Hokejisti Washingtona so le dočakali prvi naslov prvaka. Foto: Reuters
Hokejisti Washingtona so le dočakali prvi naslov prvaka. Foto: Reuters
Jevgenij Kuznecov je v končnici zbral kar 31 točk, s čimer je bil najučinkovitejši med vsemi igralci. Foto: Reuters
Ovečkin naposled le dvignil Stanleyjev pokal

V prvi tretjini sta mreži mirovali, v srednji pa so goli kar padali, Zlati vitezi so odšli v vodstvo s 3:2. Zadnji del je spet pripadel Capsom. Na 3:3 je izenačil Devante Smith Pelly, odločilni gol pa je sedem minut pred koncem dosegel Lars Eller.

Ovečkin prejel nagrado MVP
Nagrado za najkoristnejšega igralca v končnici je prejel Aleksander Ovečkin, ki je zadel za vodstvo z 2:1. Rus je v končnici zbral kar 15 golov, kar je nov klubski rekord.

"Poglejte nasmeh mojih soigralcev"
Ovečkin je dolgo veljal za najboljšega igralca te generacije, ki ni osvojil Stalenyjevega pokala. Še več, vse do letošnje sezone nikoli ni igral niti v konferenčnem finalu, zdaj je vse drugače. "Končno nam je uspelo, to je edino, kar je pomembno. Poglejte nasmeh mojih soigralcev, tega ne bom nikoli pozabil. Ta trenutek si bom vtisnil v spomin do konca življenja, to je neverjetno!"

Zaostajali so prav v vsaki seriji
Prešerne volje je bil tudi trener Barry Trotz, ki je do naslova prišel v svoji 19. sezoni: "Tako sem srečen, ta ekipa je imela res precej smole in nesreče. Zdaj smo mi prišli na vrsto." Capitalsi so zaostajali prav v vsaki od štirih serij, a to jih ni ustavilo na poti do naslova.

Prvi naslov za mesto po letu 1992
Washington je kar 43 sezon čakal na prvi naslov v Ligi NHL. V prestolnici so zadnja leta zaman čakali na športne uspehe, od zadnjega je tako minilo več kot četrt stoletja. Nogometaši Redskinsov so namreč leta 1992 zmagali na Super Bowlu.

V prvi sezoni manjkala le pika na i
Na drugi strani se je pravljična zgodba Vegasa končala na vratih raja. Ekipa je igrala v prvi sezoni, na začetku ji noben strokovnjak ni pripisoval resnih možnosti za preboj v končnico. Vitezom pa ni uspelo le to, suverene predstave iz rednega dela so prenesli tudi v končnico, kjer so preskočili oviro za oviro, ustavilo se je le povsem na koncu. "Razočaranje je toliko večje, ker smo bili res blizu naslova. Nimaš velikokrat take priložnosti," je bil žalosten vratar Vegasa Marc Andre Fleury, ki je sicer vajen tega odra, saj je s Pittsburghom osvojil tri naslove prvaka.

Liga NHL, finale:
Vegas - WASHINGTON 1:4
3:4 (0:0, 3:2, 0:2)
Schmidt 30., Perron 33., Smith 40.; Vrana 27., Ovečkin 31., Smith Pelly 50., Eller 53.
Obrambe: Fleury 29; Holtby 28.
V odebeljenem tisku je izid v zmagah, igrali so na štiri zmage.

Ovečkin naposled le dvignil Stanleyjev pokal