Bogate izkušnje ima tudi s svetovnih prvenstev elitne divizije. Foto: EPA
Bogate izkušnje ima tudi s svetovnih prvenstev elitne divizije. Foto: EPA
Roland Kaspitz
Kaspitz naj bi bil eden izmed nosilcev igre Olimpije v novi sezoni. Foto: MMC RTV SLO
Kaspitz prvi Avstrijec v Tivoliju

Med letoma 2002 in 2013 je igral tudi za avstrijsko reprezentanco. Leta 2005 je zadel za vodstvo Avstrije proti Sloveniji na odločilni tekmi za obstanek v elitni diviziji, a nato je sijajni Ivo Jan s hat-trickom zrežiral visoko zmago risov (6:2).
V najmočnejši avstrijski ligi je odigral že 766 tekem, dosegel je 152 golov in prispeval še 443 podaj. Večino kariere je igral za Beljak, kjer je bil dolga leta med nosilci igre. Lani je v Innsbrucku na 49 tekmah zbral 29 točk (štirje goli in 25 podaj). Trener Fabian Dahlem se je zelo zavzel za njegov prihod, saj tako izkušen igralec lahko pomaga v garderobi, kjer so številni mladi slovenski upi. Predvsem pri igri z igralcem več Olimpija zaostaja za tekmeci, Kaspitz pa se znajde v "power playu".


Precej presenetljivo je, da tako izkušeni avstrijski hokejist pride v Tivoli. Postali ste prvi Avstrijec, ki je podpisal pogodbo z Olimpijo. Kakšni so razlogi za vaš prihod?
Najprej sem dobil priložnost, da treniram z ekipo, ko v Ljubljani ni bilo ledu in smo bili na Jesenicah. Zelo hitro sem se vklopil v moštvo, vzdušje v garderobi je res odlično. Ko mi je trener Dahlem ponudil možnost igranja v tej sezoni za Olimpijo, sem bil seveda zelo zainteresiran. Dobro se zavedam, da se v Avstriji zasluži veliko bolje kot pa v Ljubljani, a to me sploh ne moti. Pri Olimpiji imajo odlične razmere za delo, osebje v klubu je zelo prijazno. Res se ne smem pritoževati.
Dolga leta ste blesteli v dresu Beljaka, nato pa ste lani igrali v Innsbrucku. Ste želeli ostati na Tirolskem tudi letos?
Vodstvo kluba mi je ponudilo podaljšanje pogodbe, a se nismo dogovorili. Konec sezone sem bil brez kluba in ponudba Olimpije je prišla kot naročena.
Olimpija je bila še pred kratkim klub, ki mu je grozil stečaj. Trenutno je v prisilni poravnavi. V zadnjih treh sezonah ni igrala v končnici Lige Ebel. Vi niste več mlad igralec, ampak veteran v tej ligi. Kakšni so vaši motivi?
Z novim predsednikom Popovičem se je precej stvari spremenilo. Upam, da se bodo letos izpolnjevale pogodbene obveznosti. Če ne bo težav zunaj ledenih ploskev, lahko ta ekipa igra zelo dober hokej.
Konkurenca v Ligi Ebel je zelo močna. Mislite, da je za Olimpijo mogoče kaj več od zadnjega mesta?
Olimpija ima veliko mladih slovenskih igralcev, ki se razvijajo. Zelo hitro drsajo in lahko le še napredujejo. Nosilci igre bodo zagotovo tujci. Prepričan sem, da lahko presenetimo številne ekipe v tej ligi.
Odigrali ste že eno pripravljalno tekmo proti Dunaju (1:3 na Bledu), torej poznate ekipo in njene možnosti.
Dunajčani so imeli v svojih vrstah kar 12 tujcev. Igrajo v Ligi prvakov. Mi smo igrali le s tremi Avstrijci, vsi drugi igralci so bili Slovenci. Le v prvi tretjini so bili Capitalsi boljši tekmec, nato pa smo bili enakovredni. Take tekme so zelo pomembne, meriti se je treba z najboljšimi v ligi. Če lahko držiš njihov ritem, imaš tudi možnost za zmago.
V Ligi Ebel imajo avstrijski klubi ogromno tujcev. Težko je biti konkurenčen, če klub nima veliko denarja.
V Sloveniji je veliko dobrih mladih igralcev. V Avstriji žal ne. Mladi igralci v avstrijskih klubih le grejejo klop. To je zelo žalostno. V Ligi Ebel je absolutno preveč trenerjev iz Kanade in ZDA, ki stavijo le na igralce iz teh dveh držav. Pri Olimpiji je nemški trener, ki stavi tudi na avstrijske igralce in predvsem na slovenske. Slovenski klubi nimajo veliko denarja, zato se morajo bolj opirati na domače upe. Vsekakor je ta pot ustreznejša. Najboljše avstrijske ekipe imajo preveč tujcev in to je velika napaka.
Avstrijska reprezentanca ima prav zaradi tega velike težave. Tudi na tekmah s Slovenijo je doživela že številne grenke poraze.
Res je. Leta 2005 sem igral na domačem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku proti Sloveniji, to je bil res grenak poraz, saj smo izpadli iz elitne divizije.

Kaspitz prvi Avstrijec v Tivoliju