevku za svetovno prvenstvo. Foto: EPA
V Silverstonu velike težave z gumami
Rosberg v Silverstonu do druge zmage v sezoni

Številni so pričakovali dolgočasno dirko, na kateri pa se je zgodilo veliko razburljivih trenutkov. Za največje so poskrbele prav Pirellijeve gume, ki so ob visokih temperaturah asfalta in agresivni vožnji dirkačev večkrat eksplodirale, zaradi česar je na stezo zapeljal tudi varnostni avto.

Rosberg je bil pod drobnogledom
Zmagovalec Nico Rosberg, ki se je v Silverstonu veselil svoje druge zmage v letošnji sezoni, je bil pod drobnogledom komisije Mednarodne avtomobilistične zveze, saj ni upočasnil ob rumenih zastavah. Ob 17.40 je moral na zagovor h komisarjem, ki pa so Rosbergu nazadnje potrdili zmago.


Katastrofalen začetek Webbra

Dirko je izjemno slabo začel Mark Webber, mimo katerega so dirkači švigali kot za stavo, v prvem ovinku mu je pot prekrižal Romain Grosjean, tako da je za trenutek celo zapeljal s steze - Avstralec je s 4. padel na 15. mesto. Povsem drugače se je odrezal Felipe Massa, ki se v kvalifikacijah ni izkazal (12. mesto), na začetku dirke pa je zapeljal celo na 5. mesto.

Po trikratni eksploziji gum varnostni avto
Nato se je začelo zapletati, v glavni vlogi pa so bile letos že večkrat kritizirane Pirellijeve gume. Najprej je v 8. krogu guma eksplodirala domačemu ljubljencu Lewisu Hamiltonu, ki je že začel večati prednost pred Vettlom. Britanec je moral zapeljati v boks in je dirko nadaljeval na repu kolone. Takoj zatem je guma eksplodirala tudi na dirkalniku Masse. Brazilca je obrnilo, a se je znašel in mu je še uspelo zapeljati v garažo.

Pirellijev polom se je nadaljeval, v 15. krogu je gumo razcefralo še dirkaču Toro Rossa, Jean-Ericu Vergneju. Steza je bila z ostanki gum preveč nasmetena, zato je po navodilih dirkaške kontrole Mednarodne avtomobilistične zveze v 16. krogu nanjo zapeljal varnostni avto in odpeljal pet krogov.

Vettel povečeval prednost
Mehaniki so svoje dirkače opozarjali, naj se izogibajo robnikom, ki ob visokih temperaturah steze zarezujejo v gume. Vettel je po odhodu varnostnega avta še povečeval prednost pred najbližjimi zasledovalci, v 30. krogu so se začeli drugi postanki v boksih. V 35. krogu sta postanek opravila tudi Rosberg in Vettel, ki sta zadržala svoji mesti, Räikkönen je bil tretji, Webber četrti.

Odstop Vettla še začinil dogajanje!
Deset krogov pred koncem pa je na veliko veselje britanskih navijačev Vettlu odpovedal menjalnik, tako da je trikratni zaporedni svetovni prvak dirko končal ob progi v štartno-ciljni ravnini. Razočarani Nemec je mirno odšel do svojega boksa, kjer sta ga potolažila vodja moštva Christian Horner in tehnični vodja Adrian Newey, medtem ko je na stezo še drugič zapeljal varnostni avto.

Alonso z 9. mesta na stopničke
V zaključku dirke se je z izjemno vožnjo izkazal Alonso, ki je v zadnjih krogih nadoknadil kar šest mest in si priboril mesto na zmagovalnem odru, medtem ko je bil velik osmoljenec Räikkönen. Pri Lotusu se namreč niso odločili za zadnji postanek, tako da Finčeve gume niso zdržale, v zaključku dirke je izgubljal pomembna mesta, prehitel ga je celo Hamilton, na koncu je bil peti.

Dirka za VN Velike Britanije, izidi

Končni vrstni red po 52 krogih:
1. N. ROSBERG Mer. 1:32:59,456 2. M. WEBBER Red Bull +0,765 3. F. ALONSO Ferrari 7,124 4. L. HAMILTON Mercedes 7,756 5. K. RÄIKKÖNEN Lotus 11,257 6. F. MASSA Ferrari 14,573 7. A. SUTIL F. India 16,335 8. D. RICCIARDO Toro R. 16,543 9. P. DI RESTA F. India 17,943 10. N. HÜKLENBERG Sauber 19,709 Odstop: Vergne, Vettel, Perez, Grosjean
Skupni vrstni red, dirkači:
1. S. VETTEL Red Bull 132 2. F. ALONSO Ferrari 111 3. K. RÄIKKÖNEN Lotus 98 4. L. HAMILTON Mercedes 89 5. M. WEBBER Red Bull 87 6. N. ROSBERG Mercedes 82 7. F. MASSA Ferrari 57 8. P. DI RESTA F. India 36 9. R. GROSJEAN Lotus 26 10. J. BUTTON McLaren 25 Konstruktorji:
1. RED BULL 219 4. LOTUS 124 2. MERCEDES 171 5. FORCE INDIA 59 3. FERRARI 168 6. McLAREN 37

Žal mi je za Lewisa in za vse britanske navijače. Lewisu bi veliko pomenila dobra uvrstitev v Silverstonu. Ob odstopu vselej nastopi veliko razočaranje, a to je pač dirkanje. Ne bom lagal, nisem bil razočaran, ko je odstopil Sebastian. Od tistega trenutka je bila dirka preprosto fantastična.

Nico Rosberg
V Silverstonu velike težave z gumami
Rosberg v Silverstonu do druge zmage v sezoni