Žan Jezovšek je v odlični formi. V finalni seriji Alpske lige je dosegel že šest zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek je v odlični formi. V finalni seriji Alpske lige je dosegel že šest zadetkov. Foto: www.alesfevzer.com

Zaradi poškodb v postavi ni bilo Luka Ščapa in Gašperja Seršena. Zaradi bolezni so manjkali Tjaš Lesničar, Niki Blomberg in prvi vratar Anttija Karjalainen. Finec, ki je dobil priznanje za najkoristnejšega igralca letošnje sezone v Alpski ligi, je manjkal tudi na drugi finalni tekmi finala državnega prvenstva proti Olimpiji sredi januarja. Tudi tokrat ga je zamenjal Urban Avsenik, ki se je nekajkrat zelo izkazal.

Cortina še tretjič v finalu povedla
Tekma se znova ni začela po načrtih železarjev. V 8. minuti je moral na kazensko klop Jezovšek. Že po 22 sekundah igre ob prednosti igralca več je izkušeni Tommaso Traversa podstavil palico pred vrati, potem ko je z desne strani podal Mikael Henrik Saha. Avsenik je bil nemočen. Kmalu zatem so gostitelji že slavili zadetek za izenačenje, a so sodniki po ogledu posnetka ocenili, da plošček po strelu Erica Panceta ni prešel golove črte.

Jezovšek natančen z modre črte
Po četrt ure igre so imeli Italijani znova "power play", a ga niso uspeli unovčiti. V 18. minuti se je Jezovšek streljal z modre črte z leve strani, vratar Marco de Filippo Roja je bil pokrit in plošček je končal za njegovim hrbtom za 1:1.

Italijani tudi v drugi tretjini vodili le dve minuti
V 34. minuti je Cortina znova povedla, Michael Zanatta je ukanil Avsenika. Ko so se Jeseničani znašli v težavah, je imel vedno pravi odgovor sijajni Jezovšek, ki je v 36. minuti z desne strani spravil plošček med nogama de Flippa Roje v mrežo.

Velika napaka vratarja de Filippa po strelu Planka
V napeti zadnji tretjini se je David Planko v 53. minuti odločil za strel z modre črte z leve strani. Vratar Cortine de Filipoo Roja je skušal ujeti plošček, a mu je ušel v mrežo. Velika napaka čuvaja mreže Cortine, ki pa se je nato izkazal dve minuti zatem, ko je Gašper Glavič zadrsal sam pred njega, a ga ni uspel matirati z bekhendom.

Polcs in Jezovšek potrdila zmago
Odpor žilavih Italijanov je bil strt. Rudolfs Polcs je v 57. minuti odvzel plošček v srednji tretjini, krenil sam proti vratom in mojstrsko matiral de Filippa z bekhendom za 4:2. Trener gostov Giorgio de Bettin je moral tvegati, že dve minuti in 26 sekund pred koncem je poskusil s šestimi igralci v polju. Cortina je pritisnila, vendar ni uspela znižati. 42 sekund pred koncem je Jezovšek z leve strani potisnil plošček v prazno mrežo.

Četrta tekma bo v soboto zvečer v Cortini d'Ampezzo, peta pa v torek v Podmežakli.

Jeseničani na krilih izjemnega Jezovška na pol poti do naslova

Finale, tretja tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – CORTINA 2:1
5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
1050; Jezovšek 18., 36., 60., Planko 53., Polcs 57.; Traversa 8., Saha 34.

Četrta tekma, sobota ob 20.30:
CORTINA – SIJ ACRONI JESENICE

Peta tekma, torek ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE – CORTINA

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.