Jeseničani, ki naskakujejo 13. naslov prvaka v samostojni Sloveniji, so zasluženo dobili uvodno tekmo finalne serije, 14-dnevni tekmovalni premor jim ni škodil. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani, ki naskakujejo 13. naslov prvaka v samostojni Sloveniji, so zasluženo dobili uvodno tekmo finalne serije, 14-dnevni tekmovalni premor jim ni škodil. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseniška zadetka z igralcem več za vodstvo 5:2

Olimpija je oblegala jeseniška vrata (razmerje v strelih 40:25), toda vratar Žan Us je bil zelo razpoložen, gostje pa so v 13. minuti že vodili z 0:2. "Igrali smo, kot smo se dogovorili. Težka tekma je bila, na naslednji nam bo na Jesenicah lažje," je bil zadovoljen Žan Jezovšek, ki je v 38. minuti dosegel zadnji zadetek večera. Vratarja Tilna Spreitzerja (Paavo Holsa je poškodovan) so premagali še Andrej Tavželj in Nejc Stojan v prvi tretjini ter Sašo Rajsar in Jaka Sodja v drugi.

Jeseničani v Tivoliju porazili Olimpijo

Prva tretjina: učinkoviti železarji
Jeseniški hokejisti so po šestih sproženih strelih že vodili z 0:2. Nekaj sekund po tem, ko niso izkoristili "power playa" (izključen je bil Luka Vidmar), je s strelom od daleč v 7. minuti Spreitzerja z nekaj sreče (plošček je zadel Čimžarja) premagal kapetan Tavželj. Vodstvo je povišal Nejc Stojan (podajalec: Timotej Kočar), ki je natančno meril na levi strani. SŽ Olimpija je imela najlepšo priložnost v 9. minuti, ko je bil pred odličnim Žanom Usom sam Nik Simšič. Pri zaostanku z 0:1 je kapetan Žiga Pance zgrešil prazna vrata in lahko se je le prijel za glavo.

Stare: Še Zavec bi mu zavidal takšen kroše

Vallerand Olimpiji vlil upanje
V drugi tretjini so zmaji izkoristili prednost igralca več (ob koncu prve tretjine je bil izključen Jezovšek), po podaji Valleranda je zadel Anže Ropret. Železarjev to ni zmedlo, nadaljevali so disciplinirano igro v obrambi in bili še naprej učinkoviti. V 28. minuti je plošček pred gol poslal Šturm, Sašo Rajsar pa je bil najspretnejši v gneči pred Spreitzerjem. Sredi druge tretjine je v samostojen prodor krenil Luka Ulamec, znova se je izkazal Žan Us, nato pa je krajše obdobje Olimpijine premoči kronal Marc Oliver Vallerand.

Žan Us je bil jeseniški junak številka 1. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je bil jeseniški junak številka 1. Foto: www.alesfevzer.com

Bohinc dobil kazen igre
V 33. minuti je sledil morda ključen trenutek. Stepla sta se Martin Bohinc in Gašper Glavič. Bohinc si je z boksarskim vložkom prislužil kazen 5 + 20 minut in s tem pot v slačilnico, kar so gostje (tri minute so imeli igralca več) izkoristili in z zadetkoma Jake Sodje in Žana Jezovška ušli na 2:5. Razmerje v strelih je bilo po drugi tretjini 29:13 (17:7 v drugi tretjini). "Ogromno priložnosti imamo, toda nikakor ne zadenemo, na drugi strani pa skoraj vsak jeseniški plošček konča v naši mreži," je komentiral Anže Ropret.

Zadetka Tavžlja in Stojana v prvi tretjini

Spreitzer že slabih sedem minut pred koncem iz vrat
V zadnji tretjini je ritem igre padel, zadetkov ni bilo, Olimpija je imela dve izključitvi, Jeseničani nobene. Prvi so si lepo priložnost priigrali hokejisti Olimpije, toda Vallerandu ni uspelo doseči drugega zadetka, podobno jalov je bil tudi ljubljanski protinapad z igralcem manj v 48. minuti. Jeseničani so se disciplinirano branili, tudi ko je šel že na začetku 54. minute vratar Spreitzer iz vrat, jeseniška obramba ni klonila. Železarji so nekajkrat zgrešili prazna vrata, a to ni bilo usodno.

Prenosi vseh tekem finala na TV SLO
Naslov prvaka prinašajo tri zmage. Naslednja tekma bo v ponedeljek v Podmežakli, tretja pa dva dni pozneje znova v Tivoliju. Vse tekme finala si boste lahko v prenosu ogledali na TV SLO. Naslov iz leta 2019 branijo Ljubljančani, saj lani po prekinitvi zaradi pandemije prvak ni bil razglašen.


Nervoza je bila precejšnja, zato se je kar pogosto iskrilo. Foto: www.alesfevzer.com
Nervoza je bila precejšnja, zato se je kar pogosto iskrilo. Foto: www.alesfevzer.com

Finale, prva tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE 2:5 (0:2, 2:3, 0:0) v zmagah 0:1
Ropret 22., Vallerand 32.; Tavželj 7., Stojan 13., S. Rajsar 28., Sodja 36., Jezovšek 38.

Ponedeljek ob 20.00:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA

Sreda ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Igrajo na tri zmage. Morebitna četrta tekma bo 7. maja, peta pa 10. maja. Vse tekme bodo v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Robert Sabolič znova v Nemčijo

Robert Sabolič se iz Švedske seli v Nemčijo. 32-letni reprezentant bo prihodnjo sezono igral v dresu moštva Krefeld Pinguine. V sezoni 2013/14 se je z Sabolič z Ingolstadtom veselil naslova prvaka v ligi DEL.