Sebastian Vettel, rojen 3. julija 1987, je pri zgolj 26 letih že štirikrat osvojil naslov svetovnega prvaka v formuli ena. Foto: EPA
Sebastian Vettel, rojen 3. julija 1987, je pri zgolj 26 letih že štirikrat osvojil naslov svetovnega prvaka v formuli ena. Foto: EPA

V F1 že dolgo nismo videli takšne dominantnosti, kakršno je v letošnji sezoni pokazal Sebastian Vettel - rojeni zmagovalec, ki je bil kaznovan že po 9 sekundah svoje kariere v kraljici motošporta.
Za Vettlom je letos zares sanjska sezona. V prvi polovici sezone so mu drugi dirkači še sledili, po poletnem premoru pa je sijajni Nemec dobil vse dirke in pri 26 letih postal najmlajši štirikratni svetovni prvak v zgodovini formule ena. Prav tako je postal šele tretji dirkač po legendarnih Michaelu Schumacherju in Juanu Manuelu Fangiu, ki je naslov svetovnega prvaka v F1 osvojil štirikrat zapored.


STE VEDELI?

  • Sebastian ima dve sestri, Melanie in Stefanie, ter brata Fabiana. Očetu, ki ima v lasti sicer manjše tesarsko podjetje, je ime Norbert, materi pa Heike.
  • navija za nemškega nogometnega prvoligaša Eintracht iz Frankfurta.
  • dejal je, da je dokončanje srednje šole njegov največji uspeh.
  • leta 2012 je prejel najvišje priznanje v nemškem športu - srebrni lovorov list oziroma Silbernes Lorbeerblatt, ki ga od leta 1950 podeljujejo najboljšim nemškim športnikom.
  • po 9 sekundah njegove kariere v F1 (na prostem treningu v Turčiji leta 2006) ga je doletela kazen za prehitro vožnjo v boksih. Plačati je moral 1.000 ameriških dolarjev.
  • Forbesovi listi najbolje plačanih športnikov v letu 2013 z 18 milijoni dolarjev oziroma 13,2 milijona evrov zaseda 89. mesto. Od dirkačev F1 sta višje uvrščena Fernando Alonso (19. mesto; 22 milijonov evrov) in Lewis Hamilton (26. mesto; 20,6 milijona evrov).
  • Vettel je velik ljubitelj angleškega humorja, obožuje komedije, kot sta Little Britain in Monty Python. Prav tako je tudi velik ljubitelj Beatlesov, njegova najljubša skladba je Drive my car.

Prav zares vse čestitke Sebastianu za odlične predstave v letošnji sezoni - ne le z njegove strani, temveč tudi s strani moštva. Za njim je sijajna sezona in povsem zasluženo je še četrtič osvojil naslov prvaka!
Michael Schumacher


Motošport ima v krvi

Rojen v Heppenheimu, majhnem mestecu med Heidelbergom in Darmstadtom, obkroženem z vinogradi, je Vettel že v rani mladosti pokazal veliko zanimanja za motošport. Že pri osmih letih je dirkal z gokartom, leta 2004 je dobil kar 18 od 20 dirk na nemškem prvenstvu Formule BMW. Leto pozneje je bil najboljši novinec v seriji Formula 3 Euroseries, ki jo je dobil zdajšnji tekmec Lewis Hamilton. Z 19 leti in 53 dnevi je postal najmlajši dirkač, ki se je udeležil dirkaškega konca tedna v formuli ena, potem ko je v Turčiji leta 2006 za BMW-Sauber nastopil na petkovem prostem treningu. Leta 2007 je v Indianapolisu debitiral na dirki formule ena in jo končal na 8. mestu, s čimer je postal najmlajši dirkač v zgodovini z osvojeno točko (19 let in 349 dni).

Vettel na začetku svoje kariere v formuli ena. Fotografija je bila posneta v Melbournu. Foto: EPA
Vettel na začetku svoje kariere v formuli ena. Fotografija je bila posneta v Melbournu. Foto: EPA

Najmlajši zmagovalec dirke formule ena
V naslednjih sezonah je v moštvu Toro Rosso podrl še nekaj rekordov. 14. septembra 2008 v Monzi je denimo v dveh dneh postavil prav toliko mejnikov. Postal je najmlajši dirkač v zgodovini F1, ki je dirko začel z najboljšega štartnega položaja (21 let in 72 dni), dan pozneje je postal najmlajši zmagovalec dirke F1 (21 let in 73 dni). Leta 2009 je sledila selitev k Red Bullu, ki mu je priboril prvi 'pole', prvo zmago in pomagal do prvega dvojnega slavja. Sezono 2009 je sklenil s štirimi zmagami, v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo pa je zaostal le za Jensonom Buttonom, ki si je naslov prvaka zagotovil na predzadnji dirki sezone v Sao Paulu.

Vesel sem, da je Sebastian osvojil naslov. Je izjemen dirkač, ki je letos nanizal nekaj zares impresivnih zmag. Je velik šampion in prepričan sem, da to ni bil njegov zadnji naslov prvaka.
Alain Prost

Leta 2010 se je začel neverjetni niz
Od leta 2010 je naveza Vettel-Red Bull nepremagljiva. V tisti sezoni je pri 23 letih in 135 dnevih za nameček postal še najmlajši svetovni prvak (prejšnji rekord je držal Hamilton - 23 let in 301 dan) in šele drugi nemški prvak po Schumacherju, ki je naslov sicer osvojil kar sedemkrat. Sezono pozneje je vknjižil rekordnih 15 'polov', prav tako je nanizal kar 11 zmag, ki jih je na zmagovalnem odru vselej proslavil z dvignjenim kazalcem. S tem je želel svetovni javnosti sporočiti, da je številka ena v kraljici motošporta. Prevlada se je nadaljevala tudi lani, ko je še tretjič zapored postal svetovni prvak, čeprav se mu je zadnja dirka v Interlagosu ponesrečila in je z obilo težavami zbral dovolj točk, da je ubranil prednost pred Fernandom Alonsom.

14. september 2008 je datum, ki si ga bo Vettel zapomnil do konca življenja. Takrat je namreč v Monzi dobil prvo dirko F1 v svoji karieri. Foto: EPA
14. september 2008 je datum, ki si ga bo Vettel zapomnil do konca življenja. Takrat je namreč v Monzi dobil prvo dirko F1 v svoji karieri. Foto: EPA


V Maleziji pokazal 'temnejšo plat'

V letošnji sezoni je 26-letni Heppenheimčan v Maleziji pokazal tudi temnejšo plat in se zameril marsikateremu ljubitelju formule ena. Na drugi dirki sezone je prehitel moštvenega kolega Marka Webbra in mu speljal zmago, čeprav so mu v moštvu naročili, naj vozi počasneje in varčuje gume. 'Incident' je dodobra skrhal že tako zelo napet odnos med dirkačema Red Bulla, Webber naj bi nekaj časa celo razmišljal o predčasnem odhodu iz moštva. Zaradi dogodka iz Kuala Lumpurja in suverenega zmagovanja so ljubitelji formule ena ob zmagovalnem odru Vettla večkrat izžvižgali, največji koncert žvižgov je požel v Monzi in v Singapurju. Hamilton je dejal, da Vettlova dominantnost številne navijače najbrž močno dolgočasi, tako kot je njega v prejšnjem desetletju dolgočasila dominantnost Schumacherja in Ferrarija.

Biti svetovni prvak med tako talentiranimi dirkači je zares prvovrsten občutek. Nisem star, a postajam vse starejši, in morda bom šele čez 10 let zares dojel, kakšen uspeh sem dosegel.
Sebastian Vettel

Velik ljubitelj angleškega humorja
V zasebnem življenju je Vettel sicer čisto preprost človek, ki se rad zabava, kar je dokazal že s številnimi nastopi v televizijskih oddajah. Je zelo dober prijatelj s Kimijem Räikkönenom, s katerim vselej, ko dopušča čas, odigra partijo ali dve badmintona. Nemec sicer nima svojega menedžerja, a si je zelo blizu s šefom formule ena Berniejem Ecclestonom, s katerim večkrat odigra kakšno namizno igro. Trenutno živi v švicarskem Ellighausnu.

Odtis Vettlovih dlani na dirkališču v Jas Marini v Abu Dabiju. Foto: EPA
Odtis Vettlovih dlani na dirkališču v Jas Marini v Abu Dabiju. Foto: EPA
V rodnem Heppenheimu je Sebastian seveda velik junak. Mesto so njegovi someščani leta 2010, ko je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, neuradno preimenovali kar v Vettelheim. Foto: EPA
V rodnem Heppenheimu je Sebastian seveda velik junak. Mesto so njegovi someščani leta 2010, ko je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, neuradno preimenovali kar v Vettelheim. Foto: EPA