Prvi slovenski hokejski zvezdnik je bil odkrit in priznal, da bi raje igral končnico v Ligi NHL, a hkrati se je z veseljem odzval klicu reprezentance, s katero želi obstati med elito in mogoče narediti še kaj
Prvi slovenski hokejski zvezdnik je bil odkrit in priznal, da bi raje igral končnico v Ligi NHL, a hkrati se je z veseljem odzval klicu reprezentance, s katero želi obstati med elito in mogoče narediti še kaj "škode", tako kot lani v Sočiju. Foto: BoBo
Anže Kopitar
Anže Kopitar o sezoni v Ligi NHL: "Imel sem slabši začetek, nato sem v nadaljevanju ujel ritem. Rekel bi povprečna sezona. Letos nam preboj v končnico ni uspel, a včasih je treba narediti dva koraka nazaj, da lahko potem stopiš enega naprej." Foto: BoBo

Gremo res od tekme do tekme. Če bo steklo, se lahko apetiti res hitro dvignejo. Četrtfinale v Sočiju je zgodba, ki je za nami, zdaj pišemo novo.

O ciljih na SP-ju 2015
Anže Kopitar
Anže Kopitar je nazadnje igral za Slovenijo na svetovnem prvenstvu leta 2008 v Kanadi, ko je bil star 21 let in še ni sodil čisto med najboljše hokejiste sveta. Foto: BoBo

Nisem zadovoljen s sezono v NHL-u. Imel sem slab začetek, ki se je kar podaljšal. Mi ni steklo. Povprečna sezona za menoj.

Ocena klubske sezone.
Anže Kopitar
27-letni Hrušičan je opravil svojo prvo in edino obveznost za medije v Sloveniji vse do začetka svetovnega prvenstva na Češkem. Foto: BoBo

Kopitarju se letos z Los Angeles Kingsi ni uspelo uvrstiti v končnico Lige NHL, tako da se je odločil, da bo pomagal slovenski reprezentanci na svetovnem prvenstvu na Češkem, ki se začne 1. maja.

Noge so še malo težke
27-letni Gorenjec se je pred dnevi vrnil iz ZDA in z reprezentanco v torek že opravil prvi trening. Kopitar se še ni povsem privadil na časovno razliko. "Časovna razlika mi malo nagaja, a mislim, da bo po nekaj dneh vse v redu. Prav tako so nekoliko težke noge, saj deset dni nisem bil na ledu, a imam dosti časa, da bom do uvodne tekme optimalno pripravljen," je o manjših težavah, s katerimi se spopada, dejal Kopitar.

Lahko se kosamo z najboljšimi
Slovenija bo na Češkem nastopila s podobno močno postavo, s kakršno se je lani na olimpijskih igrah v Sočiju prebila v četrtfinale in osvojila 7. mesto. "Obstanek med elito je letos realnejši cilj, kot je bil v preteklosti. Samozavest se nam je po olimpijskih igrah zagotovo dvignila. Mislim, da se lahko kosamo z najboljšimi reprezentancami. Fantje so bili v preteklih letih blizu, pa je malo zmanjkalo. Upam in verjamem, da se bo na SP-ju sreča obrnila v našo korist. Upam, da bomo imeli tudi kanček sreče. Vsekakor pa je treba iti tekmo za tekmo."

"Nismo se še kaj dosti pogovarjali. Kar je bilo pred treningom, na hitro. V naslednjih dneh bomo več skupaj. Lepo se je vrniti v garderobo s fanti, s katerimi smo bili uspešni v Sočiju," je ponovno snidenje z risi opisal prvi center Slovenije, ki je v torek popoldne opravil prvi trening z reprezentanco, potem ko je nekaj dni v miru preživel še doma.

V reprezentanci 25 prijateljev
Kopitar obžaluje, da so s Kingsi obstali v rednem delu in niso mogli v končnici braniti Stanleyjevega pokala. "Po pravici povedano, bi rajši igral končnico, a po drugi strani je lepo igrati za slovensko reprezentanco. Tukaj imam namreč 25 prijateljev, s katerimi smo skupaj od samega začetka."

"Za menoj je povprečna sezona"
O svoji klubski sezoni je AK11 podal odkrito in samokritično oceno. Čeprav se branilci naslova niso uvrstili v končnico, je bil Kopitar eden boljših posameznikov. "S sezono nisem najbolj zadovoljen. Imel sem slab začetek. Drugo in tretjo tretjino sezone sem ujel ritem. Za mano je povprečna sezona."

Več o neposrečeni sezoni ekipe Los Angeles Kings in pogledih Anžeta Kopitarja na to si lahko preberete TU.

"Pritiska ni, bo pa lep izziv"
Slovenski zvezdnik v Ligi NHL bo zdaj eden ključnih mož selektorja/očeta Matjaža Kopitarja, nosilne vloge se ne otepa. "Zavedam se bremena in vloge, da sem eden izmed nosilcev igre. Vendar moramo igrati kot ekipa, vsak posameznik mora dati 100 odstotkov. Vemo, kaj narediti, kako dobro igrati. Pritiska ni, sem že bil v takšnem položaju. Bo pa lep izziv," meni 27-letnik. "Finale bi bil zelo lep. Prvo obstanek, nato pa naprej gledati, kaj se lahko naredi," je napol v šali in napol zares o osebnem cilju za reprezentančne igre v Ostravi.

V vlogi očeta se dobro znajde
Pred dobrim mesecem se je znašel v novi vlogi, saj je postal oče hčerki Neži. "Je pridna, spimo zelo veliko, neprespanih noči ni veliko. Mislim, da se kar dobro znajdem v novi vlogi. Vsak dan se naučimo kaj novega. Zelo uživamo. Previjanje mi kar gre po moje," je Kopitar še spregovoril o komaj enomesečni hčerki Neži.

Najprej v Berlin, zares pa 2. maja proti Belorusiji
Slovenski hokejisti bodo pred odhodom v Ostravo odigrali v Berlinu še prijateljsko tekmo z Nemci, ki bo 29. aprila. Od tam se bodo nato odpravil na vzhod Češke. Svetovno prvenstvo na Češkem bo na sporedu med 1. in 17. majem.

Slovenija bo prvo tekmo igrala v soboto, 2. maja, proti Belorusiji, naslednji dan pa bo tekmec Rusija. V skupini so še Finska, ZDA, Slovaška, Norveška in Danska. V četrtfinale se uvrstijo štiri ekipe, zadnja izpade iz elitne skupine.

"Hvala lepa in se vidimo v Ostravi," je končal Anže Kopitar, ki je pripravljen spisati novo poglavje v čudežni zgodbi, poimenovani risi.

Gremo res od tekme do tekme. Če bo steklo, se lahko apetiti res hitro dvignejo. Četrtfinale v Sočiju je zgodba, ki je za nami, zdaj pišemo novo.

O ciljih na SP-ju 2015

Nisem zadovoljen s sezono v NHL-u. Imel sem slab začetek, ki se je kar podaljšal. Mi ni steklo. Povprečna sezona za menoj.

Ocena klubske sezone.
Anže Kopitar - novinarska konferenca pred SP-jem
Anže Kopitar stopil pred novinarje
Risom se je pridružil še Anže Kopitar
Anže Kopitar - novinarska konferenca pred SP-jem
Anže Kopitar stopil pred novinarje
Risom se je pridružil še Anže Kopitar