Za najboljša igralca prve finalne tekme sta bila izbrana 17-letni Ožbej Rep in 18-letni Miha Beričič, ki je tudi dosegel prvi zadetek na derbiju. Talentov torej ne manjka, le priložnost morajo dobiti. Foto: www.alesfevzer.com
Za najboljša igralca prve finalne tekme sta bila izbrana 17-letni Ožbej Rep in 18-letni Miha Beričič, ki je tudi dosegel prvi zadetek na derbiju. Talentov torej ne manjka, le priložnost morajo dobiti. Foto: www.alesfevzer.com

Vse do 38. minute se je zdelo, da igralci Olimpije hodijo v strm hrib s polnim nahrbtnikom kamnov. Od 2. decembra so dobili le eno tekmo v Ligi IceHL (1. januarja v Asiagu s 5:4), enajst porazov pa je pustilo posledice. Plošček je večkrat preskočil palico, zakuhali so si tudi nevaren položaj pred svojimi vrati. Veliko so streljali (prva tretjina 14:6, druga tretjina 18:4), a premalo je bilo nevarnih poskusov iz ugodnih položajev. Antti Karjalainen je znova dokazal, da je z naskokom najboljši vratar Alpske lige. Finec je na koncu tekme zbral kar 51 obramb.

Zadetek Beričiča za vodstvo Olimpije z 1:0

Najstnik Beričič nagnil tehtnico na stran zmajev
Motivirani železarji, ki so dobili 25 od 28 tekem rednega dela Alpske lige, so se disciplinirano branili. Luka Ščap je naredil veliko napako pred svojimi vrati v 38. minuti. Jaka Šturm mu je ukradel plošček, 18-letni Miha Beričič pa ga je v drugem poskusu pospravil v mrežo. Zmajem je padlo veliko breme z ramen. V zadnji tretjini niso le branili vodstva, ampak so še močneje krenili proti vratom. Le v zadnjih 20 minutah so sprožili kar 23 strelov na vrata in zmaga bi lahko bila še precej izdatnejša.

Beričič je že večkrat v letošnji sezoni dobil aplavz zahtevnega občinstva na Celovški 25. Najstnik je bil izbran za najboljšega igralca tekme, njegova nepopustljivost pred vrati pa je bila ključna. V finalnih serijah se ne igra hokej za sladokusce, pomemben je le končni izid.

Gol Šturma na začetku zadnje tretjine za 2:0

"60 minut trdega hokeja je za nami. Jesenice igrajo odlično v Alpski ligi, mi pa smo v slabši formi v Ligi IceHL. Mislim, da je prvi zadetek, ki sem ga dosegel, prelomil tekmo. Ko smo dvignili ritem igre po koncu prve tretjine, smo bili precej boljši. Trener je dal navodila, da moramo imeti več igralcev pred vrati. V zadnji tretjini smo jim povzročali veliko težav, streli so bili tudi iz bližine," je ocenil Beričič, ki ga želi vodstvo kluba zadržati v Ljubljani.

Vallerand s potezo večera utišal kritike
Za potezo večera v Tivoliju je v 44. minuti poskrbel Marc-Olivier Vallerand, ki je najprej spretno uporabil ogrado, nato pa velemojstrsko poslal plošček pod prečko za 3:0. 33-letni Kanadčan je prejel številne kritike v tej sezoni, saj po enajstih tednih počitka zaradi poškodbe ramena ni bil v pravi formi. Tokrat mu motiva ni manjkalo. Obiskala ga je mati, prišli sta tudi obe sestri.

"Zelo dobro se še spomnim, kako smo izgubili finale pred dvema letoma. V podaljšku pete tekme je Žiga Pance skušal podati do mene, a so prestregli plošček, izpeljali protinapad in zadeli za naslov. Iz napak se učimo. Pred začetkom finala sem čutil, da je v garderobi drugačno vzdušje. Derbi ni navadna tekma in tega se vsi profesionalci zavedamo," je poudaril Vallerand, ki ni želel komentirati kazni igre za Gašperja Glaviča (5 + 20 minut). Kapetan Jesenic ga je po zadetku trikrat udaril s palico od zadaj.

Izjemen zadetek Valleranda za 3:0 in nalet Glaviča s hrbta

Kalan: Imamo več širine in to se mora poznati
"Izogibal bi se primerjavi o ligah, ker je brezpredmetna. Dokazali smo, da smo boljši, da imamo več širine. Vso tekmo so igrali na dva, dva in pol napada in to se nekje mora poznati. V petek se ne bomo obremenjevali z njimi, v tekmo moramo znova tako pristopiti. Mi smo vso tekmo igrali zelo dobro, oni pa so se dobro upirali. Ključen je bil prvi zadetek, oni so morali spremeniti igro, mi pa smo to izkoristili," je razlagal Luka Kalan, ki je postavil končni izid v 49. minuti.

Kalan v 49. minuti postavil končni izid 4:0

Šivic: Ni bilo lahko, čeprav končni izid tega ne kaže
Mitja Šivic je imel težko nalogo, saj je bila ekipa pretekli konec tedna popolnoma na tleh. V petek je zadnjeuvrščeni Vorarlberg prišel v Tivoli s tremi napadi in odpravil zmaje s 4:0. V nedeljo so bili Ljubljančani nemočni še proti Dunaju (1:4). Že po tekmi je zbral vse tuje hokejiste v pisarni, pogovor o finalu državnega prvenstva pa je očitno obrodil sadove. Joseph Garreffa, ki je konec decembra zapustil Tivoli, je že podpisal pogodbo z ekipo Dukla Michalovce, ki je na šestem mestu v slovaški Extraligi.

"Po prvem golu se je tekma prelomila. Veseli me, da smo bili od začetka pravi. Jeseničani so se dobro postavili in imeli so svoje načrte. Ni bilo lahko, čeprav je končni izid 4:0. Jeseničani so fizično dobro pripravljeni, ni lahko priti pred vrata," je poudaril strateg zeleno-belih, ki je pravi zbiratelj domačih lovorik. Pred dvema letoma je osvojil dvojno krono z Jeseničani, lani pa z Olimpijo in v petek lahko ta dosežek ponovi.

Tudi v Ligi IceHL se trudijo, a so tekmeci veliko močnejši
"V petek pričakujem ponovitev te predstave. Ne bomo odšli na Jesenice z mislijo, da je že vse odločeno. Čaka nas še izjemno zahtevno delo. Če ne bomo pravi, se lahko vse zgodi. Ne smemo imeti izključitev. Disciplina v igri je ključna," je dodal Šivic, ki je po seriji porazov slišal številne kritike s tribun. Želje navijačev so eno, realnost pa seveda nekaj popolnoma drugega. Proračuni avstrijskih klubov so nekajkrat večji od Olimpijinega. "Tudi v Ligi IceHL se trudimo, a je raven tekmecev popolnoma drugačna. Tuji hokejisti so na prvi finalni tekmi izpolnili pričakovanja in tako igro pričakujem tudi v petek."

SŽ Olimpija suvereno dobila prvo tekmo finala DP-ja

Glavič želi, da bodo v petek preverili kakovost vratarjev Olimpije
Železarji lahko marsikaj pozitivnega izvlečejo iz uvodnih 37 minut. V Podmežakli so vedno igrali s posebnim nabojem in obeta se bolj napeta druga finalna tekma.

"Zadovoljen sem bil z igro do prvega prejetega zadetka. Struktura našega moštva tekmecu ne dovoljuje veliko priložnosti. Sodniški meti so bili popolnoma na strani Olimpije. Če si dolgo brez ploščka, si utrujen. Energije je zmanjkalo za protinapade. Preveč moči smo porabili, ko nismo imeli ploščka," je razmišljal trener Gaber Glavič.

Nekdanji odlični vratar pričakuje precej boljšo podobo svojih varovancev v petek na Ledarski 4: "To je šele prvi polčas. V petek bo popolnoma nova tekma. Imeli smo zelo dobrega vratarja, ki je marsikaj rešil. Mi moramo predvsem iskati pot na drugo stran ledene ploskve in preveriti tudi kakovost vratarjev Olimpije."

Jeseniški navijači so znova v velikem številu obiskali Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseniški navijači so znova v velikem številu obiskali Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com

Ulamec: Po drugem zadetku so nas popolnoma povozili
Luka Ulamec zelo dobro pozna igralce Olimpije, v finalu Alpske lige pred dvema letoma je v podaljšku odločil drugo tekmo v Asiagu. Ko so Ljubljančani močno okrepili kader za Ligo IceHL, je odšel na Jesenice, kjer je hitro postal eden nosilcev igre.

"Verjamem, da so številni pričakovali enakovrednejšo tekmo. Olimpija ima veliko več težkih tekem v nogah, čeprav jim ne gre v Ligi IceHL. Mi imamo tudi veliko lahkih tekem v Alpski ligi. Zelo se je poznalo, da igra Olimpija eno raven višje od nas. Do 38. minute ni kazalo, da bomo doživeli tako visok poraz. Po drugem prejetem zadetku so nas popolnoma povozili," je ocenil tekmo.

"Olimpija nas ni presenetila. Poznamo njihov sistem. Mi smo igrali preslabo. Navajeni smo igrati veliko s ploščkom, tokrat pa smo se 55 minut le branili. Ob prednosti igralca več nam sploh ni uspelo postaviti formacije v njihovi tretjini. Prvi in drugi napad morata igrati bolje, tretji in četrti pa se branita. Olimpija je bila pod velikim pritiskom. Ko so povedli, je celotno breme padlo z ramen in začeli so igrati pogumno," je dodal Ulamec.

Izgubili so preveč sodniških metov
25-letni napadalec napoveduje popolnoma drugačen obraz Jesenic na drugi finalni tekmi: "V petek bomo imeli svežo glavo. Naredili bomo videoanalizo tekme. Mislim, da so nas pokopali tudi sodniški meti. Preveč smo jih izgubili in nismo imeli posesti ploščka. Moramo igrati bolj kombinatorno in ne le izbijati ploščka iz obrambne tretjine. Če se le braniš 60 minut, je težko dobiti tekmo. Še vedno verjamemo, da bo na sporedu tretja tekma finala v nedeljo v Ljubljani."

Antti Karjalainen je najboljši vratar Alpske lige. V rednem delu je ubranil kar 95,8 odstotka strelov na vrata. Tudi v Tivoliju je dokazal, da je zares kakovosten. Foto: www.alesfevzer.com
Antti Karjalainen je najboljši vratar Alpske lige. V rednem delu je ubranil kar 95,8 odstotka strelov na vrata. Tudi v Tivoliju je dokazal, da je zares kakovosten. Foto: www.alesfevzer.com

Karjalainen bo imel po koncu sezone številne ponudbe
Vratar Karjalainen je Jeseničane držal v igri. Zanesljivo je lovil ploščke, odbitkov ni bilo in skoraj do konca druge tretjine mu je uspelo mrežo ohraniti nedotaknjeno.

"Prvič sem igral v Ljubljani. Olimpija igra v precej boljši ligi in to se je poznalo. V prvih dveh tretjinah smo se zelo dobro branili, potem pa smo popustili. Olimpija je zlahka prihajala pred vrata, ima kar nekaj spretnih napadalcev, ki znajo zadeti. Strele od daleč sem uspešno branil, v zadnji tretjini pa so zadeli iz bližine in po odbitku," je povedal 27-letni Finec, ki se je v tej sezoni že večkrat dokazal in poleti mu ponudb ne bo manjkalo.

"Olimpija je veliko boljša ekipa od vseh naših tekmecev v Alpski ligi. Pozna se, da igra proti Salzburgu, Celovcu in preostalim močnim moštvom. Zadeli nismo niti enkrat in seveda tako ne moremo dobiti nobene tekme."

Logar: Po nesrečnem golu popustila koncentracija
"Mislim, da je popustila koncentracija po malo nesrečnem golu, ko je našemu branilcu plošček ostal med nogama in so ga pospravili v mrežo. Tam ne bi smeli pasti. Na gostovanju smo po dveh tretjinah zaostajali z 0:1 proti ekipi, ki naj bi bila boljša. To je super uvod v tretjo tretjino. Morda nam je popustila koncentracija, oni pa so izkoristili priložnosti, ki so si jih pripravili. Težko je loviti, če ne daš gola. Mi bi morali več igrati s ploščkom, si ustvariti priložnosti in dati gol," je povedal Miha Logar, ki je še lani igral za Olimpijo v Ligi IceHL.

Jeseničani oddali prijavo za nastop v Ligi IceHL v prihodnji sezoni
Derbi je še vedno magnet za gledalce. Polne dvorane v devetdesetih letih, ko je bila evforija na vrhuncu, bo težko še kdaj ponoviti. 2800 se jih je zbralo v Tivoliju, kar je najboljši obisk v letošnji sezoni. Tudi v petek v Podmežakli se obeta največ gledalcev v tej sezoni, veliko navijačev železarjev je prišlo v Ljubljano, v domači dvorani pa jih bo seveda še veliko več. Želja vseh je nastop v Ligi IceHL v prihodnji sezoni. Vodstvo kluba je že nakazalo 7000 evrov za prvo prijavnino. Ekipa je premočna za Alpsko ligo, v Ligi IceHL pa so Jeseničani zadnjič igrali spomladi 2012.