Anže Kopitar je prepričan, da je treba le odpraviti nekaj napak v igri; potem pa bo Los Angeles lahko premagal vsakogar. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Anže Kopitar je prepričan, da je treba le odpraviti nekaj napak v igri; potem pa bo Los Angeles lahko premagal vsakogar. Foto: RTV SLO/Grega Prebil
Nagradi za prvi gol in podajo v Ligi NHL.
V Ligi NHL znajo poskrbeti za priznanja. Tule sta nagradi za Anžetov prvi gol in podajo. Foto: RTV SLO/Grega Prebil

Odpraviti moramo napake v naši igri, potem lahko premagamo prav vsako ekipo.

Jason Smith
V lanski sezoni je Edmonton prejel pokal Clarencea Campbella za najboljšo ekipo Zahodne konference, čeprav se je ekipa komaj uvrstila v končnico. Foto: EPA
Staples Center
V Staples Centru pogosto skandirajo Anžetovo ime. Foto: RTV SLO/Grega Prebil

V kakem TV-šovu Kopitar sicer še ni bil, so se pa novinarji po uvodni tekmi, ko je zabil dva gola, postavili kar v vrsto, da so lahko naredili pogovor z "nekim rookiejem iz Slovaške". Trenutno ima mladi (slovenski!!!) hokejist med vsemi novinci največ točk, povprečje pa ima nekaj manj kot točko na tekmo. Njegova želja? "Zelo bom zadovoljen s povprečjem eno točko na tekmo. Torej 82 točk, upam pa, da še več, seveda vključno s točkami, doseženimi v končnici prvenstva NHL," je očitno zelo ambiciozni Kopitar zaupal MMC-ju, ki se je ekskluzivno odpravil v Los Angeles in našega asa spremljal na vsakem koraku.

Več v zraku kot na tleh
Pasti igranja na najvišji ravni so številne. Pravega predaha ni. Ga utruja tako naporen ritem? "Zelo rad igram tekme, veliko raje, kot treniram. Nič ni težko, čeprav je ritem res naporen! Tekem je veliko več kot na Švedskem, tam jih je bilo nekaj več kot 50 v sezoni, tu pa je v rednem delu na sporedu 82 tekem, poleg tega pa lahko v šali rečem, da sem zaradi potovanj več v zraku kot na tleh."

Slej ko prej se bo odprlo
Kralji so sezono začeli slabše od pričakovanj. Kaj jim manjka, da bi se potegovali za naslov prvaka? "Težko rečem, mislim, da imamo dobro mešanico v garderobi. Začeli smo malo slabše, vendar mislim, da bomo počasi začeli tudi zmagovati in da bomo ujeli zmagovalno serijo. Samo vprašanje časa je, kdaj se nam bo odprlo, saj igramo dobro, imamo pa nekaj slabih trenutkov, ko na preveč lahek način prejemamo zadetke. Ko bomo to odpravili, smo lahko tudi prav pri vrhu," odgovarja Kopitar, ki je kandidat za Calder Trophy, lovoriko za novinca leta, vendar poudarja, da je v ospredju ekipa, ne pa njegove "koristi".

Precej prepoceni zadetkov
Na začetku je igral v drugem napadu skupaj z Aleksandrom Frolovim, zdaj pa ga je trener premestil v prvi napad, s katerim se tudi zelo dobro ujame, čeprav na ledu morda ni videti najbolje. "Vsaka peterka potrebuje nekaj časa, da se spozna in začne dobro igrati," je prepričan. Ker se zdi, da je obramba z vratarjem na čelu najšibkejši del ekipe, nas je zanimalo Kopitarjevo mnenje: "Mogoče vratarji nimajo najboljših dnevov, tudi v obrambi imamo vzpone in padce, kar se je dobro videlo na tekmi proti San Joseju, ko smo prepoceni prejemali zadetke. V naslednjih tekmah upam, da bo vse v najlepšem redu in da bomo popravili igro v obrambi."

Edmonton dokaz, da je vse mogoče
Za zdaj Los Angeles ni na mestih, ki prinaša končnico, a sezona se je komaj dobro začela. Ste Kralji konkurenčni za uvrstitev v končnico? "Mislim, da smo! Odpraviti moramo napake v igri, potem lahko premagamo prav vsako ekipo. Treba je priti do končnice. Ko se enkrat uvrstiš vanjo, je vse odprto. Lansko sezono se je Edmonton komaj uvrstil v končnico, njegova pot pa se je pozneje končala šele v finalu."

Dres s številko 11 gre dobro v promet
Navijači so ga sprejeli za svojega. Mu še skandirajo Anzhej? "Ja, še, na zadnjih tekmah, ko nisem igral najbolje, res malo manj. Na splošno pa sem zelo zadovoljen z navijači v Staplesu in mislim, da me imajo kar radi. Veliko prebiram tudi forume, kjer me navijači kar pohvalijo, prodali pa so že kar nekaj dresov z mojim priimkom." Prodaja bo še boljša, če bo Anže kdaj s Kralji postal prvak Lige NHL. Do zdaj klub še ni osvojil pokala: "Verjamem in upam, da bom prav jaz tisti, ki bo s Kingsi osvojil prvi naslov. Prvi naslov je zmeraj najslajši in zmeraj ostane najbolj v spominu."

Serijo prispevkov o Anžetu Kopitarju, ki smo ga obiskali v Los Angelesu, bomo nadaljevali v četrtek, 23. novembra. Izvedeli boste, da so Anžetu kalifornijska dekleta zelo všeč. Zaupal nam bo, katerega hollywoodskega zvezdnika je že spoznal, videli pa boste tudi fotografijo hiše, v kateri živi.

Grega Prebil

Odpraviti moramo napake v naši igri, potem lahko premagamo prav vsako ekipo.