Na Slovaškem bodo naslov prvaka branili Čehi. Foto: Reuters
Na Slovaškem bodo naslov prvaka branili Čehi. Foto: Reuters
Fasel na obisku v Sloveniji

Med pomembnejšimi novostmi, ki so jih sprejeli na rednem polletnem kongresu IIHF-ja v Portorožu, bo nov sistem tekmovanj na svetovnem prvenstvu elitne skupine. Namesto zdajšnjega s štirimi predtekmovalnimi skupinami s po štirimi udeleženkami, ki ga bodo zadnjič uporabili na Slovaškem 2011, kjer bo sodelovala tudi Slovenija, bosta na SP-ju 2012 prvič dve skupini s po osmimi ekipami.

Za razvrstitev v skupini bodo uporabili jakostno lestvico IIHF. Vsaka ekipa bo tako v skupini igrala sedem tekem, po štiri najboljše iz vsake skupine pa se bodo uvrstile v izločilni del, ki se bo začel s četrtfinalnimi tekmami. Zadnjeuvrščeni ekipi v posamezni skupini bosta izpadli v nižjo divizijo I.

Novost bo tudi četrtfinale, ki ga bodo izvedli v okviru ene skupine. Ker bosta prvenstvi v letih 2012 in 2013 skupaj izvedli Finska in Švedska, se bodo na tak način izognili potovanju ekip pred polfinalom.

O SP.ju 2016 maja prihodnje leto
Na kongresu so sprejeli tudi prijave za elitni SP 2016. O prireditelju - med kandidati so Rusija z Moskvo in Kazanom, Danska s Köbenhavnom in Herningom ter Ukrajina s Kijevom - bodo odločali na naslednjem kongresu IIHF-ja v Bratislavi maja 2011.

Slovenija bo v sezoni 2010/11 gostila dve svetovni prvenstvi; SP do 20 let (divizija I, skupina B) bo na Bledu od 12. do 18. decembra, SP do 18 let (divizija I, skupina B) pa v Mariboru od 10. do 18. aprila 2011. Slovenska ženska hokejska reprezentanca pa bo nastopila na SP-ju divizije III, ki bo v Newcastlu (Avstralija) od 1. do 6. februarja 2011.

Predsednik IIHF-ja Rene Fasel si je med kongresom ogledal tudi novo ljubljansko športno dvorano v Stožicah. Predsednik slovenske hokejske zveze Ernest Aljančič je večkrat poudaril, da si želi v Slovenijo v prihodnjih sedmih ali osmih letih pripeljati tudi SP elitne skupine, Stožice pa bi lahko gostile tudi hokejske tekme.

Fasel na obisku v Sloveniji