Miha Beričič je bil izbran tudi za najboljšega igralca tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Beričič je bil izbran tudi za najboljšega igralca tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Gledalci so kljub veliki premoči domačih hokejistov dolgo čakali na prvi gol. V 38. minuti je iz bližine zadel Miha Beričič, podal mu je Jaka Šturm. Prvi strel Beričiča je jeseniški vratar Antti Karjalainen ubranil, odbiti plošček pa je 18-letni napadalec pospravil v mrežo.

V 42. minuti se je Jaka Šturm še sam vpisal med strelce, ko je bil osamljen pred vrati. Podajo z leve strani je prispeval Jaka Sodja.

Tri minute pozneje je po izvrstni samostojni akciji in strelom v zgornji kot vodstvo gostiteljev še povišal Kanadčan Marc-Olivier Vallerand. Takoj po zadetku ga je kapetan gostov Gašper Glavič s hrbta zbil na led, zaradi česar je dobil petminutno in disciplinsko kazen igre.

49. minuta je prinesla nov gol zeleno-belih, ob igri z igralcem več je končni izid postavil Luka Kalan, ki se je najbolje znašel v gneči, potem ko Karjalainen ni uspel ujeti ploščka.

Zadetek Beričiča za vodstvo SŽ-ja Olimpije z 1:0
Gol Šturma na začetku druge tretjine za 2:0
Mojstrovina Valleranda in nalet Glaviča s hrbta
Kalan v 49. minuti postavil končni izid 4:0

V prvi tretjini strela Chrisa Dodera in Jone Ervinga nista bila posebej nevarna za vratarja Jesenic. Domači vratar Anthony Morrone prav tako ni imel veliko dela, tudi ob prvi številčni prednosti v 12. minuti železarjem ni uspelo sestaviti nevarne akcije.

V nadaljevanju so Ljubljančani močno pritisnili ob svojem prvem "power playu", toda Karjalainen je ubranil nevarna strela Dodera in Roka Kapla. Prav tako je bil zbran, ko je že ob izenačenih močeh v protinapadu poskušal Miha Zajc. Jeseničani so bili v podrejenem položaju, vendar ostali zbrani v obrambi, pozneje pa je ob številčni prednosti imel priložnost Žan Jezovšek.

Ob koncu tekme so Gorenjci pri visokem zaostanku lovili vsaj častni zadetek. Najbližje je bil Erik Svetina v 57. minuti, a so po lepi obrambi Morrona gostje tekmo končali z ničlo.

Izjava po tekmi

Mitja Šivic, trener SŽ-ja Olimpije: "Tekma se je prelomila po prvem golu. Me pa veseli, da smo bili že od začetka pravi. Vedeli smo, da bodo 'borbali' in da imajo svoje načrte. Ampak smo bili dobri, pravi, z bojem, željo in disciplino. Na koncu izgleda lahko, iskreno smo bili boljši skozi 60 minut, ni pa bilo tako lahko, kot kaže izid. Smo pa bili danes precej boljši. V petek pričakujem, da bodo fantje vzeli tekmo zelo zelo resno. Da bomo imeli željo, energijo in disciplino kot danes. Moramo ostati osredinjeni, tudi danes smo jih dolgo lomili. Čaka nas še zelo zahtevno delo."

SŽ Olimpija suvereno dobila prvo tekmo finala DP-ja

Šele drugi letošnji dvoboj večnih tekmecev

Olimpija je po enajstih porazih na zadnjih 12 tekmah Lige IceHL na dnu lestvice, Jesenice pa so dobile 25 od 28 tekem rednega dela Alpske lige.

V letošnji sezoni sta se moštvi pred tokratnim dvobojem pomerili samo enkrat, 28. septembra so Ljubljančani v finalu Pokala Slovenije v Podmežakli zmagali s 4:2.

Lani je Olimpija v aprilskem finalu z 2:0 v zmagah premagala Triglav, Jesenice pa je izločila že v polfinalu (0:3, 5:0).

Sorodna novica Olimpija v finalu išče pot iz črne luknje, Jeseničani pa so samozavestni po številnih zmagah

Finale

Prva tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE 1:0
4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
2800; Beričič 38., Šturm 42., Vallerand 45., Kalan 49.

Druga tekma, petek ob 18.00:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Igrajo na dve zmagi. Morebitna tretja tekma bo v nedeljo v Ljubljani.