Lewis Hamilton si v Monzi obeta nov uspešen dirkaški konec tedna. Foto: Reuters
Lewis Hamilton si v Monzi obeta nov uspešen dirkaški konec tedna. Foto: Reuters

Doslej sem dvakrat zmagal v Monzi - enkrat z McLarnom leta 2007. Obakrat je bilo vse skupaj nekaj zelo posebnega. Vseeno moramo za to dirko ohraniti realna pričakovanja, saj se zavedamo, da proga ne ustreza našemu dirkalniku.

Fernando Alonso
Monza, VN Italije
Proga v Monzi je precej preprosta. Sestavljena je iz treh šikan in dolgih ravnin, v katerih je mogoče razviti hitrost do 350 km/h in več. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Michael Schumacher
Na dirkah za VN Italije je največ zmag zbral Michael Schumacher (5), ki je zmagal v letih 1996, 1998, 2000, 2002 in 2006. Foto: Reuters
Parabolica, Monza
Pred začetkom lanske dirke je veliko prahu dvignila asfaltirana izletna cona ob kultnem zavoju Parabolica. Foto: Twitter

Komaj čakam, da letošnji dirkalnik preizkusim v Monzi. Prepričan sem, da mu bo proga pisana na kožo, to je tudi dirkališče, na katerem nadvse uživam. To so vse sestavine za zelo uspešen konec tedna.

Nico Rosberg
Lewis Hamilton
Lani je dirko dobil Hamilton. To je bila njegova druga zmaga v Monzi, prva po letu 2012. Foto: Reuters

V dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Mercedesov dirkač Lewis Hamilton (227 točk), ki ima 28 točk prednosti pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom (199). Na tretjem in četrtem mestu sta ferrarija, Sebastian Vettel (160) in Kimi Räikkönen (82). Peti je Valtteri Bottas (82) z Williamsom.


Stavnica za VN Italije:
1. Lewis Hamilton (1,44)
2. Nico Rosberg (3,25)
3. Sebastian Vettel (15,00)
4. Kimi Räikkönen (34,00)
5. Valtteri Bottas (41,00)
6. Felipe Massa (51,00)
7. Daniel Ricciardo (67,00)
8. Romain Grosjean (81,00)
9. Daniil Kvjat (101,00)
10. Nico Hülkenberg (101,00)


Na dirkah za VN Italije je največ zmag zbral Michael Schumacher (5), ki je zmagal v letih 1996, 1998, 2000, 2002 in 2006, na drugem mestu je Nelson Piquet, ki je zbral štiri zmage (1980, 1983, 1986 in 1987). Med konstruktorji je na italijanskih dirkah za svetovno prvenstvo v formuli ena največ zmag zbral Ferrari (18), sledita mu McLaren (10) in Williams (6).

Alonso: Dirka ni pisana na kožo McLarna
"Zagotovo bo to še en težek dirkaški konec tedna za naše moštvo, a kot vedno bomo tudi tokrat dali vse od sebe in skušali še bolj razumeti naš dirkalnik. Poskušamo čim bolj znižati podtlak, da bomo iz dirke iztržili čim več," je povedal Fernando Alonso, ki se je že veselil zmage na slovitem dirkališču Autodromo Nazionale Monza. "Doslej sem dvakrat zmagal v Monzi - enkrat z McLarnom leta 2007. Obakrat je bilo vse skupaj nekaj zelo posebnega. Vseeno moramo za to dirko ohraniti realna pričakovanja, saj se zavedamo, da proga ne ustreza našemu dirkalniku," je še dejal Španec.

Rosberg: Letos želim stopničko višje
Rosberg želi prejšnjo dirko za VN Belgije čim prej pozabiti, zato že ves čas razmišlja le o dirkanju v Italiji. "Komaj čakam, da letošnji dirkalnik preizkusim v Monzi. Prepričan sem, da mu bo proga pisana na kožo, to je tudi dirkališče, na katerem nadvsem uživam. To so vse sestavine za zelo uspešen konec tedna. Prepričan sem, da želijo domači navijači na vrhu videti rdeči dirkalnik, a kakršen koli bo že razplet, bodo zagotovo pripravili izjemno vzdušje. Stati na odru za zmagovalce po lanski dirki je bila zame zelo lepa izkušnja. Letos imam cilj stopiti še stopničko višje," je dejal Nemec švedskih korenin.

Leta 1961 huda tragedija med dirko
Slovito dirkališče v Monzi velja za eno najhitrejših na koledarju formule ena, nekateri so celo prepričani, da bodo ta konec tedna presegli hitrost 360 km/h. Steza, ki ima obliko nogavice, je sestavljena iz zelo dolgih ravnin in ozkih šikan. Vsebuje tri S-zavoje, zato do izraza bolj kot dirkaške sposobnosti dirkačev prihaja hitrost samega dirkalnika. Vseh zavojev je 11, najvišja hitrost je bila izmerjena v sezoni 2005 (372,6 km/h) v štartno-ciljni ravnini. Leta 1961 je v tragediji na dirki umrlo 14 gledalcev in Ferrarijev dirkač Wolfgang von Trips, ki je zletel s proge in se zaletel v tribuno, polno navijačev. To je bila zadnja dirka formule ena na stari progi, dolgi 10 km. Današnja proga je skoraj pol krajša (5.793 km), dirkači bodo morali v nedeljo prevoziti 53 krogov. Najhitrejšega je leta 2004 odpeljal Rubens Barrichello (1:21,046).

Farina za dobro minuto ugnal ferrarija
Krstno dirko za svetovno prvenstvo v formuli ena je 3. septembra 1950 v Monzi dobil Italijan Nino Farina (Alfa Romeo) pred Dorinom Serafinijem, Albertom Ascarijem (oba Ferrari) in Luigijem Fagiolijem (Alfa Romeo). Najboljši iz kvalifikacij Juan Manuel Fangio je dirko zaradi okvare menjalnika končal v 23. krogu. Po dirki za VN Italije je v skupnem seštevku vodstvo prevzel Farina (30 točk), drugi je bil Fangio (27), tretji pa Fagioli (24). To je bila tudi zadnja dirka sezone, tako da je Italijan osvojil naslov svetovnega prvaka (30 točk). Fangio je bil drugi (27), Fagioli tretji (24).

Lani po Nicovi napaki slavil Lewis
Lansko dirko je kljub slabšemu štartu dobil Hamilton, ki je sredi dirke izkoristil Rosbergovo napako - ta je ob koncu štartno-ciljne ravnine 29. kroga še drugič zapeljal s steze - smuknil na prvo mesto in ga zadržal do konca. Tretje mesto je z williamsom osvojil Felipe Massa. Slabše so se odrezali pri Ferrariju. Najuspešnejše moštvo v zgodovini kraljice motošporta je osvojilo zgolj točki, ki ju je prineslo 9. mesto Räikkönena, potem ko je Alonso zaradi odpovedi motorja dirko sklenil v 29. krogu. Španec je prvič po letu 2009 - tedaj je dirkal še za Renault - odstopil zaradi tehnične okvare dirkalnika.

Dirkači bodo v Monzi v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Italije, Monza

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Doslej sem dvakrat zmagal v Monzi - enkrat z McLarnom leta 2007. Obakrat je bilo vse skupaj nekaj zelo posebnega. Vseeno moramo za to dirko ohraniti realna pričakovanja, saj se zavedamo, da proga ne ustreza našemu dirkalniku.

Fernando Alonso

Komaj čakam, da letošnji dirkalnik preizkusim v Monzi. Prepričan sem, da mu bo proga pisana na kožo, to je tudi dirkališče, na katerem nadvse uživam. To so vse sestavine za zelo uspešen konec tedna.

Nico Rosberg
Konec tedna že 65. »klasika« v Monzi
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Italije
Konec tedna že 65. »klasika« v Monzi
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Italije