Red Bullovemu dirkaču Sebastianu Vettlu lahko samo povsem neverjeten razplet sezone odnese naslov svetovnega prvaka. Večina ljubiteljev kraljice motošporta je sicer prepričana, da bo četrtič zapored svetovni prvak postal že v Indiji. Foto: EPA
Red Bullovemu dirkaču Sebastianu Vettlu lahko samo povsem neverjeten razplet sezone odnese naslov svetovnega prvaka. Večina ljubiteljev kraljice motošporta je sicer prepričana, da bo četrtič zapored svetovni prvak postal že v Indiji. Foto: EPA

Po koncu dirke v Indiji dobiš zelo lepo lovoriko, zato bi bilo super, če bi se do nje dokopal tudi letos. To je dirkališče, ki mi je zelo všeč, prav tako mi je ob vsakem obisku všeč tudi ta država.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Krstno dirko za VN Indije so izpeljali 30. oktobra 2011. Dobil jo je Vettel, ki je vodil od štarta do cilja. Nemec niti enkrat ni pokazal kakršne koli šibkosti in je suvereno vknjižil že 11. zmago v sezoni. Takole sta ga na odru za zmagovalce s šampanjcem 'napadla' Jenson Button in Fernando Alonso. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Tudi lani je na najvišjo stopničko v Indiji stopil Vettel, ki je na zadnjih treh dirkah vodil prav v vseh krogih in je s tem izenačil rekord legendarnega Ayrtona Senne. Foto: EPA
Narain Karthikeyan
Indijci, ki so lani bučno s tribun spodbujali svojega junaka Naraina Karthikeyana (osvojil je 21. mesto), so letos brez svojega predstavnika. Foto: EPA
Tudi na dirki za VN Indije ne manjka lepotic. Foto: EPA


Po 15 dirkah na vrhu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena sameva Sebastian Vettel, ki je zbral 297 točk. 90 manj jih ima drugouvrščeni Fernando Alonso (207), tretji Kimi Räikkönen jih je zbral 177. Med peterico najboljših sta še Lewis Hamilton (161 točk) in Mark Webber (148).

Vabljeni k ogledu reportaž
Spodaj si lahko ogledate reportažo z dirke za VN Indije 2012.

Največ zmag na dirkah za VN Indije je zbral svetovni prvak Vettel, ki je dobil obe preizkušnji v letih 2011 in 2012. Največ konstruktorskih zmag za VN Indije je torej zbralo moštvo Red Bull.
Nemec tudi letos upa na uspeh
"Proga zaradi številnih zapletenih delov ni lahka. Še posebej težaven je vhod v tretji ovinek, zato je za dobro odpeljan krog na dirkališču Buddh treba biti zelo zbran," je pred nedeljsko preizkušnjo v Indiji, kjer si lahko zagotovi še četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka, dejal Vettel. Izjemni Nemec je po poletnem premoru neustavljiv, dobil je prav vse dirke, v nedeljo lahko med drugim vknjiži tudi hat-trick indijskih zmag. "Po koncu dirke v Indiji dobiš zelo lepo lovoriko, zato bi bilo super, če bi se do nje dokopal tudi letos. To je dirkališče, ki mi je zelo všeč, prav tako mi je ob vsakem obisku všeč tudi ta država," je še povedal 26-letni Heppenheimčan.
Räikkönen rad obiskuje nove kraje
"Proga v Indiji je kar zanimiva - vsekakor je ena boljših modernih prog v formuli ena. Pravzaprav je podobna tisti v Koreji. Ima dolge ravnine, ne preveč zahtevne zavoje, na njej je treba nekajkrat močno pritisniti na zavoro. Tehnično ni tako zahtevna kot v Koreji, a je vseeno zelo dobra," je indijsko dirkališče pohvalil Kimi Räikkönen, ki je lani dirko za VN Indije končal na 7. mestu. "Vselej je lepo obiskati novi kraj, kot je Indija. Upam, da nam bo v kvalifikacijah končno uspelo doseči želeni izid. V zadnjih petih kvalifikacijah nam ni šlo najbolje. Če bomo tudi tokrat zatajili, nam bo v nedeljo precej težje, čeprav bomo, tako kot vedno, dali vse od sebe. Toda če nam uspejo dobre kvalifikacije, bomo v nedeljo še kako nevarni," je še povedal 33-letni Finec, ki je lani v kvalifikacijah za VN Indije dosegel 7. najhitrejši čas.
Proga kot v Spa-Francorchampsu?
Izgradnja dirkališča v bližini indijske prestolnice New Delhi je stala približno 400 milijonov dolarjev (288 milijonov evrov), leži pa na 354 hektarjih. Kot je za moderne proge v navadi, je tudi ta plod dela nemškega arhitekta Hermanna Tilkeja, sprejme lahko okoli 110 tisoč gledalcev. Sestavljena je iz štirih daljših ravnin in 16 zavojev. Progo so dirkači F1 sprejeli precej pozitivno, mnogi so zadovoljni z dolgimi ravninami in težkimi zavoji, marsikdo jo je primerjal s klasičnim Spa-Francorchampsom. Krog na dirkališču Buddh je dolg 5,137 km, dirkači jih bodo morali v nedeljo premagati 60. Najhitrejšega je pred dvema letoma odpeljal Vettel (1:27,249).
Vettel na krstni dirki popolnoma suveren
Krstno dirko za VN Indije so izpeljali 30. oktobra 2011. Dobil jo je Vettel, ki je vodil od štarta do cilja. Nemec niti enkrat ni pokazal kakršne koli šibkosti in je suvereno osvojil že 11. zmago v sezoni. "Zelo sem ponosen, da sem prvi zmagovalec velike nagrade Indije, vendar pa imam ob tem mešane občutke, saj je bil vsakdo, ki ljubi motošport, pretresen zaradi dveh tragičnih nesreč v zadnjih tednih. Naše misli so z njima in še zlasti z njihovima družinama," je dejal Vettel, ki se je spomnil na preminulega dirkača Dana Wheldona in motociklista Marca Simoncellija. Jenson Button je v njun spomin nosil črn trak: "Za nami je zelo težak teden. Menim, da bi morali to prvo VN Indije posvetiti njunemu spominu." Na zmagovalni oder sta se poleg Vettla zavihtela še Button in Alonso.
Vettel lani izenačil rekord Senne
Tudi na lanski dirki je Vettel popolnoma dominiral in vodil od začetka do konca. Z novo zmago je naredil še korak bližje tretji dirkaški kroni, ki jo je naposled tudi osvojil. V Indiji je vknjižil že četrto zaporedno zmago v sezoni, skupaj tedaj peto. "Zelo posebna velika nagrada. Ne vem, kaj ima to dirkališče tako posebnega, ampak resnično mi je všeč," je bil po dirki razumljivo vesel Nemec, ki je na zadnjih treh dirkah vodil prav v vseh krogih, kar je nazadnje uspelo Ayrtonu Senni. Drugo mesto je osvojil Alonso, tretji je bil Vettlov moštveni kolega Mark Webber. V skupnem seštevku za dirkaški SP je Nemčeva prednost pred Alonsom narasla na 13 točk.

Stavnica za VN Indije:
1.
Sebastian Vettel (1,50)
2. Mark Webber (4,50)
3. Lewis Hamilton (11,00)
4. Fernando Alonso (17,00)
5. Kimi Räikkönen (19,00)
6. Romain Grosjean (26,00)
7. Nico Rosberg (41,00)
8. Felipe Massa (126,00)
9. Jenson Button (251,00)
10. Nico Hülkenberg (301,00)

Dirkači bodo V Indiji v petek ob 6.30 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje (MMC TV). V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 7.30, ob 10.30 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 10.30.

Dirka za VN Indije, New Delhi
Petek ob 6.30:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 10.30 (prenos na MMC TV):
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 7.30:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 10.30 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 10.30 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Po koncu dirke v Indiji dobiš zelo lepo lovoriko, zato bi bilo super, če bi se do nje dokopal tudi letos. To je dirkališče, ki mi je zelo všeč, prav tako mi je ob vsakem obisku všeč tudi ta država.

Sebastian Vettel
Usoda dirke v Indiji še ni znana
Vettel tri dirke pred koncem v najboljšem položaju
Usoda dirke v Indiji še ni znana
Vettel tri dirke pred koncem v najboljšem položaju