Paavo Hölsa je v finalu Alpske lige v 194 minutah prejel le pet zadetkov. Finec ni branil na prvi tekmi finala DP-ja in zmaji so dobili pet golov v dveh tretjinah. V ponedeljek je bil Hölsa znova v vratih in klonil je le enkrat. Foto: www.alesfevzer.com
Paavo Hölsa je v finalu Alpske lige v 194 minutah prejel le pet zadetkov. Finec ni branil na prvi tekmi finala DP-ja in zmaji so dobili pet golov v dveh tretjinah. V ponedeljek je bil Hölsa znova v vratih in klonil je le enkrat. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so na prvi finalni tekmi prejšnji petek padli na realna tla. Privoščili so si kar 19 minut kazni, Martin Bohinc pa je zaradi boksarskega vložka dobil še kazen igre. Poraz z 2:5 je bil grenek, a tudi poučen. Tilen Spreitzer, ki v končnici Alpske lige ni branil niti ene minute, je naredil nekaj napak in od začetka se je tehtnica nagnila na stran Jeseničanov.

Olimpija v finalni seriji izenačila na 1:1

V ponedeljek zvečer so bili zmaji zbrani od prve sekunde, igrali so disciplinirano in prejeli le osem minut kazni. Paavo Hölsä je bil znova v vratih in soigralci so bili samozavestnejši. Mark Sever je v 100. sekundi dosegel izjemno pomemben zadetek in Olimpija je prevladovala 35 minut. Zadela je le dvakrat. Žiga Pance je povišal na 0:2, a je v drugi tretjini slabo zaključil samostojni prodor. Marc-Olivier Vallerand je bil blizu zadetka ob edinem "power playu" zeleno-belih na tekmi.

Ko so železarji v 39. minuti prek Jake Šturma unovčili prednost igralca več, so se prebudili. V 40 minutah so sprožili le deset strelov na vrata, večina ni bila nevarnih. V zadnji tretjini so Jeseničani pritisnili in prav lahko bi tudi gledali podaljšek, a ostalo je pri 1:2.

Mitja Šivic je bil v uvodne pol ure večkrat zelo jezen. Hitro je začutil, da njegovi izbranci niso v pravi formi. Uspelo mu jih je prebuditi, a podaljška vseeno ni bilo. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic je bil v uvodne pol ure večkrat zelo jezen. Hitro je začutil, da njegovi izbranci niso v pravi formi. Uspelo mu jih je prebuditi, a podaljška vseeno ni bilo. Foto: www.alesfevzer.com

Podmežakla v zadnjih tednih ni več neosvojljiva trdnjava
V rednem delu Alpske lige je bila Podmežakla prava trdnjava. Med 20. decembrom 2019 in 14. marcem letos (Linz 2 je presenetil po podaljšku) nobeni ekipi ni uspelo odnesti zmage. V polfinalu Alpske lige je Asiago dobil zadnji dve tekmi na Ledarski 4 (3:5 in 1:2). To je bil torej že tretji zaporedni poraz Jesenic na domačem ledu.

Šivic: Bili smo za korak prepočasni
"Nismo bili pravi, Ljubljančani pa so bili disciplinirani in dobri. Mi smo naredili preveč napak. Dobili smo nekaj energije pri "power playu". Ujeli smo priključek. V zadnji tretjini smo bili dobri, imeli smo korak več, a ni bilo dovolj. Olimpija je bila veliko boljša kot na prvi tekmi, mi pa korak prepočasni," je bil razočaran trener Šivic, ki je že v 27. minuti vzel pol minute odmora. Presekal je številne nalete zmajev in stabiliziral ekipo, ki je delovala kot razglašena vojska.

Šturm ob prednosti igralca več vlil upanje železarjem

"Težko je napovedovati razplet finala. Moramo se dobro pripraviti na naslednjo tekmo. V dveh dneh bo treba popraviti disciplino v igri. V rednem delu nismo igrali veliko tekem proti tako močnim tekmecem. Asiago in Olimpija sta zelo močni ekipi," je še dodal strateg Jeseničanov.

Tavželj: Mi smo delovna ekipa in igrati moramo preprosto
"Imeli smo premalo energije. V Tivoliju smo se zares borili, tokrat smo začeli medlo. Proti Olimpiji se vsaka malenkost pozna. Nismo imeli priložnosti, plošček je bil pri tekmecih. Zdaj odločajo čustva. Morajo biti na najvišji ravni. Tokrat je imel naš vratar Us preveč dela. Premalo časa smo bili v napadalni tretjini," je srečanje ocenil Andrej Tavželj.

Kapetan železarjev pozna recept za zmago na tretji tekmi v sredo: "Olimpija vso sezono igra podobno. Že na prvi tekmi v Ljubljani so večino tekme pritiskali. Tokrat so že od začetka močno pritisnili, saj so morali dobiti to tekmo. Mi moramo igrati preprosto. Prevečkrat iščemo stvari, ki so težko izvedljive. Mi smo delovna ekipa in na naslednjih tekmah bo treba to dokazati."

Olimpija z zmago v Podmežakli izenačila na 1:1 v zmagah

Summanen bo po finalu govoril o številnih poškodbah
Trener Olimpije Raimo Summanen je že v petek napovedal, da bo na drugi tekmi predstava njegovih varovancev precej boljša. Manjkali so štirje igralci, številni so tudi stiskali zobe. Miha Zajc ni igral zaradi poškodbe kolena, v zadnji tretjini je manjkal Anže Ropret. Zapisnik zmajev pred tekmo je vsako tekmo krajši.

"Zelo sem zadovoljen. Veliko je vredno, da so igralci to dosegli. Tekma je bila zelo pomembna, imeli smo dobre trenutke. Nekaj stvari bo še treba popraviti. Preveč smo gledali na semafor v zadnji tretjini, le branili smo prednost. Jeseničani so dobili zalet in izenačenje je viselo v zraku," je poudaril Finec, ki se na vsak trening in tekmo pripelje s kolesom.

"V ekipi imamo veliko junakov, o tem bom govoril po finalu, ker igrajo, čeprav so poškodovani. Videli so, kako je igral vratar Paavo Hölsä in so še sami stisnili zobe. Zdaj ni več treningov, saj nekateri igralci zjutraj ne morejo niti drsati. Vse je v glavi."

Žiga Pance je že dvignil pokal za drugo zmago Olimpije v Alpski ligi. Za dvojno krono se bo treba v naslednjem tednu še zelo potruditi. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance je že dvignil pokal za drugo zmago Olimpije v Alpski ligi. Za dvojno krono se bo treba v naslednjem tednu še zelo potruditi. Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan Pance prepričan, da imajo zmaji še precej rezerve
Pance, ki je na prvi tekmi zgrešil prazen gol, je tokrat odigral precej boljšo tekmo. V 25. minuti je poslal plošček od drsalke Žige Urukala v mrežo. Podal je Nejc Brus, ki je v tej sezoni zares napredoval. S hitrim drsanjem in bojevitim pristopom je že večkrat navdušil in zaslužil si je tudi priložnost v Ligi IceHL, ki jo bodo Ljubljančani začeli 17. septembra.

"Povedli smo z 2:0, a hitro lahko pride do preobrata. Jesenice so zadele enkrat in dobile so krila. Prikazali smo popolnoma drugačen obraz. Stopili smo skupaj in izenačili na 1:1 v zmagah. Mi imamo še precej rezerve, nismo še vsega pokazali," je prepričan kapetan Pance.

Junak finala Lige Ebel leta 2014, ko je Bolzanu zagotovil naslov prvaka v podaljšku v Salzburgu, se zaveda, da je letošnja sezona prav posebna. Še nikoli v samostojni Sloveniji državni prvak ni bil znan maja.

"V petek smo bili res slabi v prvi tretjini. Zapravili smo preveč priložnosti. Tokrat smo hitro zadeli. Tretja tekma bo šla na nož. Slab dan je lahko usoden. Težko je imeti vedno pravo energijo. Sezona je dolga, veliko igralcev ima manjše poškodbe. Zdaj marsikdo tvega. Vse skupaj je zelo naporno. Do konca je le še nekaj tekem."

Sever že v 2. minuti zatresel mrežo Jesenic

Sever: Ta lovorika je najpomembnejša v Sloveniji, zato bomo iztisnili vse moči
22-letni Sever je bil tokrat nepričakovani junak. Mladi napadalci so v letošnji končnici že opozorili nase. Samo spomnimo se Luke Ulamca, ki je v podaljšku odločil drugo finalno tekmo Alpske lige v Asiagu.

"To je pravi obraz Olimpije. Pristop je bil popolnoma drugačen kot na prvi tekmi. Zares smo se borili. Želja je bila velika. S hitrim golom se nam je odvalil velik kamen od srca. Odprlo se je v nadaljevanju. Na prvi tekmi Spreitzerju nismo dovolj pomagali, tokrat smo bili zbrani v obrambni tretjini. Hölsa je dokazal, da je odličen vratar," je povedal Sever.

Kapetan Pance povišal na 0:2

"Navajeni smo ritma igranja tekem na dva dni. Dvorani sta prazni in prednosti domačega ledu ni. Ta lovorika je najpomembnejša v Sloveniji, zato bomo iztisnili vse moči."

Koblar se vrača v Tivoli
V prihodnji sezoni bo za zmaje v Ligi IceHL igral tudi Gregor Koblar, ki v Ljubljano prihaja iz poljskega Oswiecima. To je že druga okrepitev za novo sezono, prejšnji teden je bil potrjen tudi prihod Luke Kalana.

V sredo ob 20.00 bo na sporedu tretja tekma v Tivoliju. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Komentiral bo Andrej Stare. Že pred finalom so mnogi poznavalci napovedali, da bi lahko prvaka odločila peta tekma. Po prikazanem na uvodnih dveh srečanjih je ta scenarij zelo verjeten.