Dirkalniki formule ena letos (vsaj za zdaj) ne bodo hrumeli v Šanghaju. Foto: EPA
Dirkalniki formule ena letos (vsaj za zdaj) ne bodo hrumeli v Šanghaju. Foto: EPA

Kot so sporočili, je odločitev posledica ocene zdravstvenih tveganj zaradi epidemije koronavirusa. Če se bo stanje na Kitajskem umirilo, bodo dirko skušali izpeljati pozneje v letošnjem letu.

Zaradi širjenja koronavirusa covid-19 in zaradi razglašene epidemije svetovne organizacije WHO smo se pri FII in formuli ena odločili za to potezo, s katero bomo zagotovili zdravstveno varnost za naše uslužbence, tekmovalce in gledalce.

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA)

Krovna avtomobilistična zveza FIA je sporočila, da je v sodelovanju z lokalnim vodstvom dirke v Šanghaju sprejela odločitev o prestavitvi dirke oziroma odpovedi njenega prvotnega termina.

Upajo, da se bo epidemija umirila
"Zaradi širjenja koronavirusa covid-19 in zaradi razglašene epidemije svetovne organizacije WHO smo se pri FII in formuli ena odločili za to potezo, s katero bomo zagotovili zdravstveno varnost za naše uslužbence, tekmovalce in gledalce," je sporočila FIA. Obenem je zagotovila, da bo spremljala dogajanje in preučila možnosti, da bi začasno odpovedano dirko nadomestila pozneje v letu 2020, če se bo epidemija umirila.

Lani jubilejna tisoča dirka
Dirka v Šanghaju je le zadnja od številnih športnih tekmovanj, ki so jih morali na Kitajskem odpovedati zaradi epidemije in z njo povezanih zdravstvenih težav v tej državi in po svetu. "Kitajska dirka je bila vedno eden izmed najpomembnejših delov našega koledarja (v lanski sezoni je bil Šanghaj prizorišče jubilejne tisoče dirke v formuli ena, op. a.). Veselimo se, da bomo znova lahko dirkali na Kitajskem, ko bo to mogoče, vsem v tej državi pa izražamo dobre želje v teh težkih časih," so še dodali pri FII.

Bodo dirkalniki hrumeli v Hanoju?
Odpoved oziroma prestavitev te dirke je sprožila tudi ugibanja o usodi dirkaške preizkušnje v bližnjem Vietnamu, kjer imajo tudi nekaj primerov okužbe s koronavirusom. Tam prvič načrtujejo dirko v kraljici motošporta, prva dirka za VN Vietnama pa bi morala biti na sporedu 14 dni pred Kitajsko, 5. aprila.