Spektakel za Bežigradom se je začel. Sledita še dve tekmi, v nedeljo z Medveščakom, v torek proti KAC-u. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Spektakel za Bežigradom se je začel. Sledita še dve tekmi, v nedeljo z Medveščakom, v torek proti KAC-u. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevin De Vergilio
Kevin De Vergilio je poskrbel za veliko slavje hokejistov Olimpije. Foto: BoBo
Bežigrad
Gledalci v nižjih vrstah niso veliko videli. Foto: BoBo
Navijači Beljaka
Navijači Beljaka so večkrat vzklikali: "Jesenice, Jesenice." Foto: BoBo
Bojan Zajc
Bojan Zajc je bil navdušen nad pomembno zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prva klasika je uspela
De Vergilio odločil ljubljansko zimsko klasiko

Že na četrtkovem treningu smo videli, da bo pogled na ledeno ploskev dober le s sedežev na vrhu tribune. Stekla so bila zarošena in večina gledalcev ni mogla uživati v tekmi. Številni navijači so že po prvi tretjini zapustili stadion. Tudi novinarji so bili nameščeni v prvih vrstah tribune, kjer se prav tako ni videlo praktično nič. Bralci MMC-ja so se v komentarjih pritoževali, da niso imeli veliko od tekme.

V soboto bo pester spremljevalni program. Dopoldne bo na sporedu rekreativno drsanje, čez dan predstavitev curlinga, zvečer pa disko na ledu. V nedeljo bodo na stadionu potekale prve slovenske kvalifikacije za svetovno prvenstvo Red Bull Crashed Ice.


Tudi v Pulju so imeli na začetku velike težave

V nedeljo bo tekma z Medveščakom dve uri prej in morda bodo razmere bolj ugodne. Treba je dodati, da se na prvi tekmi tako zahtevnega projekta šele vidijo vse pomanjkljivosti, na naslednjih dveh se lahko še marsikaj izboljša. Tudi v Pulju so imeli septembra ogromne težave z ledeno ploskvijo na prvi tekmi med Medveščakom in Olimpijo, dva dni pozneje proti Dunaju pa je bil spektakel popoln.

Boj za šesto mesto vse bolj oster
Do rednega dela Lige Ebel je le še šest krogov, Ljubljančani pa morajo odigrati še preloženo tekmo proti KAC-u, ki bo v torek za Bežigradom. Zmagi Sape nad Salzburgom (4:1) in Znojma v Gradcu (1:2 po kazenskih strelih) nista bili ugodni v boju za šesto mesto. Zmaji še vedno zasedajo 10. mesto, za šestim pa zaostajajo za pet točk.
Zajc: Upam, da so gledalci ob zmagi spili kozarec kuhanega vina
Bojan Zajc je vseskozi glasno spremljal tekmo na klopi, zelo se je razveselil pomembne zmage. "Pogoji so bili enaki za obe ekipi, led je bil na koncu že precej načet, veliko je bilo 'snega'. Mi smo opravili svoj del posla na spektaklu. Naredili smo preveč napak v obrambi in pustili Beljaku, da se je vrnil v igro. Na koncu smo zasluženo dobili obe točki. Navijači so nas dobro spodbujali. Upam, da so ob zmagi spili še kakšen kozarec kuhanega vina. V nedeljo nas čaka nova težka tekma proti Medveščaku. Zagrebčani so ena izmed najboljših ekip v ligi," je poudaril strateg zeleno-belih.

Žiga Pance te tekme nikoli ne bo pozabil
Drugi zadetek za zeleno-bele je dosegel Žiga Pance, ki je v zadnjem mesecu precej popravil formo: "Ko smo dosegli zadetek, nam je ritem igre malce padel. Beljak je odlična ekipa in hitro je kaznoval naše napake. V podaljšku smo z disciplinirano igro zasluženo zmagali. Tudi na naslednjih dveh tekmah načrtujemo zmagi. Težko je opisati občutke ob takih tekmah, tega pač ne pozabiš do konca življenja."

Hughes prepričan o preboju med šesterico
Prvi zadetek je z močnim strelom dosegel najboljši igralec Lige Ebel v lanski sezoni John Hughes. "Zelo sem užival na prostem, to je bilo zares nekaj posebnega. Škoda, da nismo osvojili še druge točke. Razmere so bile seveda malce drugačne, a vseeno je bil led soliden, to ne sme biti izgovor. Še vedno smo na tretjem mestu, dobro nam kaže v boju za uvrstitev med najboljših šest. Za zdaj me res nič ne skrbi, saj sem prepričan, da nam bo uspelo. Na zadnjih tekmah se nam je znova odprlo," je povedal "Messi na drsalkah".

Pretnar: Take stvari se morajo še dogajati v Sloveniji
V letošnji sezoni se je zelo izkazal tudi Klemen Pretnar. "Domov smo odnesli pomembno točko v boju za končnico. Pokazali smo pravi karakter, saj smo bili večkrat v zaostanku. Ne zgodi se vsak dan, da igramo na prostem. Spomnim se, kako smo se kot otroci podili po bajerjih. Organizatorji so se zares potrudili. Take stvari se morajo še dogajati v Sloveniji. Mislim, da se bo kmalu znova zgodila klasika med Beljakom in KAC-em na prostem, veliko se govori o tem," je dejal branilec, ki je v 38 krogih prispeval tri gole in 21 podaj.
Järvenpää: Takih napak v obrambi v tej sezoni še nisem videl
Trener Beljaka Hannu Järvenpää se je po tekmi pozdravil s številnimi starimi znanci, v Ljubljani je v dveh letih in pol pustil neizbrisen pečat. Lani je s tretjim mestom v Ligi Ebel in naslovom državnega prvaka zaokrožil sijajno delo v Tivoliju. Najprej nam je zaželel številne uspehe v novem letu, Finec je pač pravi gospod.
"Zelo slabo smo odigrali tekmo, zato sem lahko srečen s točko. Odpovedali smo v obrambi, takih napak še nisem videl v tej sezoni. Privoščili smo si zares neumne kazni. Olimpija je zasluženo zmagala. Lepo je vsake toliko časa igrati tudi na prostem. Prav gotovo nismo izgubili zaradi malce slabšega ledu, razmere so bile enake za obe ekipi," je pojasnil trener Beljaka in usmeril pogled tudi na lestvico: "Imeli smo krizo ob koncu novembra in na začetku decembra, zdaj smo se znova ujeli. Položaj na lestvici je kar ugoden, in mislim, da imamo lepe možnosti za preboj v končnico. "

Jeseniški napovedovalec dvigoval temperaturo
Očitno je veliko rivalstvo med Jesenicami in Olimpijo pozabljeno, ko so na sporedu tekme proti Avstrijcem. Razpoloženje je dvigoval jeseniški napovedovalec Bojan Makovec, ki z znanjem številnih tujih jezikov navdušuje na smučarskih poletih v Planici, povabili pa so ga tudi številni drugi prireditelji tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih.

A. G.

Prva klasika je uspela
De Vergilio odločil ljubljansko zimsko klasiko