25-letni Američan Matt White se je zelo izkazal na pripravljalnih tekmah. Foto: MMC RTV SLO
25-letni Američan Matt White se je zelo izkazal na pripravljalnih tekmah. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Mušič
"Vse skupaj pričakujemo optimistično. Garali smo mesec in pol in smo zelo dobro pripravljeni. Imeli smo nekaj pripravljalnih tekem in zadnji turnir je bil pokazatelj, kaj lahko pričakujemo, kako se lahko zoperstavimo tekmecem. Če bomo ponovili takšno igro tudi v Celovcu, bomo zelo težak nasprotnik," pred novo sezono razmišlja kapetan Aleš Mušič in dodaja: "V ekipi je manj tujcev in več mladih, a ne bo bistveno drugače. Dve peterki sta standardni, dodali smo še eno tujo in delujejo zelo dobro. Imamo energijo, svežino, globino in mislim, da imamo lepe možnosti. Ni skrivnost, da imamo verjetno daleč najmanjši proračun v ligi. A to so stvari na papirju, na ledu pa je 22 igralcev, ki dajo vse od sebe, da zmagajo. Borili se bomo na vsaki tekmi od prve do zadnje minute." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dahlem in White pred začetkom Lige Ebel


Telemach Olimpija je dobila sedem izmed devetih pripravljanih tekem, še posebej so se zeleno-beli izkazali pretekli konec tedna na Madžarskem, ko so zmagali na turnirju v spomin Gaborja Ocskaya. Zmagi nad Gradcem (4:1) in domačo Sapo Fehervar (5:2) sta v moštvo vnesli dodatno samozavest.
KAC bo zelo težak nasprotnik za uvod. Ima novega trenerja Martina Stloukala, pa tudi novega kapetana in novega vratarja Pekko Tuokkolo.
Tekmeci so popolnoma drug svet za nas
"Bilo bi zelo neumno, da bi si moštvo z najmanjšim proračunom in najmlajšimi igralci v Ligi Ebel postavilo za cilj igranje v končnici. Večina ostalih klubov v ligi je popolnoma drug svet za nas, zato je vsaka naša zmaga pravi čudež na ledu," je pojasnil 48-letni strokovnjak, ki je potrdil, da bo njegov pomočnik nekdanji trener in dolgoletni igralec zmajev Bojan Zajc.
"Jutri se začenja zares, zmagi nad Gradcem in Sapo sta nam vlili samozavest. To je bilo izjemno pomembno pred začetkom nove sezone. Pred tema dvema tekmama nisem vedel, kako konkurenčni smo. Seveda ti dve tekmi ne prinašata točk. Samo z borbeno in disciplinirano igro bomo osvajali točke. Vsak dan smo boljši. Vse še ni na najvišji ravni, saj vendar nisem David Copperfield," je dodal nekdanji vratar v Rosenheimu, Krefeldu, Ratingenu, Essnu, Neuwiedu, Sonthofnu in Ingolstadtu.
V Celovcu bo manjkal le Cvetek
"Na Dunaju smo se ta teden zbrali vsi trenerji Lige Ebel. Zelo dobro vem, da imajo v Celovcu le en cilj - naslov prvaka. Imajo odlično ekipo. Prepričan sem, da se lahko borimo z njimi. V vratih bo začel Andy Chiodo, to bo zanj posebna tekma. Kapetan Aleš Mušič bo igral v napadu z Matejem Hočevarjem in Anžetom Ropretom," je še dodal Dahlem, ki ima na voljo skoraj vse igralce, poškodovan je le Igor Cvetek. Zaradi bolečin v rami bo počival še dva tedna. Namesto njega bo na branilskem položaju zaigral Ivan Šijan.
Posebna tekma za vratarja Chioda
"V petek je na sporedu izjemno pomembna tekma. V Celovcu sem bil tri leta, počutil sem se kot doma, tam imam veliko prijateljev, a zdaj sem član Olimpije in jutri imamo jasen cilj. Moja vrnitev v Celovec je le obrobna zgodba, nas zanima zmaga," je poudaril 31-letni čuvaj mreže.
Eric Pance se ni pogovoril s trenerjem
Prejšnji teden je vse presenetila novica, da napadalec Eric Pance že pri 23 letih končuje kariero. "Zelo nam je žal, da nas je zapustil Eric Pance, saj smo nanj računali. Pomenil bi pomemben del ekipe. Dali smo mu priložnost, da si premisli, a v enem tednu se to ni zgodilo," je dejal predsednik Marko Popovič, ki deluje zelo umirjeno in ne obljublja gradov v oblakih.
"Eric nikoli ni prišel v mojo sobo. Fantje imajo vedno odprta vrata, zato je bilo vse skupaj zelo presenetljivo. Če z dušo nisi pri stvari, težko igraš na tako visoki ravni," je dodal Dahlem.
Želijo redno izpolnjevati obveznosti
"Finančno smo še vedno zelo na tesnem. Dogovarjamo se z novimi pokrovitelji. Okostje ekipe je slovensko, temu bomo sledili tudi v prihodnje. Tujce (Chiodo, Marvin Degon, Hunter Bishop, Kyle Medvec, Matt White) smo dodali le na položajih, kjer nimamo dovolj dobrih slovenskih igralcev. Naša prioriteta je, da vse obveznosti izpolnjujemo redno. Težko je prepričati pokrovitelje, morda tudi zaradi dogodkov v preteklih letih. Imamo zelo malo časa, aktivnosti je ogromno," je dodal predsednik zeleno-belih in napovedal tudi poseben uvod v prvo tekmo v Tivoliju naslednji petek proti Orlom iz Znojma.
Prvo plačo so izplačali
"Gremo v pravo smer in zagotovili bomo boljšo sezono, boljšo organizacijo kluba in boljši sistem kot v preteklosti. Bistveno je, da se usmerimo v rezultate in pričakovanja, pretirane evforije verjetno ne smemo gojiti, absolutno pa smo uresničili tisto, kar smo najavili. To je ekipa, ki se bo na vsaki tekmi borila za ugoden rezultat in ki bo pokazala srce ter ga tudi pustila na ledu," je še pojasnil Popovič. Nekdanji hokejski sodnik je spregovoril tudi o vedno aktualnem vprašanju financ. Zagotovil je, da so po njegovih informacijah prvo plačo dobili vsi igralci, da pa imajo še nekaj manjših zaostalih obveznosti iz prejšnje sezone.
Decembra se v Ljubljani obetajo tekme na prostem
"Kot da bi vozili Tour de France. Dirkamo vsak dan, kolo ni najboljše, vemo, da je zadaj spremljevalno vozilo, vemo pa, da moramo priti na cilj, sicer bomo diskvalificirani. Delati moramo, da se izboljšamo, nekaj smo že naredili, čaka pa nas še veliko dela," je zaključil Popovič, ki je še poudaril, da tako kot v prejšnjih sezonah načrtujejo tudi posebne dogodke, za katere imajo že rezerviran decembrski termin. V igri so tri lokacije na prostem v Ljubljani.

1. krog, petek ob 17.00:
ORLI ZNOJMO - DUNAJ

Ob 19.15:
KAC CELOVEC - TELEMACH OLIMPIJA

SAPA FEHERVAR - VSV BELJAK

GRADEC - DORNBIRN

INNSBRUCK - LINZ

Ob 19.30:
SALZBURG - BOLZANO

Dahlem in White pred začetkom Lige Ebel