Še lani so si kitajska dekleta med dirko zatiskala ušesa pred hrupom glasnih motorjev dirkalnikov formule ena. Letos to zaradi precej tišjih turbomotorjev ne bo več potrebno. Foto: EPA
Še lani so si kitajska dekleta med dirko zatiskala ušesa pred hrupom glasnih motorjev dirkalnikov formule ena. Letos to zaradi precej tišjih turbomotorjev ne bo več potrebno. Foto: EPA

Vedno se spomnim svojega prvega obiska Šanghaja, ko sem sem prišel s formulo BMW - z ogromno pričesko in veliko entuziazma. Takrat se mi je zdela ravnina tako dolga, da bi vmes posegel po kakšni knjigi, če bi jo imel.

Daniel Ricciardo
Rubens Barrichello in Luca Montezemolo
Krstno dirko za VN Kitajske je v Šanghaju leta 2004 dobil Rubens Barrichello, ki se je na odru za zmagovalce takole poveselil zmage z vodjem moštva Ferrari, Luco Montezemolojem. Barrichello, ki si je s prvim mestom v Šanghaju zagotovil naslov svetovnega podprvaka za sezono 2004, je na naslednjo zmago v formuli ena čakal skoraj pet let (VN Evrope 2009). Brazilčev moštveni kolega, Michael Schumacher, je dirko končal šele na 12. mestu. Foto: EPA
Fernando Alonso, Lewis Hamilton in Kimi Räikkönen
Lansko preizkušnjo v Šanghaju je dobil Fernando Alonso, Kimi Räikkönen je bil drugi, Lewis Hamilton pa tretji. Alonso in Räikkönen, ki letos skupaj branita barve Ferrarija, sodeč po uvodnih treh dirkah skoraj zagotovo ne bosta ponovila uspeha, saj je Ferrarijev dirkalnik precej slabši od najboljših. Foto: EPA
Lewis Hamilton in Nico Rosberg
Leta 2012 je dirko dobil Nico Rosberg, tretji je bil Lewis Hamilton, ki se je Mercedesu pridružil po koncu sezone. Lahko Rosberg v nedeljo ponovi podvig izpred dveh let. Na stavnicah kotira visoko ... Foto: EPA

Na Kitajsko me vežejo lepi spomini. Tu sem osvojil prvi 'pole' in tudi prvo zmago na dirki leta 2012. Proga ustreza mojemu načinu dirkanja. To je proga, na kateri naravnost uživam, ta konec tedna želim znova stopiti na najvišjo stopničko.

Nico Rosberg
Lewis Hamilton in Fernando Alonso
Lewis Hamilton in Fernando Alonso, ki sta bila na četrtkovi novinarski konferenci dobro razpoložena, sta najuspešnejša dirkača na dirkah v Šanghaju. Oba imata po dve zmagi. Foto: EPA

Po treh letošnjih dirkah sta mercedesa krepko v vodstvu. Prepričljivo vodi Nico Rosberg, ki je zbral 61 točk, drugouvrščeni Lewis Hamilton jih ima po odstopu in dveh zmagah 50. Na tretjem mestu je Nico Hülkenberg (Force India), ki je vknjižil 28 točk, dve več od Fernanda Alonsa (Ferrari) na četrtem mestu. Peti je Jenson Button (McLaren), šesti pa Sebastian Vettel (Red Bull). Oba sta se ustavila pri 23 točkah.

Stavnica za VN Kitajske:
1. Lewis Hamilton (1,72)
2. Nico Rosberg (2,88)
3. Sebastian Vettel (15,00)
4. Daniel Ricciardo (21,00)
5. Fernando Alonso (26,00)
6. Nico Hülkenberg (39,00)
7. Felipe Massa (34,00)
8. Valtteri Bottas (41,00)
9. Jenson Button (51,00)
10. Kimi Räikkönen (67,00)

Na dirkah za VN Kitajske v Šanghaju sta najuspešnejša Hamilton in Alonso, oba sta zmagala po dvakrat. Britanec je slavil v letih 2008 in 2011, Španec pa leta 2005 in lani. Med konstruktorji je najuspešnejši Ferrari s štirimi zmagami (2004, 2006, 2007 in 2013) ter McLaren, ki jih ima tri (2008, 2010, 2011). Po eno zmago imajo Renault, Red Bull in Mercedes.
Ricciardo bi pred leti segel po knjigi
"Šanghaj ima zelo odprto in široko progo, srednji del proge je še posebej zanimiv. Zadnja ravnina tik pred ostrim zavojem ponuja odlične priložnosti za prehitevanje, a je tudi zelo dolga," je o progi dejal Daniel Ricciardo, ki je ta teden tudi dokončno zaradi prevelikega pretoka goriva ostal brez uvrstitve na uvodni dirki sezone v Melbournu. "Vedno se spomnim svojega prvega obiska Šanghaja, ko sem sem prišel s formulo BMW - z ogromno pričesko in veliko entuziazma. Takrat se mi je zdela ravnina tako dolga, da bi vmes posegel po kakšni knjigi, če bi jo imel," je sedmo silo nasmejal Avstralec in sklenil: "Povsem drugače je seveda dirkati v formuli ena. Proga je sestavljena z lepo mešanico počasnih in hitrih zavojev. Ena najpomembnejših stvari je izbira pravih gum, ki ti dajo dober oprijem v dveh zelo ostrih in počasnih zavojih."

Rosberg na Kitajskem do prvenca

"Letos smo že večkrat dokazali, da se zelo trudimo obstati pred drugimi moštvi. Iz dirke v dirko bo položaj postajal vse težji, toda verjamem v ekipo in njene zmožnosti. Vsak dan lahko na vsakem področju vidite hrepenečo željo po zmagovanju," je sprva o Mercedesu povedal trenutno najboljši dirkač letošnje sezone Rosberg, ki je svojo prvo zmago v formuli ena dosegel prav v Šanghaju: "Na Kitajsko me vežejo lepi spomini. Tu sem osvojil prvi 'pole' in tudi prvo zmago na dirki leta 2012. Proga ustreza mojemu načinu dirkanja. To je proga, na kateri naravnost uživam, ta konec tedna želim znova stopiti na najvišjo stopničko. Izjemni so tudi kitajski navijači, ki so zelo entuziastični. Zelo lepo je videti njihov strasten odnos do tega športa. Gre za zelo drugačno kulturo in zabavno jo je spoznavati."
Dirkališče, ki je zraslo iz močvirja
Dirkališče, ki bo v nedeljo ob 9.00 gostilo 11. dirko za VN Kitajske, leži v okrožju Džjading. V pičlih 18 mesecih je približno tri tisoč inženirjev tamkajšnje močvirje izsušilo in zgradilo moderno dirkališče, ki je stalo približno 450 milijonov dolarjev. Krstna dirka leta 2004 je na prizorišče zvabila prek 200 tisoč gledalcev. Tedaj so karte razgrabili kot vroče žemljice, kljub temu da je najcenejša stala toliko, kolikor je povprečni tedenski zaslužek (40 ameriških zelencev). V zadnjih letih je obiskanost dirk v Šanghaju precej upadla. Tako kot mnoge druge je tudi to dirkališče oblikoval Hermann Tilke.
Proga, ki je dolga 5,451 km, ima kar nekaj dolgih ravnin, ob koncu katerih so ostri zavoji - Tilkejev zaščitni znak. Med zavojema 13 in 14 lahko dirkači zlahka presežejo hitrost 300 km/h. Celotno dirkališče, vključno s tribunami in drugimi objekti, zavzema 5,3 kvadratnega kilometrov.
Barrichello dobil krstno dirko
Le dva tedna po uspehu v Monzi je brazilski dirkač Rubens Barrichello s ferrarijem slavil tudi na prvem VN-ju Kitajske v Šanghaju. Barrichello je vodil od štarta do cilja, ničesar ni prepustil naključju, z zmago si je zagotovil naslov svetovnega podprvaka. Drugi je ciljno črto prečkal Button (BAR), tretji pa Kimi Räikkönen (McLaren). Dobri dve uri pred začetkom krstne dirke za VN Kitajske so sicer gostitelji presenetili z veličastnim odprtjem, ki je bil nepričakovan celo za tako veliko tekmovanje, kot je formula ena in je spominjal na majhno olimpijsko otvoritev.
Šanghaj lani Alonsu
Lani je v Šanghaju na najvišjo stopničko stopil Alonso. Drugi je bil Räikkönen, tretji pa Hamilton. Na tretji dirki sezone ni manjkalo akcije. Po trčenju Estebana Gutierreza in Adriana Sutila je dirkalnik slednjega celo zagorel, a so mehaniki plamene hitro pogasili. Najbolje se je med vsemi težavami na stezi, kjer ni manjkalo prehitevanj in trčenj, odrezal Ferrarijev zvezdnik Alonso. Na svojem jubilejnem 200. nastopu v F1 je bil na cilju prvi in se povzpel na tretje mesto v skupnem seštevku. "Odličen začetek sezone. Danes je bilo veselje voziti, šlo mi je odlično od začetka do konca, kar nam je po odstopu v Maleziji še posebej prišlo prav," je po zmagi dejal Španec, a dodal: "Ni pa bilo lahko. Razmišljal sem, kdaj sem nazadnje zmagal. Vseeno je bilo treba paziti, pohvaliti pa moram ekipo, saj so bili postanki odlični."

Dirka v nedeljo ob 9.00
Dirkači bodo v Šanghaju v petek ob 4.00 zjutraj po našem času opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 5. uri, ob 8.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-ju. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu ogledali v nedeljo ob 9.00.

Dirka za VN Kitajske, Šanghaj

Petek ob 4.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 8.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 5.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 8.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 9.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Vedno se spomnim svojega prvega obiska Šanghaja, ko sem sem prišel s formulo BMW - z ogromno pričesko in veliko entuziazma. Takrat se mi je zdela ravnina tako dolga, da bi vmes posegel po kakšni knjigi, če bi jo imel.

Daniel Ricciardo

Na Kitajsko me vežejo lepi spomini. Tu sem osvojil prvi 'pole' in tudi prvo zmago na dirki leta 2012. Proga ustreza mojemu načinu dirkanja. To je proga, na kateri naravnost uživam, ta konec tedna želim znova stopiti na najvišjo stopničko.

Nico Rosberg
Simulacija kroga Lewisa Hamiltona v Šanghaju
Simulacija kroga Lewisa Hamiltona v Šanghaju