Za zmago na dirki v Španiji na stavnicah najbolje kaže dirkačem Mercedesa in Ferrarija. Foto: EPA
Za zmago na dirki v Španiji na stavnicah najbolje kaže dirkačem Mercedesa in Ferrarija. Foto: EPA

Barcelona je res 'kul'. Tu je vselej odlično vzdušje. Prav tako se zavedam, da je v bližini plaža - in mnogi so siti mojega ponavljanja, vendar najsrečnejši sem, če sem v bližini peska in vode. Prav tako Barcelona slovi po dobri hrani. Seveda jem zelo previdno, a nisem eden tistih dirkačev, ki popolnoma ignorira lokalno kulinariko.

Daniel Ricciardo
VN Španije, proga
Dirkališče v Montmelu v provinci Barcelona je bilo zgrajeno leta 1991, že istega leta so na njem izpeljali dirko za VN Španije. Leto pozneje so v sklopu olimpijskih iger po stezi zapeljali tudi kolesarji, ki so se pomerili v vožnji na čas. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Michael Schumacher
Največ zmag na dirkah za VN Španije je dosegel legendarni Michael Schumacher. Foto: EPA
Sir Frank Williams in Nigel Mansell
Krstno dirko za VN Španije na dirkališču v Barceloni je leta 1991 z Williamsom dobil Britanec Nigel Mansell. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton, lanski zmagovalec dirke za VN Španije. Foto: EPA

Čeprav se v Barceloni ne bom vmešal v boj za zmago, lahko še vedno računam na brezpogojno podporo s tribun, kar bo nekaj zelo posebnega.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Alonso je leta 2006 postal prvi Španec, ki mu je uspelo zmagati na domači dirki. Alonso, ki je tedaj vozil še za Renault, je bil na dirki razred zase. Ciljno črto je prečkal več kot 18 sekund pred drugouvrščenim Michaelom Schumacherjem (Ferrari), tretji je bil Špančev moštveni kolega Giancarlo Fisichella. Foto: EPA

Po štirih dirkah v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Lewis Hamilton, ki je letos dobil tri od štirih dirk in zbral 93 točk. Drugi je njegov moštveni kolega Nico Rosberg, ki ima 66 točk, tretji je s točko manj Sebastian Vettel. Najboljšo peterico zaključujeta Kimi Räikkönen (42 točk) in Felipe Massa (31).

Stavnica za VN Španije:
1. Lewis Hamilton (1,44)
2. Nico Rosberg (3,75)
3. Sebastian Vettel (7,00)
4. Kimi Räikkönen (9,00)
5. Valtteri Bottas (67,00)
6. Felipe Massa (81,00)
7. Daniel Ricciardo (251,00)
8. Romain Grosjean (501,00)
9. Daniil Kvjat (501,00)
10. Pastor Maldonado (501,00)

Z dirko v katalonski prestolnici se začenja tudi evropski del sezone. Največ zmag na dirkah za VN Španije je zbral Michael Schumacher, ki je slavil kar šestkrat, drugo mesto si s po tremi zmagami, ki so štele za svetovno prvenstvo v formuli ena, delijo Jackie Stewart, Nigel Mansell, Alain Prost in Mika Häkkinen. Po dvakrat so zmagali Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Ayrton Senna, Räikkönen in Fernando Alonso. Najuspešnejše moštvo na dirkah za VN Španije je Ferrari (12 zmag), sledijo mu McLaren (8), Williams (6) in Lotus (2).

Ricciardo v Kataloniji nadvse uživa
Dober začetek evropskega dela sezone si obeta Daniel Ricciardo, ki po lanski odlični sezoni - zmagal je trikrat - letos še ni stopil na oder za zmagovalce. V Španiji vedno nasmejani Avstralec nadvse uživa. "Barcelona je res 'kul'. Tu je vselej odlično vzdušje. Prav tako se zavedam, da je v bližini plaža - in mnogi so siti mojega ponavljanja, vendar najsrečnejši sem, če sem v bližini peska in vode. Prav tako Barcelona slovi po dobri hrani. Seveda jem zelo previdno, a nisem eden tistih dirkačev, ki popolnoma ignorira lokalno kulinariko," je sproščeno dejal Ricciardo, ki je lansko prvenstvo sklenil na 3. mestu.

Alonso pričakuje brezpogojno podporo
Popolnoma razumljivo je, da se dirke zelo veseli tudi Fernando Alonso, ki bo spet nastopil pred domačimi navijači, a možnosti za kakršen koli uspeh so skoraj nične. "Na tej progi zares uživam. Je zelo hitra in predstavlja pravi test za stabilnost dirkalnika. To bomo poskusili zagotoviti takoj, ko pridemo na dirkališče," je obljubil dvakratni svetovni prvak, ki je nazadnje v kraljici motošporta slavil prav v - Barceloni leta 2013. "Čeprav se v Barceloni ne bom vmešal v boj za zmago, lahko še vedno računam na brezpogojno podporo s tribun, kar bo nekaj zelo posebnega," je še dodal.

Malo priložnosti za prehitevanje
Dirkališče v Montmelu v provinci Barcelona je bilo zgrajeno leta 1991, že istega leta so na njem izpeljali dirko za VN Španije. Leto pozneje so v sklopu olimpijskih iger po stezi zapeljali tudi kolesarji, ki so se pomerili v vožnji na čas. Dirkališče za priprave na sezono uporabljajo številna moštva, zato stezo tudi zelo dobro poznajo. Vsebuje dolge ravnine in 16 zavojev, med katerimi je večina desnih, zaradi česar je sprednja leva guma zelo obremenjena. Priložnosti za prehitevanje tako rekoč ni, za to je še najprimernejši zavoj 1. Proga je dolga 4,655 km, dirkači bodo odpeljali 66 krogov. Najhitrejšega je leta 2008 odpeljal Räikkönen (1:21,670).

Številni nepozabni trenutki
Steza v Montmelu je že poskrbela za nekaj nepozabnih trenutkov. Zagotovo je najbolj ikoničen trenutek brezkompromisna vožnja Mansella in Senne z gumo ob gumi leta 1991. Schumacher je leta 1994 preizkušnjo končal na odličnem 2. mestu, potem ko je imel polovico dirke na voljo le peto prestavo. Leta 1999 je bilo mogoče na stezi zaslediti le en prehitevalni manever, dve leti pozneje je zaradi okvare sklopke vodilni Häkkinen odstopil v zadnjem krogu in zmago prepustil velikemu tekmecu Schumacherju. Finec bi lahko tedaj sicer v Španiji zmagal že četrtič zapored. Leta 2006 je Alonso postal prvi Španec, ki je dobil domačo dirko. To je bila tudi najkrajša dirka za VN Španije v zgodovini - trajala je uro, 26 minut in 21 sekund (lanska je bila dolga uro, 41 minut in 5 sekund).

Mansell zmagal leta 1991
Prvo dirko za VN Španije so na dirkališču v Barceloni izpeljali 29. septembra 1991. Dobil jo je Mansell (Williams-Renault), ki je v kvalifikacijah zaostal le za Gerhardom Bergerjem (McLaren-Honda). Drugi je bil Prost (Ferrari), tretji pa Mansellov moštveni kolega Riccardo Patrese. Do točk so se dokopali še Jean Alesi (Ferrari), Senna (McLaren-Honda) in poznejši 7-kratni svetovni prvak Schumacher (Benetton-Ford). Senni se je dolgo nasmihala uvrstitev tik pod vrh, a je nato storil napako in zaostal. Vseeno je Brazilec v skupnem seštevku obdržal lepo prednost pred Britancem (16 točk), tistega leta je tudi osvojil naslov prvaka.

Mercedesa lani premočna
Lansko dirko je dobil Hamilton, ki je zmagal še četrtič zapored. Drugi je bil moštveni kolega Rosberg, tretji pa Ricciardo. Mercedesa sta bila znova premočna za konkurenco, šele prvič po letu 1955 se je zgodilo, da bi moštvo še četrtič zapored vknjižilo dvojno zmago. S tem je Britanec v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena prehitel svojega velikega tekmeca, postal je tudi tretji Britanec, ki je v formuli ena slavil četrtič zapored. Pred njim je to uspelo Damonu Hillu z williamsom in Jensonu Buttnu z brawnom. Odlična dirka je uspela tudi Vettlu, ki je moral zaradi slabega zadnjega dela kvalifikacij in menjave menjalnika dirko začeti s 15. mesta. Nemec se je počasi, a vztrajno vzpenjal po lestvici navzgor, na koncu je moral poleg mercedesov premoč priznati le še moštvenemu kolegu Ricciardu.

Dirka v nedeljo ob 14.00
Dirkači bodo v Barceloni v petek ob 10.00 dopoldne opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TV SLO 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TV SLO 2 ogledali v nedeljo ob 14.00.

Dirka za VN Španije, Barcelona

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TV SLO 2/MMC):
DIRKA

Barcelona je res 'kul'. Tu je vselej odlično vzdušje. Prav tako se zavedam, da je v bližini plaža - in mnogi so siti mojega ponavljanja, vendar najsrečnejši sem, če sem v bližini peska in vode. Prav tako Barcelona slovi po dobri hrani. Seveda jem zelo previdno, a nisem eden tistih dirkačev, ki popolnoma ignorira lokalno kulinariko.

Daniel Ricciardo

Čeprav se v Barceloni ne bom vmešal v boj za zmago, lahko še vedno računam na brezpogojno podporo s tribun, kar bo nekaj zelo posebnega.

Fernando Alonso
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Španije
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Španije