Jonathan Toews je kot kapetan Chicaga drugič dvignil Stanleyjev pokal, ki je v svoji 120-letni zgodovini petič v lasti Blackhawksov: 1934, 1938, 1961, 2010 in 2013. Foto: Reuters
Jonathan Toews je kot kapetan Chicaga drugič dvignil Stanleyjev pokal, ki je v svoji 120-letni zgodovini petič v lasti Blackhawksov: 1934, 1938, 1961, 2010 in 2013. Foto: Reuters
Šampionski gol Dave Bolland v zadnji minuti 6. tekme
Po izenačujočem golu je Chicago že v naslednjem napadu prišel do šampionskega gola - branilec Oduya je streljal z razdalje, plošček je oplazil Frolika in zadel vratnico, nato pa je Bolland med branilskim parom Boychuk - Ference in pred vratarjem Raskom odbitek spremenil v šampionski gol. Foto: Reuters

Pustite gostilne odprte, prihajamo domov! Napolnili bomo pokal in ga bomo delili z vsem Chicagom.

Kapetan prvakov Jonathan Toews, katerega vzdevek je "Captain Serious"
Corey Crawford (Chicago Blackhawks)
Trenutek, ko so Chicago Blackhawksi na vrhu hokejskega sveta nasledili Los Angeles Kingse. Te so izločili v finalu Zahoda. Foto: Reuters
Komisar Lige NHL Gary Bettman in Patrick Kane z lovoriko Conn Smythe
Najboljši v letošnji končnici, Patrick Kane: 24-letni desnokrilni napadalec, ki je visok le 180 cm, a je bil leta 1. izbranec nabora 2007 in je na 23 tekmah prispeval 9 golov in 10 podaj. Foto: Reuters
Milan Lucic (Boston Bruins)
Gol Milana Lučića za 2:1, po katerem se je zdelo, da je Bostonu usojena 7. tekma. Zlahka so "ubili" izključitev Chrisa Kellyja, nato pa je sledil popolni zlom v zadnjih 76 sekundah tekme. Foto: Reuters
Poraženi Boston Bruinsi
Tako blizu, a tako daleč. Prvakom iz leta 2011 kruto usodo najbolj privoščijo v Torontu, kjer se že zdaj ne morejo sprijazniti z neverjetno 7. tekmo prvega kroga, ko je Bostonu uspel pravi čudež. Foto: Reuters
Bolland zagotovil naslov Chicagu

Bryan Bickell je po prodoru in podaji kapetana Jonathana Toewsa izenačil na 2:2 minuto in 16 sekund pred iztekom rednega dela 6. tekme. Bruinsi so bili popolnoma šokirani, kar so Blackhawksi nemudoma izkoristili. Najprej je Johnny Oduya zadel vratnico, odbitek pa je Dave Bolland 59 sekund pred koncem spremenil v gol za naslov prvaka Lige NHL.

Z zmago 2:3 in skupnim izidom v finalni seriji 2:4 v zmagah je Chicago osvojil drugi Stanleyjev pokal v zadnjih štirih letih in skupno petega v dolgi ter bogati hokejski zgodovini.

Prvi dvakratni prvaki nove ere
Zadnje sekunde niso prinesle nobene resne nevarnosti za goste, ki so na bostonskem ledu potrdili, da so bili letos najboljše moštvo v sicer zaradi "lockouta" skrajšani sezoni. Po letu 2008 in Detroitu je Stanleyjev pokal znova osvojilo najboljše moštvo rednega dela, ki ga je Chicago začel s 24 tekmami brez poraza (21-0-3)! Blackhawksi so tudi postali prvo moštvo, ki je v obdobju po omejitvi plač, t. i. "salary capu" (leta 2004), osvojilo drugi naslov prvaka Lige NHL, kar je še poseben dosežek kluba, ki je bil po zmagoslavju leta 2010 zaradi proračunske omejitve igralskih plač prisiljen v to, da razproda pol šampionskega moštva.

Conn Smythe ostaja v ameriških rokah
Pred podelitvijo "svetega grala" je bil najprej imenovan najboljši hokejist (MVP) končnice 2013 - ta čast je doletela Patricka Kana (9+10/24), ki je s tem postal tretji zaporedni Američan z lovoriko Conn Smyth. Pred 24-letnim desnim krilom iz Buffala sta bila MVP-ja končnic dva vratarja: lani Jonathan Quick (Los Angeles), predlani pa Tim Thomas (Boston). Prvi Američan s prestižnim priznanjem je Brian Leetch, katalizator zmage NY Rangersov leta 1994.

Toews drugič dvignil Stanleyjev pokal
Komisar Lige NHL Gary Bettman je nato ob tradicionalnih žvižgih predal častitljivi Stanleyjev pokal v roke kapetanu novih prvakov Jonathanu Toewsu, ki je tako ponovil vajo iz leta 2010, ko je Chicago prav tako v gosteh slavil v Philadelphii. 25-letni Kanadčan je pokal kot prvemu predal slovaškemu veteranu Michalu Handzušu, nato pa je začel krožiti med novopečenimi prvaki, pri čemer si je duška še posebej dal vratar Corey Crawford, najverjetneje drugi v glasovanju za Conn Smythe. Namesto 7. tekme bodo v Chicagu v sredo tako imeli novo parado prvakov.

"Leta 2010 nismo točno vedeli, kaj počnemo"
"Večkrat smo že povedali, da moštvo leta 2010 ni točno vedelo, kaj počne in dosega. Igrali smo dober hokej in smo bili nekako prevzeti nad načinom, kako nam je uspevalo. Tokrat točno vemo, koliko dela je potrebnega in koliko žrtvovanja, da smo se znova znašli tu. Smo res neverjetna skupina fantov, ki je letos veliko dala skozi, zdaj smo končali na najslajši način,"
je kapetan prvakov potrdil, kako težko je v izredno izenačeni Ligi NHL ostati na vrhu oz. ponovno osvojiti Stanleyjev pokal.

Deveterica slavila tudi leta 2010
Drugi naslov prvaka v dresu Blackhawksov je sicer osvojilo samo 9 igralcev: napadalci Toews, Kane, Marian Hossa, Patrick Sharp, Bickell, Bolland ter branilci Duncan Keith, Brent Seabrook in Niklas Hjalmarsson - sami nosilci igre v polju. V letošnjem poletju bo Stanleyjev pokal naredil 11 postankov v Kanadi, pet v ZDA, štiri na Švedskem in po dva na Češkem in Slovaškem.

Lučićev gol zapravljenega upanja
Manj kot osem minut pred iztekom rednih 60 minut si je prvi branilec Chicaga Duncan Keith privoščil skorajda usodno napako - pred svojim golom je podaril plošček Bostonu, za katerega je Milan Lučić iz neposredne bližine sicer z napol zgrešenim strelom ali pa prav zaradi tega premagal Coreyja Crawforda. Boston je držal prigarano vodstvo z 2:1, kar bi pomenilo izenačenje serije in sklepno tekmo v Chicago, a nato je sledila drama v TD Gardnu.

Po kapetanovi napaki zadel kapetan
Kosmatinci so sicer dobro začeli in v 8. minuti je Chris Kelly kronal odlično delo 3. napada Paille - Kelly - Seguin. Črni jastrebi so izid poravnali v 2. tretjini, ko je po neznačilni napaki kapetana Bostona Zdena Chare zadel Jonathan Toews, ki je med nogami matiral Tuukko Raska (28 obramb).

Ob koncu večera je Toewsa čakala tudi najlepša dolžnost - dvig hokejskega "svetega grala", s čimer se je na epski način končala skrajšana sezona 2013, katere vrhunec je bil obračun dveh "Original 6" moštev.

Finale Lige NHL, šesta tekma:
Boston (4) - CHICAGO (1) - 2:4
2:3 (1:0, 0:1, 1:2)
Kelly 8., Lučić 52.; Toews 25., Bickell 59., Bolland 60.

Obrambe: Rask 28; Crawford 23.

Igrali so na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

NAJBOLJŠI IGRALEC KONČNICE (Conn Smythe lovorika): Patrick Kane (Chicago)
NAJUČINKOVITEJŠI IGRALEC: David Krejči (Boston) - 9 golov in 17 podaj na 22 tekmah

ZMAGOVALCI STANLEYEVEGA POKALA
(po odpovedani sezoni 2004/05 in uvedbi "salary capa"/Conn Smythe lovorika)

2006 CAROLINA HURRICANES (Cam Ward, vratar)
2007 ANAHEIM DUCKS (Scott Niedermayer, branilec)
2008 DETROIT RED WINGS (Henrik Zetterberg, center)
2009 PITTSBURGH PENGUINS (Jevgenij Malkin, center)
2010 CHICAGO BLACKHAWKS (Jonathan Toews, center)
2011 BOSTON BRUINS (Tim Thomas, vratar)
2012 LOS ANGELES (Jonathan Quick, vratar)
2013 CHICAGO BLACKHAWKS (Patrick Kane, desno krilo)

Vrhunci 6. tekme

Pustite gostilne odprte, prihajamo domov! Napolnili bomo pokal in ga bomo delili z vsem Chicagom.

Kapetan prvakov Jonathan Toews, katerega vzdevek je "Captain Serious"
Bolland zagotovil naslov Chicagu