Mitja Šivic upa, da bodo njegovi izbranci osvojili kakšno točko. To bi bila velika spodbuda za Ligo IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic upa, da bodo njegovi izbranci osvojili kakšno točko. To bi bila velika spodbuda za Ligo IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Navijaška skupina Green Dragons je v tako velikem številu obiskala ledeno dvorano na Celovški 25 marca 2008, ko so zmaji igrali v finalu Lige Ebel proti Salzburgu. Dvorana je bila nabito polna na vseh srečanjih, vzdušje pa izjemno. V zadnjih desetih letih so se Dragonsi udeleževali predvsem nogometnih tekem. V tej sezoni so dobili nov zalet, saj nogometaši Olimpijo prepričljivo vodijo na lestvici Prve lige.

Trener Ahokas ni pričakoval takšnega vzdušja
V četrtek zvečer smo videli, kaj pomeni veliko število navijačev na hokejski tekmi. Zbralo se je 2430 gledalcev, a brez navijanja bi bilo vzdušje gledališko. Tudi strateg Turkuja Jussi Ahokas je bil navdušen: "Moram priznati, da je bilo vzdušje sijajno. Nisem pričakoval tako glasne podpore s tribun za domačo ekipo."

Ljubljančani so v uvodnih desetih minutah presegli realne sposobnosti. Hitro so povedli in imeli tudi priložnost za 2:0. V drugi polovici prve tretjini so Finci prevzeli pobudo in jo nato kronali s tremi zadetki v drugi tretjini. Končni izid 2:4 je realen kazalnik dogajanja v 60 minutah. Razmerje v strelih na vrata je bilo 20:42.

Navijaška skupina Green Dragons je pripravila izjemno vzdušje na zahodni tribuni. Foto: www.alesfevzer.com
Navijaška skupina Green Dragons je pripravila izjemno vzdušje na zahodni tribuni. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic prosil navijače, naj bakle pustijo doma
"Najprej bom začel z navijači, zelo lepo skozi vso tekmo. Prosil bi jih le zaradi bakel, ker zaradi tega klub plačuje visoko ceno. Za vse drugo pa kapa dol, zelo so nam pomagali," je pogovor začel trener Mitja Šivic.

"Dejstvo je, da je Turku eden najboljših na Finskem, so zelo dobri na ploščku in ga znajo obdržati. Veliko stvari smo delali dobro, nismo delali takšnih napak kot v Nemčiji. A na koncu je škoda, ker so kolektivne napake odločile tekmo, ko se je lomila v drugi tretjini. Škoda, z malo več discipline bi bili še bližje. Tekmec je bil TPS Turku in to je res visoka raven. Zadovoljen sem s prikazanima predstavama proti Fincem. Opazil sem nekatere mlade igralce, ki izstopajo pori Turkuju. Verjetno bi morali zanj odšteti polovico našega proračuna," je ocenil potek srečanja.

Na uvodnih treh tekmah tujci še niso zadeli
Tujci na treh tekmah v Ligi prvakov še niso zadeli. V napadu so skupaj zaigrali Marc-Olivier Vallerand, Chris Dodero in Joseph Garreffa. 33-letni Vallerand je glavni adut zmajev, a po pretresu možganov še potrebuje nekaj tekem, saj je izpustil večji del priprav.

Prvi plošček je vrgel Tomaž Vnuk, ki je leta 1998 osvojil evropski naslov s Feldkirchom. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Prvi plošček je vrgel Tomaž Vnuk, ki je leta 1998 osvojil evropski naslov s Feldkirchom. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Us zelo slabo prenaša visoko vlažnost v zraku
Šivic se je odločil, da po pol ure zamenja vratarja. Žan Us je mesto med vratnicama prepustil Anthonyju Morroneju.

"Vročina v dvorani je bila neznosna za nekatere igralce. Žan Us to zelo težko prenaša, zato sem ga moral po pol ure zamenjati. Že po prvi tretjini je bil na meji. Dobro je branil, tudi Morrone se je izkazal. Ni težava v 22 stopinjah, ampak je bila visoka vlažnost v zraku," je poudaril trener Olimpije, ki je lani zelo uspešno vodil ekipo in osvojil domačo dvojno krono.

Tekmeci so po celotni strukturi kluba drugi svet za Olimpijo
4. krog bo na sporedu že v soboto ob 18.00, ko v Tivoli prihaja Wolfsburg. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Nemci so prvo tekmo na domačem ledu dobili kar s 7:1. Zmaji bodo želeli izboljšati vtis.

"Wolfsburg veliko igra na telo, hitro preselijo igro z obrambe v napad. Tekmeci v Ligi prvakov so po celotni strukturi kluba drugi svet za nas. Velik izziv je odigrati dve tekmi v treh dneh proti tako močnim tekmecem," je še dodal Šivic.

Hokejisti Olimpije v odličnem vzdušju v Tivoliju izgubili proti Turkuju

Magovac: Raven igre je popolnoma drugačna od Lige IceHL
Prvi zadetek na tekmi je dosegel Aleksandar Magovac v 5. minuti. "Začeli smo odlično. Na krilih navijačev smo poleteli od prve minute. Začeli smo po načrtih in precej bolje v primerjavi s tekmo na Finskem. Po zadetku smo nadzorovali ritem igre, potem pa smo naredili nekaj napak. Nismo igrali več disciplinirano. Finci so izenačili na 1:1 in vse se je začelo znova. V drugi tretjini smo imeli tudi precej smole, prejeli smo tri gole. V zadnji tretjini smo znižali na 2:4, nato pa nam je zmanjkalo časa, da bi nam uspelo priti v napeto končnico."

Zadetka Magovca in Kalana ob Olimpijinem porazu proti Turkuju

Izkušeni branilec je odigral že veliko pomembnih tekem, a Liga prvakov je vseeno nekaj posebnega. "Raven igre je popolnoma drugačna od Lige IceHL. Prvi dve tekmi sta služili za uigravanje. Zavedamo se, da so tekmeci hitri in močni. Drsamo lahko z vsako ekipo, večkrat smo Fince tudi zavrteli v njihovi tretjini. Mislim, da bo na naslednjih tekmah lažje. Tekmeci so tehnično odlično podkovani, dolga leta že igrajo na višji ravni."

Z Wolfsburgom imajo še neporavnane račune
Zmaji so sezono v prejšnjih sezonah začeli s Pokalom Slovenije, kjer so bili veliki favoriti. Zdaj se merijo s precej močnejšimi tekmeci že na začetku septembra.

"Na začetku sezone je težko igrati proti tako dobrim tekmecem. To so za nas prave tekme sezone, iščemo še kemijo v ekipi. Napadi še niso dokončni na začetku septembra, "power play" še ni uigran. Manjka nam še malo samozavesti, plošček je treba dlje držati v posesti tudi na tako zahtevnih tekmah."

Marc-Olivier Vallerand še ni v pravi formi, potem ko je izpustil velik del priprav. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Marc-Olivier Vallerand še ni v pravi formi, potem ko je izpustil velik del priprav. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

"Bučna podpora s tribun je res dobrodošla, navijači so bili naš sedmi igralec na ledeni ploskvi. Z Wolfsburgom imamo še neporavnane račune. Nemci so fizično močnejša ekipa, ne smemo jim pustiti, da razvijejo svoj slog igre. V Tivoliju smo mi doma in tu ne bodo pometali z nami," je odločno napovedal Magovac.

Kalan: Prvi zadetek v Ligi prvakov mi bo vedno ostal v spominu
Končni izid je postavil Luka Kalan v 42. minuti. Zmajem ni uspelo zadeti še tretjič, kar bi prineslo napeto končnico tekme.

"Zelo vesel sem, da se je Ljubljana prebudila in da so navijači pripravili takšno vzdušje. Velika čast je igrati pred takim občinstvom. Ne samo za Ljubljano, za vso Slovenijo, da smo pokazali, da je naš hokej na vrhunski ravni. Mogoče kanček sreče, ampak to je težko reči. Ekipe so kakovostne in na vrhunski evropski ravni. Nimamo si očitati, dali smo vse od sebe in tudi v prihodnje obljubljamo enako," je razlagal Kalan.

"Nimamo si česa očitati, zmanjkala sta dva zadetka. V Ligi prvakov igrajo najboljše ekipe v Evropi. Mislim, da lahko s tako igro odščipnemo kakšno točko proti Wolfsburgu. Nemci so trda ekipa, igrajo grobo, na prvi tekmi so hitro zadeli in povedli s 3:0 po prvi tretjini. Težko je loviti zaostanek proti tako kakovostnim ekipam. Prvi zadetek v Ligi prvakov mi bo vedno ostal v spominu. Tudi priznanje za najboljšega igralca tekma bi zamenjal za tri točke," je sklenil Kalan, ki se je uspešno vrnil po poškodbi kolena.

Ruben Rafkia in Mikael Pyyhtiä sta zatresla mrežo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Ruben Rafkia in Mikael Pyyhtiä sta zatresla mrežo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

16-letni Aron Kiviharju velik talent
Finski strateg Jussi Ahokas je bil zelo dobre volje. "Odigrali smo zelo dobro, čeprav smo imeli veliko priložnosti in morali bi zadeti večkrat. Olimpija je igrala zelo agresivno, vseeno pa smo bili boljša ekipa. Imamo veliko mladih fantov, ki potrebujejo take tekme. Številni naši igralci so rojeni po letu 2000."

Veliki up je 16-letni branilec Aron Kiviharju, ki mu številni strokovnjaki pripisujejo kariero v Ligi NHL. "Aron je vsekakor igralec, ki bo odšel na nabor Lige NHL. Ima še veliko prostora za izboljšavo. Mora igrati bolj na telo, ima odličen občutek za igro. Vedno lahko še popravi marsikaj v obrambi."

Po sobotni tekmi bosta oktobra na sporedu še zadnji dve srečanji proti Zugu. Švicarji vodijo v skupini B z osmimi točkami.