Dirkališče v Manami je 'zraslo' iz puščave. Foto: EPA
Dirkališče v Manami je 'zraslo' iz puščave. Foto: EPA

V Bahrajnu sem sicer že dirkal z gokartom na progi blizu Sahirja, a moja prva prava izkušnja s to progo pred prvim prostim treningom bo odpeljani krog na kolesu.

Max Verstappen
proga v Bahrajnu
Trasa v Manami, ki je dolga 5,412 km, je sestavljena iz štirih dolgih ravnin in številnih ostrih zavojev. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Bahrajn
Številni dirkači se veselijo dirke pod žarometi. Foto: EPA
Michael Schumacher
Krstno dirko za VN Bahrajna je leta 2004 dobil Michael Schumacher. Ferrarijev uspeh v Manami je z drugim mestom dopolnil Rubens Barrichello. Foto: EPA

V Avstraliji, Maleziji in na Kitajskem smo ves čas napredovali. Čeprav od prejšnje pa do naslednje dirke nismo imeli veliko časa za izboljšave, bomo v Bahrajnu dali vse od sebe in poskusili doseči svoj potencial.

Fernando Alonso
Lewis Hamilton
Lansko dirko je dobil Lewis Hamilton. Foto: EPA

Po treh letošnjih preizkušnjah v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Lewis Hamilton (Mercedes), ki je zbral 68 točk. Drugi je še vedno Sebastian Vettel (Ferrari), ki jih ima 55, štiri manj jih je osvojil Nico Rosberg (Mercedes). Četrti je Felipe Massa z Williamsom (30 točk), peti Kimi Räikkönen s Ferrarijem (24).

Stavnica za VN Bahrajna:
1. Lewis Hamilton (1,50)
2. Nico Rosberg (3,25)
3. Sebastian Vettel (9,00)
4. Kimi Räikkönen (13,00)
5. Valtteri Bottas (67,00)
6. Felipe Massa (81,00)
7. Daniel Ricciardo (151,00)
8. Daniil Kvjat (301,00)
9. Romain Grosjean (501,00)
10. Carlos Sainz ml. (1001,00)

Največ zmag na dirkah za VN Bahrajna je dosegel Fernando Alonso, ki je v Manami slavil trikrat (2005, 2006 in 2010), drugo mesto si delita Massa (2007 in 2008) in Vettel (2012 in 2013). Med konstruktorji je najuspešnejši Ferrari, ki ima štiri zmage, drugo mesto si s po dvema zmagama delita Renault in Red Bull.

Verstappen: Všeč so mi večerne dirke
Med tistimi, ki so v letošnji sezoni formule ena najbolj presenetili, je vsekakor 17-letni Max Verstappen, ki je na uvodnih treh dirkah večkrat dokazal, da gre za hrabrega in zelo talentiranega dirkača. "V Bahrajnu sem sicer že dirkal z gokartom na progi blizu Sahirja, a moja prva prava izkušnja s to progo pred prvim prostim treningom bo odpeljani krog na kolesu," je priznal Verstappen in dodal: "Dirka poteka delno tudi zvečer, zato bo to zagotovo zame zanimiva izkušnja, vsekakor pa ne nova, saj sem v takšnih razmerah že dirkal z gokarti. Večerne dirke so mi všeč, ker se proga nekoliko shladi, kar pomeni, da je hitrejša in to je vedno dobro."

Alonso ves čas o napredku
Alonso je v tem tednu večkrat poudaril, da pri McLaren Hondi lepo napredujejo, zdaj upa, da bodo napredek vknjižili tudi v Bahrajnu. "V Avstraliji, Maleziji in na Kitajskem smo ves čas napredovali. Čeprav od prejšnje pa do naslednje dirke nismo imeli veliko časa za izboljšave, bomo v Bahrajnu dali vse od sebe in poskusili doseči svoj potencial," je povedal Španec, ki upa, da bo tudi tokrat končal dirko. "Ves čas napredujemo, tudi dirkalnik je precej lažje voziti. Zelo se že veselim nedeljske dirke," je povedal.

Z lepilom nad težave s peskom
Gradnja dirkalne steze v Manami je bil bahrajnski nacionalni projekt, ki ga je začel tamkajšnji prestolonaslednik, šejk Hamad Al Halifa. Tako kot številne druge je tudi to progo oblikoval nemški arhitekt Hermann Tilke. Površina proge je sestavljena iz drobnika 'greywacke', ki so ga v Bahrajn pripeljali iz angleške grofije Shropshire in je v karavani formule eden zelo cenjenih materialov, saj omogoča zelo dober oprijem. Trasa, ki je dolga 5,412 km, je sestavljena iz štirih dolgih ravnin in številnih ostrih zavojev. Največ morebitnih težav je vselej povzročal pesek, saj je dirkališče, ki je stalo približno 150 milijonov ameriških dolarjev, zgrajeno sredi puščave, a so organizatorji dirke z brizganjem lepila okoli proge poskrbeli, da veter peska ne razpihava po trasi in tako ne ovira dirkanja.

Prva dirka v znamenju Ferrarija
4. aprila 2004 so v Manami izpeljali prvo dirko za VN Bahrajna. To je bila tudi prva dirka formule ena na Bližnjem vzhodu. Dobil jo je Michael Schumacher, njegov moštveni kolega pri Ferrariju Rubens Barrichello je bil drugi. Na odru za zmagovalce se jima je pridružil še Jenson Button (BAR-Honda). Progo je nekaj ur pred dirko ohladilo deževje, kar je bila tedaj voda na mlin Ferrariju z Bridgestonovimi pnevmatikami. Schumacher je takoj na štartu odbil vse napade drugih dirkačev, prvo mesto je do konca, razen za kratek čas ob postankih, brez težav zadržal. Tretje mesto se je dolgo nasmihalo Juanu Pablu Montoyi (Williams), ki pa so ga zaustavile tehnične težave. To je bila že Nemčeva 73. zmaga v karieri.

Na dirki sta tedaj zatajila oba mclarna - Räikkönenu, ki je dirko začel z 20. mesta, je razneslo motor, njegovega moštvenega kolega Davida Coultharda pa po nesporazumu ob zadnjem postanku v boksih mehaniki niso pričakovali, dirko je nato končal ob progi.

Hamilton lani odbijal Rosbergove napade
Lansko dirko je dobil Hamilton, ki je vodil praktično od začetka do konca. Zelo razburljiv je bil predvsem konec dirke, v katerem ga je iz ozadja ves čas napadal Rosberg, a je Britanec uspešno odbil vse Nemčeve napade in ostal v vodstvu dirkaškega seštevka. To je bila sicer druga britanska zmaga v Manami po letu 2009, ko je z Brawn-Mercedesom slavil poznejši svetovni prvak Button. Na oder za zmagovalce se je poleg Hamiltona in Rosberga uvrstil še Sergio Perez, četrti je bil Daniel Ricciardo, peti Nico Hülkenberg.

Dirka ob 17.00 na TV SLO 2 in na MMC-ju
Dirkači bodo v Manami v petek ob 13.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 14.00, ob 17.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 17.00.

Dirka za VN Bahrajna, Manama

Petek ob 13.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 17.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 14.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 17.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 17.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

V Bahrajnu sem sicer že dirkal z gokartom na progi blizu Sahirja, a moja prva prava izkušnja s to progo pred prvim prostim treningom bo odpeljani krog na kolesu.

Max Verstappen

V Avstraliji, Maleziji in na Kitajskem smo ves čas napredovali. Čeprav od prejšnje pa do naslednje dirke nismo imeli veliko časa za izboljšave, bomo v Bahrajnu dali vse od sebe in poskusili doseči svoj potencial.

Fernando Alonso
Predstavitev kroga F1 za VN Bahrajna
Predstavitev kroga F1 za VN Bahrajna