Jan Drozg se zaveda, da bo treba popraviti še veliko malenkosti v igri, če želi postati kompleten hokejist. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Jan Drozg se zaveda, da bo treba popraviti še veliko malenkosti v igri, če želi postati kompleten hokejist. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Po 220 dneh brez tekme je končno znova okusil boj na ledu, čeprav tekmec ni bil na primerni ravni. Liga AHL, kjer igra za ekipo Wilkes-Barre/Scranton Penguins, se bo predvidoma začela januarja.

Leta 2017 so ga na naboru Lige NHL izbrali Pingvini iz Pittsburgha. Izbran je bil v petem krogu, skupno 152. po vrsti. V Ljubljani bo igral kot posojeni hokejist. Pittsburgh ima za čas trajanja pogodbe možnost, da ga vpokliče nazaj v svoje podružnično moštvo, ki igra v Ligi AHL.

"V ZDA se bo hokej verjetno začel igrati šele januarja in pred menoj je bilo zelo dolgo obdobje brez hokeja. V vmesnem času mi zelo prav pride, da igram za Olimpijo in se pripravim na sezono v Ligi AHL. Vodstvo Pittsburgha se zaveda, da je zdaj položaj poseben. Bolje je igrati kjer koli kot pa nikjer," je po tekmi proti Linzu pojasnil obetavni napadalec.

Najdaljši premor v karieri
Eden največjih talentov slovenskega hokeja je dokazal, da je drsalno izjemen, pred vrati pa mu ni šlo, zapravil je kar nekaj velikih priložnosti, prispeval pa je dve podaji. Pri drugi ekipi Linza se je najbolj izkazal vratar Paul Mocher (53 obramb), ki je nekajkrat preprečil veselje tudi Drozgu.

"To je bil najdaljši premor v moji karieri. Vse skupaj se je poznalo na moji kondiciji. Po šestih mesecih je bilo lepo znova igrati, seveda pa je bila tekma proti drugi ekipi Linza precej lažja, kot sem pričakoval. Mislim, da bi lahko dosegel pet zadetkov, a je imel vratar Linza izjemen dan. Na povratni tekmi bom skušal zadeti."

Naslednjo priložnost za prvi zadetek v dresu Olimpije bo imel že v četrtek na povratni tekmi v Linzu. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Naslednjo priložnost za prvi zadetek v dresu Olimpije bo imel že v četrtek na povratni tekmi v Linzu. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

V Tivoliju zadnjič igral za mladince Maribora
Dobro se še spomni svojega zadnjega nastopa v Tivoliju pred sobotnim večerom: "V Tivoliju sem zadnjič igral pred šestimi leti, ko sem igral za mladince Maribora. Vsekakor se počutim tu domače. Poznam soigralce in dobri prijatelji smo. Živel bom v Ljubljani, ob daljšem premoru pa bom odšel v Maribor."

Klubi iz boljših lig so želeli pogodbo do konca sezone
Precej nenavadno je, da se je odločil za Alpsko ligo, saj bi zlahka dobil priložnost za igro tudi v precej močnejših ligah po Evropi. Tudi v Ligi IceHL (nekdanja Lige Ebel) ga seveda dobro poznajo, vendar so klubi imeli drugačne želje.

"Nekaj klubov iz Avstrije, Švedske, Finske in Norveške se je zanimalo zame. Vsi so želeli pogodbo do konca sezone, kar pa mi ni ustrezalo. Potrebujem klub le za nekaj mesecev. V teh razmerah ni bilo lahko najti kluba. Moji soigralci so še na slabšem, saj je Evropa zapolnjena z igralci. Res ne vem, kako se bodo znašli."

Njegov veliki cilj je seveda zaigrati v Ligi NHL. Zaveda se, da je pot med najboljše trnova.
"Slog življenja mora biti precej bolj profesionalen. Tak slog življenja sem si vedno želel. Upam, da bom enkrat res lahko zaigral v Ligi NHL. Sem še mlad in imam še dovolj časa. Načrt je, da letošnjo sezono začnem v Ligi AHL, potem pa bo vse odvisno od mojih predstav na ledu. S Pittsburghom imam pogodbo tudi za prihodnjo sezono. Moram biti potrpežljiv in čakati na priložnost."

Muršak mu je dal že številne nasvete
Zelo dobro se razume z Janom Muršakom, ki se je preizkusil tudi v Ligi NHL v dresu Detroita. V sezoni 2012/13 je igral tudi za Olimpijo v Ligi Ebel in večkrat navdušil občinstvo v Tivoliju in tudi na stadionu za Bežigradom, kjer je januarja 2013 odigral zadnjo tekmo v zeleno-belem dresu.

"Z Muršakom se veliko slišiva. Pomagal mi je že od malih nog, še posebej ko sem igral na Švedskem. Veliko je prestal in njegovi nasveti mi zelo pomagajo. Upam, da bom zaigral v Ligi NHL, njemu je uspelo. Ni mu bilo lahko, saj je bil Detroit v igri za Stanleyjev pokal, ko so ga izbrali na naboru. Vodstvo kluba zmagovite ekipe ne bo menjalo," je razmišljal Drozg, ki se zaveda, da je boj za mesta v prvi ekipi Pittsburgha zares oster.

V Alpski ligi lahko veliko kreira, a tega se ne sme navaditi
Najprej se bo moral navaditi na drugačno igro. "Sistem igranja v Alpski ligi je popolnoma drugačen. Ni toliko pravil, ampak je to predvsem igra veščin. V ZDA se je treba držati sistema igre in vse poteka hitreje in bolj grobo. Na ta sistem se bom moral še navaditi. V Alpski ligi bom lahko marsikaj kreiral, a tega se ne smem navaditi. V ZDA bom imel takoj težave s takim načinom igre."

Napoveduje gladke zmage Olimpije, če bo pristop pravi
Vodstvo zeleno-belih je v tej sezoni sestavilo zares močno ekipo. V Ligi IceHL želijo igrati že prihodnjo sezono, v Alpski ligi pa so med glavnimi favoriti za naslov.

"Olimpija ima res dobro ekipo. Če ne bomo podcenjevali tekmecev, bomo v Alpski ligi gladko zmagovali. Z Zajcem in Čimžarjem smo igrali že v reprezentanci in vsi se dobro poznamo."

Dogajanje v Ligi NHL seveda podrobno spremlja:
Dogajanje v Ligi NHL seveda podrobno spremlja: "Tampa Bay si je zaslužila Stanleyjev pokal. V preteklih letih je bila večkrat na prvem mestu po rednem delu, potem pa je hitro izpadla v končnici in to so bile grenke izkušnje za igralce. Letos so ga osvojili gladko." Foto: Reuters

Grenek priokus na derbiju
V ospredju zanimanja navijačev in tudi medijev so seveda večni derbiji. V tej sezoni so bili na sporedu že štirje, le enega pa je dobila Olimpija. 10. novembra je načrtovan naslednji, ki bo v Podmežakli štel za točke državnega prvenstva in bi lahko že določil, kdo bo imel prednost domačega ledu v finalu.

"Ne vem, ali se bom res veselil prvega derbija. Za Jesenice igrajo številni moji prijatelji iz mlajših selekcij, ko smo dvakrat osvojili zlato medaljo. Povezani smo med seboj in grenek priokus bi bil, če bi igral proti njim. Vsekakor se bom potrudil po najboljših močeh."

Najlepše je igrati svetovno prvenstvo pred domačimi navijači
Drozg je bil najboljši strelec svetovnega prvenstva do 20 let divizije I – skupine B, ki je potekalo sredi decembra 2018 v Tychyju na Poljskem. S štirimi zadetki in osmimi podajami je bil najzaslužnejši za napredovanje Slovenije razred višje.

S petimi goli in dvema podajama se je izkazal tudi na lanskem svetovnem prvenstvu divizije I v Astani, kjer pa risi niso izpolnili pričakovanj, med elito se bodo skušali vrniti maja 2021 v Tivoliju.

"Na svetovnem prvenstvu sem za člane prvo tekmo odigral pri 18 letih. To je dobra popotnica za vsakega mladega igralca. Vedno sem si želel zastopati slovenske barve. Z Anžetom Kopitarjem sem lahko igral ob prednosti igralca več. Vsakega igralca naredi najboljšega in druge igralce drži gor. Najlepše je igrati svetovno prvenstvo pred domačimi navijači. Z izbrano vrsto do 18 let smo že osvojili zlato medaljo na domačem ledu."