Formula ena se prvič po letu 1992 vrača v Ciudad de Mexico. Foto: Reuters
Formula ena se prvič po letu 1992 vrača v Ciudad de Mexico. Foto: Reuters

Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj lahko dirkal v Mehiki. To bo vsekakor eden izmed vrhuncev moje kariere. Ne dvomim, da bodo navijači priča klasični dirki v formuli ena.

Sergio Perez
VN Mehike
Prvo dirko za VN Mehike, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena, so organizirali davnega leta 1963, in sicer na starem dirkališču bratov Rodriguez (Autodromo Hermanos Rodriguez), takrat imenovanem Magdalena Mixhuca. To je dirko gostilo vse do leta 1970. Med letoma 1971 in 1985 se dirka za VN Mehike ni uvrstila na koledar formule ena, vrnila se je leta 1986, kamor se po 23-letni odsotnosti vrača letos. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Jim Clark
Jim Clark je blestel na dirkah za VN Mehike. Leta 1968 se je smrtno ponesrečil na Hockenheimringu. Foto: Guliver/Getty Images
Riccardo Patrese, Nigel Mansell in Michael Schumacher (VN Mehika 1992)
Oder za zmagovalce po zadnji dirki za VN Mehike leta 1992 (z leve proti desni): Riccardo Patrese, Nigel Mansell in Michael Schumacher. Foto: Guliver/Getty Images

Proga bo nova za vse nas, po njej sem vozil samo v simulatorju, zato bo to na dejanski stezi nekaj popolnoma drugega, veselim se izzivov.

Max Verstappen
false
Pred mesecem dni so si lahko v Mehiki na novinarskem dogodku ogledali dirkališče, ki bo ta konec tedna gostilo najboljše dirkače na svetu. Foto: Reuters

V Austinu je na prejšnji dirki Lewis Hamilton ubranil naslov svetovnega prvaka, potem ko je ciljno črto prečkal pred Nicom Rosbergom in Sebastianom Vettlom. Vettel v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena še vedno zaseda drugo mesto, pred tretjeuvrščenim Rosbergom ima štiri točke prednosti. Četrti je Kimi Räikkönen, peti Valtteri Bottas.

Na dirkah za VN Mehike so največ uspeha poželi Jim Clark, Alain Prost in Nigel Mansell. Vsi so dobili po dve dirki, ki sta šteli za svetovno prvenstvo. Clark v letih 1963 in 1967, Prost v letih 1988 in 1990 ter Mansell v letih 1987 in 1992. Med konstruktorji so najuspešnejši Lotus (1963, 1967 in 1968), McLaren (1969, 1988 in 1989) ter Williams (1987, 1991 in 1992) s po tremi zmagami, ki so štele za svetovno prvenstvo. Leta 1962 je z Lotusom zmagal Clark, a tista dirka ni štela za SP.

Domača dirka za 'Checa' Pereza
Dirka v Ciudad de Mexicu bo še posebej pomembna za mehiškega dirkača Sergia Pereza, ki se izziva dirkanja pred svojimi navijači zelo veseli. "Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj lahko dirkal v Mehiki. To bo vsekakor eden izmed vrhuncev moje kariere. Ne dvomim, da bodo navijači priča klasični dirki v formuli ena. Mehika ima bogato motošportno zgodovino. Navijači zelo dobro poznajo naš šport, so polni navdušenja, dolga leta so čakali, da se dirka formule ena vrne v njihovo državo. Prepričan sem, da se bodo vsi zelo zabavali," je dejal Perez, ki je bil eden izmed prvih, ki je preizkusil nekoliko spremenjeno progo starega dirkališča bratov Rodriguez. "Nekaj sprememb je, a menim, da proga ni izgubila dobrega starega značaja, ki ga je imela," je dodal.

Verstappen: Veselim se izziva
Eden izmed tistih, ki so na zadnji dirki v Austinu najbolj navdušili, je 18-letni Max Verstappen,
ki je s četrtim mestom izenačil uspeh kariere (četrti je bil še na dirki v Budimpešti). Od mladega Nizozemca vsi veliko pričakujejo, v preteklosti je že velikokrat dokazal, da gre za zelo nadarjenega dirkača, ki je v prihodnosti sposoben osvojiti tudi naslov svetovnega prvaka. "Še nikoli nisem bil v Mehiki. Proga bo nova za vse nas, po njej sem vozil samo v simulatorju, zato bo to na dejanski stezi nekaj povsem drugega, veselim se izzivov. Upam, da bo proga odgovarjala našemu dirkalniku," je bil kratek in jedrnat sin nekdanjega dirkača Josa Verstappna.

Zavoj Peraltada popolnoma spremenjen
Dirkališče v Ciudad de Mexicu so zgradili leta 1962, leto pozneje so na njem priredili krstno dirko, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena. Do leta 1970 je dirkališče gostilo dirke formule ena, nato pa je zaradi varnostnih razlogov nastopila 16-letna suša. Pred letošnjo sezono je dirkališče doživelo celovito prenovo pod budnim očesom nemškega arhitekta Hermanna Tilkeja. Štartno-ciljno ravnino so rahlo podaljšali, del med 7. in 13. zavojem je bil rahlo spremenjen, največjo spremembo pa je doživel zloglasni zavoj Peraltata, ki je popolnoma spremenjen, dirkači pa ga bodo prevozili le slabo polovico. Krog, ki je sestavljen iz 17 zavojev, je dolg 4,304 km. Dirkači jih bodo morali v nedeljo odpeljati 71.

Clark blestel na mehiških preizkušnjah
Krstno dirko za VN Mehike so izvedli leta 1962, vendar ta ni štela za svetovno prvenstvo v formuli ena. Dobil jo je Clark pred Jackom Brabhamom in Innesom Irelandom. Leto pozneje je bila dirka že uvrščena na koledar kraljice motošporta. Izpeljali so jo 27. oktobra 1963. Clark je s svojim lotusom blestel že v kvalifikacijah, saj je bil kar sekundo in sedem desetink hitrejši od vseh drugih, med dirko je ta čas izboljšal še za sedem desetink, za nameček bi mu skoraj uspelo čisto vse tekmece prehiteti za krog. Drugi je bil Brabham (Brabham), tretji pa Richie Ginther (BRM). Onadva sta bila edina, ki ju Clark ni prehitel za krog. Po dirki je imel Britanec v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo 54 točk, Ginther 29, Graham Hill 25. To je bila predzadnja dirka sezone, ki se je končala v Južnoafriški republiki.

V Mehiki nazadnje leta 1992
Mehika je dirko formule ena nazadnje gostila leta 1992. 22. marca tistega leta - šlo je za drugo dirko sezone - je slavil Mansell, ki je v

kvalifikacijah za zgolj 16 tisočink sekunde prehitel drugouvrščenega moštvenega kolega Riccarda Patreseja. Na dirki sta williamsa potrdila prevlado, Mansell je slavil, Patrese je bil drugi, Schumacher z benettonom tretji. Po odstopu zaradi okvare menjalnika Ayrtona Senne - Brazilec si je sicer na petkovem prostem treningu poškodoval nogo - je čast McLarna s četrtim mestom rešil Gerhard Berger. Do točk sta se dokopala še Andrea de Cesaris (Tyrell) in Mika Häkkinen (Lotus).

Dirkači bodo v Ciudad de Mexicu v petek ob 17.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 17.00, ob 20.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 20.00.

Dirka za VN Mehike, Ciudad de Mexico

Petek ob 17.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 21.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 17.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 20.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 20.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Nikoli si nisem mislil, da bom kdaj lahko dirkal v Mehiki. To bo vsekakor eden izmed vrhuncev moje kariere. Ne dvomim, da bodo navijači priča klasični dirki v formuli ena.

Sergio Perez

Proga bo nova za vse nas, po njej sem vozil samo v simulatorju, zato bo to na dejanski stezi nekaj popolnoma drugega, veselim se izzivov.

Max Verstappen
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Mehike
Hamilton o prvi dirki v Mehiki po letu 1992
Hamilton v Mehiki najprej stopil v ring
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Mehike
Hamilton o prvi dirki v Mehiki po letu 1992
Hamilton v Mehiki najprej stopil v ring