Foto:
Foto:

Na Portugalskem so v ponedeljek razglasili povečano pripravljenost. Po navedbah gasilcev je v požaru v osrednjem delu države umrla neka ženska, en moški pa je umrl zaradi zastrupitve z dimom. Med gašenjem je tako na Portugalskem umrlo 9 ljudi. Vlada je za najnujejšo pomoč namenila več kot sto milijonov evrov. Ogenj še vedno ogroža mestece Semideiro s 1.500 prebivalci, približno sto kilometrov severovzhodno od Lizbone. Zaradi škode, ki jo povzročajo požari je Portugalska EU zaprosila za finančno pomoč.

Utrujeni gasilci upajo, da jim bo prizanesel vsaj veter, saj padavin za prihodnje dni še ne napovedujejo. Če pa bo zapihal severnik, državi preti prava katastrofa, saj bo ogenj ogrozil več mest. V Nemčiji so ognjeni zublji južno od Berlina uničili okoli 40 hektarjev gozdov.

Na zahodu Kanade se požari počasi umirjajo, a zaradi vetra še vedno obstaja nevarnost širjenja. Doslej so evakuirali 2.000 ljudi, 10.000 pa jih na ukaz o evakuaciji še čaka. Na svoje domove se je lahko vrnilo že okoli 8.500 Knadčanov. Požari so v Kanadi uničili že več kot 8.000 hektarjev gozdov in rastja.

Hrvaški državni center za obveščanje pa sporoča, da na otokih Brač in Hvar že sanirajo požarišča. Požar na Hvaru je uničil 1.600 hektarjev trave, nizkega rastlinja, borovcev in poljščin, medtem ko je na Braču pri mestu Mirca uničenih 2.000 hektarjev površin. Požarišča sanirajo tudi na otoku Biševo, kjer je požar uničil 380 hektarjev površin.

Španija: Štriri žrtve vročinskega vala
Vročinski val je v Španiji terjal štiri življenja, tako se je število smrtnih žrtev zaradi vročine v
zadnjem tednu povzpelo na 13. V Madridu je umrl 42-letni moški, v Cordobi sta umrli dve 85-letni ženski ter v Sevilli 86-letnica. Vse tri ženske so imele težave z dihanjem in boleznimi srca, njihozdravstveno stanje pa se je zaradi visoke vročine usodno poslabšalo. V Andaluziji so hospitalizirali še kakih 30 ljudi. Na jugu Španije so temperature minuli petek dosegle 46 stopinj Celzija, konec tedna pa so se spustile le za nekaj stopinj. Mediji zato prebivalce pozivajo, da svoje izhode omejijo.