Andrej Hebar je odločil prvi večni derbi v letošnji sezoni. Pred začetkom finala mu ne manjka motiva. Foto: Iztok Novak
Andrej Hebar je odločil prvi večni derbi v letošnji sezoni. Pred začetkom finala mu ne manjka motiva. Foto: Iztok Novak
Andrej Hebar starejši in Hannu Jarvenpää
Na Hebarjevo vrnitev sta zelo vplivala tudi oba trenerja zeleno-belih. Oče Andrej Hebar st. je pomočnik Hannuja Järvenpääja. Foto: Marko Kovič
Matthias Trattnig
Matthias Trattnig bo po brutalnem naletu na Haralda Ofnerja počival le dve tekmi. Že na peti tekmi proti Dunaju ta četrtek bo znova v postavi rdečih bikov. Foto: MMC RTV SLO

Eden ključnih igralcev zeleno-belih se je 19. novembra v Salzburgu zapletel s Kevinom Puschnikom. 19-letni Avstrijec je ostro naletel na Hebarja ob ogradi, napadalec zmajev pa ga je nato udaril s palico od zadaj in ga še nekajkrat udaril s pestjo, ko je Puschnik že nepremično ležal na tleh.

Prenizki kazni za Trattniga in Reichla
V letošnji sezoni je bilo v Ligi Ebel precej grobih prekrškov. V četrtek je Matthias Trattnig naletel na Haralda Ofnerja, ki je moral v bolnišnico. Napadalec Salzburga je dobil le dve tekmi kazni. Še precej strožjo kazen bi si zaslužil hokejist KAC-a Johannes Reichel, ki je na prvi tekmi četrtfinala z Medveščakom s palico namerno udaril Franka Banhama, ki je ležal na tleh. Dobil ni niti ene tekme prepovedi igranja - Hebar pa kar 34 in še pet tekem končnice. Zmaji so se tudi brez njega prebili v končnico, ki se jim je izmikala dve sezoni.

Nastopati ni smel v vseh tekmovanjih pod okriljem IIHF-ja. Potem ko je dobra dva meseca lahko le treniral, se mu je ponudila priložnost zaigrati v severnoameriški ligi CHL kjer je okrepil Colorado Eaglese. Za orle je odigral 10 srečanj in na njih dosegel 6 točk (3 gole in 3 podaje). Prejšnji teden se je vrnil v Tivoli in že zaigral proti Slaviji.

26-letni Hebar je v Ligi Ebel dosegel 11 golov in 9 podaj. Navijačem Olimpije je še posebej v lepem spominu ostal po odločilnem zadetku na večnem derbiju, 26. septembra je v podaljšku pokopal Jeseničane v Tivoliju.


Kako ste preživeli zadnje mesece? Trener Hannu Järvenpää in soigralci so vas zelo pogrešali.
Prve tri mesece mi je bilo res zelo težko. Hokej je moje življenje, igram ga s srcem in uživam v tej igri. Ni bilo lahko gledati tekem s tribune in samo trenirati dva meseca in pol. Na koncu se je vse skupaj kar dobro izšlo. Dobil sem klub v ZDA, kjer sem lahko mesec in pol igral. To je bila dobra izkušnja v življenju, vse je lahko za nekaj dobro. Upam, da bom Olimpiji lahko pomagal do želenega naslova državnega prvaka.

Nismo vas pričakovali že tako kmalu nazaj. Vse skupaj se je izteklo zelo hitro.
Čakal sem na klic iz Slovenije in upal, da ta kazen ne velja za državno prvenstvo. Nisem nič okleval. Po pogovoru s trenerjem v Coloradu sem se odločil, da grem hitro domov. Treba se je privaditi na igrišče, saj se v ZDA igra na manjšem igrišču. To je velika razlika, za gledalce to morda ni opazno. Te tekme je treba izkoristiti za pripravo, najboljšo formo pa si želim imeti v finalu.

Do tekme v Salzburgu ste bili najboljši strelec kluba. Takrat se je zdelo, da bo brez vas težko doseči zastavljen cilj v Ligi Ebel. Vaši soigralci so se zelo izkazali in končali na sedmem mestu, v končnici pa so se dobro borili s favoriziranim Salzburgom.
Že pred sezono sem rekel, da bo Olimpija zagotovo nastopila v končnici. Blizu je bila tudi na obeh tekmah v Salzburgu, ki sta se končali v podaljšku. Prvi strelec sem bil do 19. novembra, a to je plod dela celotne ekipe, hokej je ekipni šport.

Proti Slaviji in Triglavu kakovost hokeja ni na visoki ravni, v Coloradu ste igrali na precej višji ravni.
Ritem je bil popolnoma drugačen, veliko več se je igralo na telo. Zame bodo dnevi do finala zelo dobrodošli, da se znova ujamem s s soigralci.

Tujci na prvi tekmi DP-ja niso igrali. V zadnjih letih se je veliko govorilo, da tuji hokejisti ne najdejo motiva za te tekme. V Tivoliju že od leta 2007 niste osvojili naslova.
Letos je pa res že prišel čas. Vsi v garderobi se tega zavedamo, tudi tujci. Velikokrat smo se pogovarjali v zadnjih dneh, res bi bil že čas, da dvignemo ta pokal, navijači že dolgo čakajo.

Obeta se zelo izenačen finale. V Ligi Ebel sta obe ekipi zmagali po trikrat na medsebojnih tekmah. Jeseničani bodo zelo motivirani, saj so v Ligi Ebel dokaj nesrečno končali na zadnjem mestu.
Jeseničani so naredili velik napredek v Ligi Ebel, imeli so precej smole na odločilnih tekmah rednega dela. Zelo resno se pripravljamo na te tekme, ki bodo težke. Na derbijih se lahko zgodi marsikaj. Verjetno bo finalna serija ena izmed najbolj izenačenih v zadnjih letih.

Kako bodo potekale priprave do prve tekme, ki bo 1. aprila v Tivoliju?
Prva tekma verjetno še ne bo na najvišji ravni. Treniramo zavzeto in uigravamo akcije za finale. Trener bo pripravil tudi kakšno videoanalizo Jeseničanov, to je vedno zelo dobrodošlo.