Dejan Kontrec že ima v mislih naslednika Matjaža Kopitarja. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Kontrec že ima v mislih naslednika Matjaža Kopitarja. Foto: www.alesfevzer.com

Na majskem svetovnem prvenstvu elitne divizije v Rigi Kopitarju ni uspelo izpolniti glavnega cilja – obstati med elito. Kontrec in Kopitar se nista dogovorila za vsaj še eno leto sodelovanja na čelu izbrane vrste.

SP divizije I v Bolzanu in olimpijske kvalifikacije bosta velika testa
Pred slovensko reprezentanco je v novi sezoni dvojni izziv. Po izpadu iz elitne konkurence na letošnjem SP-ju v Rigi se bodo Slovenci borili za vrnitev na drugoligaškem tekmovanju v Bolzanu. Med 28. aprilom in 4. majem jih čaka boj z Madžari, Italijani, Južnimi Korejci, Romuni in Japonci za dve vstopnici za vrnitev med 16 najboljših reprezentanc na svetu. Konec avgusta 2024 rise čakajo še kvalifikacije za olimpijske igre leta 2026, ki bodo zelo verjetno na sporedu na Danskem.

Kopitar je dolgo časa premišljeval
"Moja želja je bila, da bi še vsaj eno leto sodelovali s selektorjem Kopitarjem. Na svetovnem prvenstvu elitne divizije maja smo prikazali dobre igre. Bili smo konkurenčni. Naša želja je bila, da bi se skušali s selektorjem Kopitarjem še tretjič uvrstiti na olimpijske igre. Na koncu se žal ni tako odločil. Dolgo časa je premišljeval in njegovo odločitev spoštujem. Začeti moramo novo zgodbo," je poudaril 53-letni Kontrec, ki smo ga srečali v Tivoliju.

Številni nosilci igre bodo končali kariero še pred Cortino 2026
"Želim si selektorja, ki se bo zelo veliko ukvarjal z mladimi hokejisti. V prihodnosti ne bomo več imeli reprezentance, ki bo znana vnaprej. Na vseh zadnjih prvenstvih smo imeli znan širši spisek kandidatov za nastop. Treba se bo ukvarjati z mladimi, tudi 18-letniki bodo dobili priložnost. Če bi se avgusta 2024 uvrstili na olimpijske igre v Cortini 2026, se zavedamo, da veliko igralcev ne bi več igralo do teh iger. Številni nosilci igre bodo do takrat končali kariero," je razmišljal generalni sekretar HZS-ja.

Matjaž Kopitar je bil zadnjih 20 let večino časa ali pomočnik selektorja ali pa selektor risov. Njegov največji uspeh je bil sedmo mesto na olimpijskih igrah v Sočiju 2014, nikoli pa mu ni uspelo obstati v elitni diviziji. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kopitar je bil zadnjih 20 let večino časa ali pomočnik selektorja ali pa selektor risov. Njegov največji uspeh je bil sedmo mesto na olimpijskih igrah v Sočiju 2014, nikoli pa mu ni uspelo obstati v elitni diviziji. Foto: www.alesfevzer.com

Ne bo znova poslušal kritik, da imamo le sedem dvoran
Precej bolj je naklonjen domačemu strokovnjaku, ki pozna slovenski hokej in se ne bi obremenjeval na primer s tem, da ima celotna država samo sedem drsališč.

"Počakal sem na odločitev selektorja Kopitarja. Nisem se dogovarjal z nobenim drugim kandidatom. Imam najresnejšega kandidata, ki je Slovenec. Selektor bo hodil tudi na prvenstva do 20 let. Kopitar je tudi skavt in verjetno nima več energije, da bi se še enkrat ukvarjal z mladimi igralci. Novi selektor se bo moral ukvarjati tudi s 16-letniki, saj mora imeti pregled za naprej."

"Zanimivi smo za tuje trenerje, ki nimajo službe. Mislim, da mora selektor poznati slovenski ustroj, mlajše selekcije, delo v klubih. Ni časa, da bi se učil. Zdaj bo izziv veliko večji. Moral bo obiskati vse klube, se pogovarjati s trenerji. Imamo še nekaj časa. Trener iz Slovenije bo poznal vse zakonitosti našega hokeja. Ne bom znova poslušal tujih trenerjev, ki se bodo pritoževali, da imamo le sedem dvoran. Imeli smo že velike uspehe, znamo zgraditi močno izbrano vrsto," je pojasnil Kontrec, ki je blestel na SP-ju elitne divizije v Tivoliju aprila 2001, ko so se risi prvič uvrstili v elitno divizijo svetovnega hokeja.

Nova generacija bo potrebovala nekaj let, da se privadi na visoko raven
"Morda ne bomo že naslednje leto kandidati za vrnitev v elitno divizijo, a nekje je treba začeti. Naša generacija je potrebovala kar nekaj let, da se je prvič uvrstila med elito. Tudi nova generacija bo potrebovala nekaj let, da se bo navadila na to visoko raven," je končal nekdanji sijajni napadalec, ki je večino kariere igral za Olimpijo.