Dirka za VN Monaka velja za eno najprestižnejših dirk na svetu. Foto: EPA
Dirka za VN Monaka velja za eno najprestižnejših dirk na svetu. Foto: EPA

To je zame domača dirka. Kar nekoliko čudno je do proge priti peš ali na skuterju - a vseeno precej fantastično, da lahko vsak večer zaspiš v svoji postelji. Proga v Monte Carlu ima kar nekaj različnih karakteristik, na katere smo se poskusili pripraviti med zadnjim testiranjem v Barceloni. Velik poudarek smo dali na zadnji del, v katerem je veliko ostrih zavojev.

Nico Rosberg
VN Monaka
Circuit de Monaco je cestno dirkališče, ki poteka po javnih cestah Monte Carla in La Condamina okoli monaškega pristanišča. Proga je zelo ozka in valovita, omogoča tudi zelo majhno možnost prehitevanja. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Bugatti tip 35B
S takšnim avtomobilom (Bugatti tip 35B) je na krstni dirki za VN Monaka v Monte Carlu leta 1929 zmagal Britanec William Grover-Williams. Foto: EPA
Ayrton Senna
Ayrton Senna - nesporni kralj dirke v Monte Carlu. V kneževini je zmagal kar šestkrat, od tega petkrat zapored. Niz bi bil lahko še daljši, če se ne bi leta 1988, potem ko je imel že skoraj minuto prednosti pred drugouvrščenim moštvenim kolegom Alainom Prostom, preveč sprostil in storil napako, zaradi katere je dirko sklenil 12 krogov pred koncem. Foto: Reuters/M. L.
Nico Rosberg
Lansko dirko je dobil Nico Rosberg. Foto: Reuters

Poznam znan citat, da je dirkanje v Monaku enako vožnji kolesa v svoji kopalnici. Ko sem bil otrok, sem rad vozil kolo v hiši. Bilo je bolj zanimivo, saj je bilo tudi več ovir in posledično tudi nevarneje.

Daniel Ricciardo
Lepa dekleta
Lepih deklet med dirkaškim koncem tedna v Monaku ne manjka. Foto: EPA

Po petih dirkah v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Lewis Hamilton, ki je zbral 111 točk, 20 točk manj ima na drugem mestu njegov moštveni kolega pri Mercedesu Nico Rosberg, ki je dobil zadnjo dirko v Barceloni. Tretji je Sebastian Vettel z 80 točkami, z 52 točkami mu sledi Kimi Räikkönen (oba Ferrari), peti je z Williamsom Valtteri Bottas (42 točk).

Stavnica za VN Monaka:
1. Lewis Hamilton (1,80)
2. Nico Rosberg (2,10)
3. Sebastian Vettel (10,00)
4. Kimi Räikkönen (17,00)
5. Valtteri Bottas (67,00)
6. Felipe Massa (81,00)
7. Daniel Ricciardo (201,00)
8. Carlos Sainz ml. (251,00)
9. Max Verstappen (301,00)
10. Daniil Kvjat (501,00)

Nesporni kralj dirke v Monte Carlu je legendarni Ayrton Senna, ki je v kneževini slavil šestkrat, od tega kar petkrat zapored (1989-1993)! Po zmago manj sta dosegla Graham Hill in Michael Schumacher, Alain Prost je v Monaku zmagal štirikrat. Od zdajšnjih dirkačev F1 imata več kot eno zmago Fernando Alonso in Rosberg (2). Med konstruktorji je v Monte Carlu najuspešnejši McLaren s 15 zmagami, sledita mu Ferrari (8) in Lotus (7).

Rosberg želi zmagati tretjič zapored
Zadnji dirki v kneževini je dobil Nico Rosberg, ki želi v 'domačem' Monte Carlu na najvišjo stopničko stopiti še tretjič zapored. "To je zame domača dirka. Kar nekoliko čudno je do proge priti peš ali na skuterju - a vseeno precej fantastično, da lahko vsak večer zaspiš v svoji postelji. Proga v Monte Carlu ima kar nekaj različnih karakteristik, na katere smo se poskusili pripraviti med zadnjim testiranjem v Barceloni. Velik poudarek smo dali na zadnji del, v katerem je veliko ostrih zavojev. Občutek v dirkalniku je bil dober, vsekakor sem pred naslednjo dirko zelo optimističen," je dejal sin slovitega Kekeja Rosberga, ki je v Monte Carlu slavil leta 1983.

Kot bi odpeljal krog v supermarketu
Nad dirko za VN Monaka vsako leto veliko navdušenja pokaže tudi Daniel Ricciardo, ki letos - tudi po zaslugi slabšega Renaultovega pogonskega sklopa - ne dosega enakih rezultatov kot v lanski sezoni, ko je bil ob mercedesih edini dirkač, ki je okusil slast zmage. "Dirkanje z dirkalnikom formule ena je vselej posebno - hitrost, moč in pospešek te preprosto odpihnejo. A tu je, kot da bi odpeljal krog v supermarketu in to je res fantastično. Poznam znan citat, da je dirkanje v Monaku enako vožnji kolesa v svoji kopalnici. Ko sem bil otrok, sem rad vozil kolo v hiši. Bilo je bolj zanimivo, saj je bilo tudi več ovir in posledično tudi nevarneje. Dejansko je na ulicah Monte Carla tudi tako: okrog proge imaš ograde in zidove, proga pa je zelo neravna, kar še okrepi izredno izkušnjo," je dejal Avstralec.

Do izraza pride spretnost dirkačev
Če je bilo na dirkališču v Montmelu (VN Španije) malo priložnosti za prehitevanje, jih je v Monaku še manj, saj je trasa zelo ozka in nevarna, vsebuje pa tudi najpočasnejši in enega najhitrejših zavojev v formuli ena. Dirkališče ima veliko vzponov in spustov, ozkih zavojev in ravnino, zaradi česar je to ena najzahtevnejših prog v formuli ena - in tudi proga, kjer pride spretnost dirkačev še toliko bolj do izraza. Speljana je okoli slavnega pristanišča Monaka, v katerega sta do zdaj po trku zletela dva dirkača. Ena izmed glavnih posebnosti dirke v Monaku je vožnja skozi predor, ki dirkačem predstavlja veliko težav zaradi hitre menjave teme in svetlobe. To je tudi eden najhitrejših odsekov steze, kjer je mogoče preseči 260 km/h.

Proga je dolga 3,340 km, sestavljena je iz 19 zavojev, najhitrejši krog (1:14,439) je leta 2004 s Ferrarijem odpeljal Schumacher. Dirkači bodo v nedeljo odpeljali 78 krogov.

Na krstni dirki štartna mesta kar izžrebali
Prvo dirko za VN Monaka so izpeljali 14. aprila 1929. Glavni pobudnik za dirko ob pristanišču Monte Carla je bil bogati proizvajalec cigaret in predsednik Monaškega avtomobilskega kluba Anthony Noghes. Idejo je podprl tudi tedanji monaški princ Louis II. Na dirko so povabili 16 dirkačev, štartna mesta so izžrebali, denarna nagrada je bila sto tisoč francoskih frankov. Preizkušnjo je dobil Britanec William Grover-Williams, drugi je bil Francoz Georges Bouriano (oba Bugatti), tretji pa Nemec Rudolf Caracciola (Mercedes-Benz). Od 16 dirkačev jih je dirko končalo devet. Progo so od tedaj do danes spremenili petkrat.

Lansko dirko dobil Rosberg
Lani se je še enkrat pokazalo, kako pomemben je osvojeni "pole" v kvalifikacijah za dirko v kneževini - Rosberg je vodil od začetka do konca. Hamilton ga je v uvodnih krogih želel večkrat napasti, a so se njegovi upi razblinili po dvakratnem prihodu varnostnega avtomobila, za nameček pa je imel na koncu težave še z vidom, zaradi česar je njegov zaostanek za zmagovalcem skokovito narasel in se ustavil pri dobrih devetih sekundah. Odlično je kazalo tudi Räikkönenu, a je vanj - medtem ko je po stezi vozil varnostni avtomobil - trčil za krog počasnejši Max Chilton, zaradi česar je moral Finec dvakrat zapored v boks in je s tretjega zdrsnil na 14. mesto. Na koncu je Ferrarijevo čast s četrtim mestom rešil Alonso. Prvi točki v karieri je osvojil Jules Bianchi, ki je priboril tudi prvi točki za Marussio. Bianchi je tako postal 35. francoski dirkač z vsaj eno osvojeno točko za svetovno prvenstvo v formuli ena.

Dirka v nedeljo ob 14.00
Dirkači bodo v Monte Carlu v četrtek ob 10.00 dopoldne opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.


Dirka za VN Monaka, Monte Carlo

Četrtek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING

Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING

Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

To je zame domača dirka. Kar nekoliko čudno je do proge priti peš ali na skuterju - a vseeno precej fantastično, da lahko vsak večer zaspiš v svoji postelji. Proga v Monte Carlu ima kar nekaj različnih karakteristik, na katere smo se poskusili pripraviti med zadnjim testiranjem v Barceloni. Velik poudarek smo dali na zadnji del, v katerem je veliko ostrih zavojev.

Nico Rosberg

Poznam znan citat, da je dirkanje v Monaku enako vožnji kolesa v svoji kopalnici. Ko sem bil otrok, sem rad vozil kolo v hiši. Bilo je bolj zanimivo, saj je bilo tudi več ovir in posledično tudi nevarneje.

Daniel Ricciardo
Predstavitev kroga za VN Monaka
Predstavitev kroga za VN Monaka