Prvo ime druge tekme finala - Michal Fikrt. Čeh je zbral 36 obramb. Foto: Sandi Fišer
Prvo ime druge tekme finala - Michal Fikrt. Čeh je zbral 36 obramb. Foto: Sandi Fišer
Olimpija - Jesenice
Zmaji so prek Matta Higginsa povedli, a je le tri minute minilo do odgovora Jesenic. Železarji so v dveh minutah zadeli dvakrat. Foto: Sandi Fišer
Olimpija - Jesenice
Ob koncu druge tretjine sta se stepla Domen Vedlin in Anže Kuralt. Foto: Sandi Fišer

Aktualne državne prvake od ubranitve naslova tako ločita le še dve zmagi. Prvo ime druge zmage železarjev je bil nedvomno vratar Michal Fikrt. Jeseničani so bili boljši po prvi tretjini, ko so tudi padli vsi trije zadetki, v zadnjih dveh so razumljivo več napadali Ljubljančani (razmerje v strelih kar 37:16), a so gostje z dobro organizirano obrambo in razpoloženim češkim čuvajem mreže zadržali prednost. Pri Olimpiji sta sicer manjkala Jeff Tory in Tomi Mustonen, pri Jesenicah pa Doug Nolan.
Cavosie in Sabolič kaznovala napaki domače obrambe
Že v prvi minuti so imeli branilci naslova prvič igralca več na ledu. Na klop za kaznovane je moral Damjan Dervarič, a so se zmaji uspeli obraniti. Kmalu po prihodu Olimpijinega branilca nazaj na ledeno ploskev, si je kazen prislužil Mickel Bayrack, a tudi domači hokejisti niso uspeli izkoristiti številčne prednosti. Veliko priložnost so si celo priigrali Jeseničani. Robert Sabolič je sam zadrsal proti vratom, a je dvoboj ena na ena dobil Jan Chabera.

Kljub manjši pobudi Jesenic so povedli Ljubljančani. V 11. minuti je Matt Higgins izkoristil zmedo pred vrati Fikrta in poslal plošček v mrežo. Le tri minute so železarji potrebovali za izenačenje. Klemen Pretnar je sprožil z modre črte, plošček pa je v gol pospravil Marc Cavosie. Le nekaj trenutkov pozneje si je domača obramba privoščila novo napako, ki jo je za 2:1 kaznoval Sabolič. Z igralcem več je Higgins v 18. minuti zatresel mrežo, a se je pred tem oglasila sodniška piščalka in gol je bil razveljavljen.
Jalovi napadi zmajev
V drugi tretjini je Jason Beckett ob številčni prednosti ljubljanske vrste porinil Higginsa v ogrado. Kanadski napadalec Olimpije je obležal na ledu, nato je zaradi poškodbe tudi končal tekmo, Beckett pa si je prislužil kazen tekme. Tako so imeli zmaji minuto na ploskvi dva igralca več, a je jeseniška obramba na čelu z razpoloženim Fikrtom zdržala, ob strelu Žige Panceta pa je izenačenje domačemu kapetanu preprečil okvir vrat. Naelektreno ozračje je proti koncu tretjine še začinil boksarski vložek Domna Vedlina in Anžeta Kuralta.
Tudi v zadnji tretjini so zmaji še naprej igrali napadalneje, a so bili zaključki domačih hokejistov premalo zbrani in Fikrt je uspel obdržati mrežo nedotaknjeno. Deset minut pred koncem je John Hughes mojstrsko preigral gostujočo obrambo, a nato ni uspel zadeti. Fikrt pa je zaustavil tudi poskusa Petra Šachla in Andreja Hebarja. Sodniki so sicer pogledali posnetek, ki je dokazal, da plošček ni prečkal golove črte. Številni ljubljanski napadi do konca srečanja niso obrodili sadov in železarji se domov s prvih dveh tekem v Tivoliju vračajo s polnim plenom.

Finale, druga tekma
TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE 0:2
1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
2.500; Higgins 11.; Cavosie 14., Sabolič 15.

Tretja tekma, četrtek ob 19.15:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA

Četrta tekma, petek ob 19.15:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igra se na 4 zmage. Morebitna peta tekma bo 10., šesta 11., sedma pa 13. aprila.