Mark Sever je že v 100. sekundi zatresel mrežo Jesenic. Foto: www.alesfevzer.com
Mark Sever je že v 100. sekundi zatresel mrežo Jesenic. Foto: www.alesfevzer.com
Paavo Hölsä ni branil na prvi finalni tekmi zaradi poškodbe. S Fincem je Olimpija precej močnejša. Tokrat ni naredil niti ene napake. Foto: www.alesfevzer.com
Paavo Hölsä ni branil na prvi finalni tekmi zaradi poškodbe. S Fincem je Olimpija precej močnejša. Tokrat ni naredil niti ene napake. Foto: www.alesfevzer.com

Pri Ljubljančanih je manjkal napadalec Miha Zajc, ki je obnovil poškodbo kolena. Martin Bohinc je v Tivoliju dobil kazen igre in ni imel pravice nastopa. Pri Jeseničanih je znova manjkal Blaž Tomaževič, ki je bil v karanteni zaradi okužbe s koronavirusom.

Zmaji so bili pod pritiskom. Po porazu z 2:5 na petkovi tekmi v Tivoliju so morali pripraviti pravi odgovor in v uvodne pol ure so bili za razred boljši tekmec. Žan Us je znova reševal Jeseničane, ki so ob prednosti igralca več znižali na 1:2 tik pred koncem druge tretjine. V zadnji tretjini so Jeseničani pritisnili, dve minuti in 50 sekund pred koncem so poskusili tudi brez vratarja, a izenačenja na 2:2 ni bilo. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 19:27.

Sever že v 2. minuti zatresel mrežo Jesenic

Sever kronal začetni nalet zmajev
Olimpija je silovito pritisnila od prve minute. Že po 100 sekundah je povedla. Strel Tadeja Čimžarja je Žanu Usu še uspelo odbiti, nato pa je Mark Sever z bekhendom poslal plošček v mrežo. Jeseniški vratar je imel veliko dela. Marc-Olivierju Vallerandu ga ni uspelo ukaniti iz bližine. Kanadčan je nato našel Žigo Pešuta, ki pa z leve strani ni bil dovolj natančen. Razmerje v strelih na vrata je bilo po 20 minutah 3:11.

Kapetan Pance povišal na 0:2

Kapetan Pance povišal na 0:2
Tudi na začetku druge tretjine so bili boljši Ljubljančani. Žiga Pance je v 25. minuti povišal na 0:2. Kapetan je zadel Žigo Urukala v drsalko, plošček pa je ob bližnji vratnici našel pot mimo Usa v mrežo. Zmaji so leteli po ledu. Ves čas je bilo vroče pred vrati Usa in nezadovoljni trener Mitja Šivic je že v 27. minuti vzel pol minute odmora. Le nekaj sekund po koncu odmora je Pance sam krenil proti Usu, a je streljal mimo vrat.

V 29. minuti je bil izključen Anže Ropret zaradi igranja z visoko palico. Železarji so pritisnili, Olimpiji pa ni uspelo izbiti ploščka. Na drugi strani je Jaka Šturm za golom zmajev spotaknil vratarja Hölsäja. Vallerand je imel dve veliki priložnosti za 0:3, a so gostitelji zdržali dve minuti z igralcem manj.

Šturm ob prednosti igralca več vlil upanje železarjem

Šturm vlil upanje železarjem
Junak druge finalne tekme v Asiagu Luka Ulamec je dve minuti pred koncem druge tretjine udaril s palico pred vrati Usa in moral je na kazensko klop. Šturm je ob "power playu" preusmeril plošček v mrežo po strelu Erika Svetine.

Jeseničani neuspešno pritiskali
Po uvodnem naletu rdečih v zadnji tretjini so tudi zmaji izpeljali nekaj protinapadov, a so bili premalo natančni. Dobrih 10 minut pred koncem tretjine je bila igra za nekaj časa prekinjena, saj je plošček nesrečno priletel v glavo tehničnega vodje Olimpije Andreja Vidmarja.

Jaka Šturm je dosegel edini zadetek za Jesenice. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Šturm je dosegel edini zadetek za Jesenice. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic je šel na vse ali nič že dve minuti in 50 sekund pred koncem, Usa je potegnil iz vrat. Olimpija se je dvakrat reševala s prepovedanim dolgim strelom, nikakor ji ni uspelo priti do strela v prazna vrata. Nik Simšič je skušal iz obrambne tretjine, a je zgrešil vrata in igra se je znova preselila pred vrata Olimpije. V veliki gneči, ko je bilo na kupu kar enajst hokejistov, železarjem ni uspelo priti do izenačenja. V zadnji tretjini je bilo razmerje v strelih na vrata 9:4.

Tretja tekma v sredo zvečer v Tivoliju
Letos boj za naslov prvaka Slovenije poteka po enoletni prekinitvi. Lani so zaradi pandemije tekmovanje predčasno prekinili in ga niso dokončali. Zadnji naslov iz leta 2019 branijo zeleno-beli.

Moštvi igrata na tri zmage. Tretja tekma bo v sredo, morebitni četrta in peta pa v petek in ponedeljek. Vse si boste lahko v živo ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Olimpija z zmago v Podmežakli izenačila na 1:1 v zmagah

Finale, druga tekma:
SIJ ACRONI JESENICE - SŽ OLIMPIJA 1:1
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Šturm 39.; Sever 2., Pance 25.


Tretja tekma, sreda ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE
Prenos na TV Slovenija 2/MMC-ju.

Četrta tekma, petek ob 20.00:
SIJ ACRONI JESENICE - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV Slovenija 2/MMC-ju.

Izidi v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.