Edini slovenski NHL-ovec ima za seboj neuspešno klubsko sezono, v kateri je bil sam
Edini slovenski NHL-ovec ima za seboj neuspešno klubsko sezono, v kateri je bil sam "le" povprečen, a še vedno je med najboljšimi hokejisti lige: 29. po učinkovitosti, 9. po podajah, 3. po Corsiju in nominiranec za lovoriko Lady Byng, mogoče tudi za lovoriko Selke. Foto: Reuters

Sam vem, da je mojih 16 golov premalo. Oziroma sam od sebe pričakujem oz. vem, da lahko dam več kot 16 golov. To je moj cilj za naslednjo sezono, da bom bolj nevaren za gol kot samo s podajami.

Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
Več streljanja za več golov napoveduje AK11. V polni sezoni je Kopitar pred letošnjo vedno dosegel vsaj po 20 golov in v povprečju sprožil 2,7 strela na tekmo. Letos samo 16 golov iz vsega 134 strelov (1,7 na tekmo). Foto: Reuters
Anže Kopitar
Kljub osebno manj strelom, je prvi napad Kraljev dominiral v običajni igri pet na pet. Ko je bil Kopitar na ledu, je LA poskusil s 1.153 streli, nasprotniki pa le s 790. Razlika znaša 363 poskusov strelov, kar je enako vrednosti statistične kategorije Corsi (SAT), ki je v Severni Ameriki zdaj ključni podatek pri vrednotenju celostnih predstav hokejistov. Foto: Reuters

Idealno bi bilo, da bi bil 2. julija že podpisan za naprej. Kdaj se bo to zgodilo naprej, ne vem. Moje upanje je, da bi se to vedeli že pred začetkom nove sezone. Ker če kdo reče, da ne misli čisto nič na to, se laže.

Matt Greene, Anže Kopitar in Dustin Brown prinašajo šampionski prapor za naslov prvaka 2013/14
Celoten NHL pričakuje poleti dogovor Los Angeles s Kopitarjevim taborom za še dodatnih in maksimalnih 8 let. A če je Slovenčev menedžer Pat Brisson lani za Patricka Kana in Jonathana Toewsa pri Chicagu dobil podaljšanje v letni višini 10,5 milijona dolarjev, se zdaj pojavlja težava "salary capa". Proračun za plače bi se moral zaradi nove televizijske pogodbe v Kanadi močno dvigniti na okoli 72 mio. ameriških dolarjev, a silovit padec nafte je sprožil drsenje kanadskega dolarja, tako da zdaj velja ocena, da bo "salary cap" kar ostal na 69 mio. ameriških dolarjev. In vse to vpliva tudi na pogajanja za novo Kopitarjevo pogodbo, ki bo sicer začela veljati po izteku sezone 2015/16. Foto: Reuters
Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
Letos je bilo tudi več mikropoškodb skozi sezono, najhujša pa ni bila tista, ko je prejel plošček v grlo, temveč poškodba prsne mišice, zaradi katere je moral izpustiti tri tekme. Foto: Reuters

Jasno in glasno sporočilo vodstva kluba je bilo, da se nismo uvrstili v končnico in je to nesprejemljivo ter da moramo to popraviti naslednje leto.

Kralji pri ameriškemu predsedniku Baracku Obami
Ob koncu sezone je na dan prišlo, da so igralci po zmagi v Tampi s smetnjaki zabarikadirali vrata slačilnice, da trener Darryl Sutter ni mogel vstopiti. Po odkritem pogovoru med igralci so nato Kralji nanizali kar osem zmag, kar je bil najboljši niz sezone. Bi to morali kasneje še ponoviti? "Ali pa že prej," je bil odgovor Kopitarja, ki tako kot vodstvo kluba temu dogodku ne pripisuje nove večje teže za prihodnost. Foto: EPA
Kralji in Anže Kopitar
Po petih letih so Kingsi ostali brez končnice. Dva Stanleyjeva pokala in še vmes finale Zahoda je izkupiček šampionskega moštva, ki ga jeseni vseeno čakajo prve večje spremembe v postavi. A jedro bo ostalo isto: vratar Jonahtan Quick, branilca Drew Doughty in Jake Muzzin, krila Tyler Toffoli in Marian Gaborik ter centra Jeff Carter in Anže Kopitar. Foto: Reuters
1. Slab izkupiček v gosteh: 15-18-8. Kopitar doma 39 točk na 40 tekmah, v gosteh samo 25 točk na 39.
2. Podaljški in loterije: skupaj so po izteku 60 minut slavili samo trikrat, kar 12-krat pa izgubili.
3. Izgube branilcev: poleti je odšel branilec-veteran Willie Mitchell, po vsega 6 tekmah je izbruhnila afera Slave Vojnova, na zadnjih tekmah se je poškodoval ključna okrepitev Slovak Andrej Sekera.
4. Preobremenjenost: Prvi branilec Drew Doughty je povprečno igral 29 minut, Jonathan Quick je branil na 71 tekmah.
5. Utrjenost: 64 tekem končnice, 294 tekem rednega dela, vmes še Soči v zadnjih štirih sezonah so naredili svoje.
Anže Kopitar
NHL-zgodba za to sezono je končana, zdaj je Anže Kopitar spet "ris", ki gre s Slovenijo v Ostravo vsaj po obstanek med elito. Foto: Reuters

Kot prvi center je razočaran, da ni branil Stanleyjevega pokala v letošnji končnici, a bo skušal sezono 2014/15 vseeno skleniti z uspehom - obstankom Slovenije med elito svetovnega hokeja na majskem SP-ju na Češkem. O risih in Kraljih je Anže Kopitar obširno spregovoril na novinarski konferenci v torek zvečer, sklop misli o reprezentanci si lahko preberete TU.

Prvi in edini nastop za slovenske medije najboljšega slovenskega hokejista pred začetkom bojev v Ostravi je tudi priložnost, da se potegne črta pod neuspešno sezono Los Angeles Kingsov, ki so s slovenskim prvim centrom v glavni vlogi zadnje pomladi zasedali pomembno mesto tudi v športnem dogajanju v Sloveniji.

Točkovno slabše le v krstni sezoni
"Imel sem slab začetek, ki se je kar malo zavlekel. V drugi in tretji tretjini sem ujel ritem, ki sem ga navajen. Mislim, da je za mano ena povprečna sezona,"
je jedrnata Kopitarjeva ocena sezone, ki jo je sklenil s 16 goli in 48 podajami za 64 točk na 79 odigranih tekmah, s čimer je bil še osmo sezono zapored najučinkovitejši Kralj, čeprav je bil to drugi najslabši točkovni izkupiček v že 9-letni NHL-karieri.

Nominiran za največjega džentelmena lige
In kaj pomeni povprečna sezona Anžeta Kopitarja v hokejskem svetu? Ponoči je bilo razkrito, da je skupaj z ruskim čarovnikom Pavlom Dacjukom in vztrajnim Čehom Jirijem Hudlerjem nominiran za lovoriko Lady Byng, ki se že od leta 1925 po domače podeljuje najbolj pridnim ofenzivnim voditeljem moštev. Uradna obrazložitev je dolga in lepo zveneča: "Nagrada za igralca, za katerega se presodi, da kaže najboljše športno in gosposko vedenje ob kombinaciji z visokim standardom igralskih sposobnosti."

Vsega 5 kazni in 3. po Corsiju
Vsekakor opis, v katerem se lahko najde Hrušičan, katerega veliki adut za zmago je le 10 kazenskih minut, vseh pet si je prislužil za spotikanje, enega milejših hokejskih prekrškov. Ob tem pa ni izključeno, da ne bo letos Kopitar znova med trojico finalistov za lovoriko Selke, ki se podeljuje najboljšemu napadalcu v obrambnih nalogah. Na svoji strani ima AK11 namreč najpomembnejšo kategorijo napredne statistike, ki je v zadnjih sezonah popolnoma osvojila medije in vodstva klubov. Po Corsiju je namreč kar tretji igralec Lige NHL!

Kaj je Corsi?
Uradno poskusi strelov oz. SAT, kot ga je preimenoval NHL: seštevek golov, strelov, zgrešenih strelov in blokiranih strelov nasprotniku minus prejeti goli, prejeti streli, zgrešeni streli nasprotnika in blokade nasprotnika, ko je igralec na ledu ob igri 5 na 5.


Ko statistična odličnost ne pomaga

"Mislim, da mi čisto nič ne pomaga, da sem bil tretji po Corsiju, saj nismo prišli v končnico. Napredna statistika? Zagotovo je nekaj na tem. Mislim, da se ne bi nihče pritoževal, če bi bil po tej kategoriji stoti v ligi in bi zdaj še vedno igrali hokej v Los Angelesu. Dvorezen meč je gledati samo na to," zavrača Kopitar statistično hvalo in ima za to več kot močan argument.

Na vrhu statistike, ki je v Severni Ameriki pri ocenjevanju predstav posameznikov v pozabo že potisnila uveljavljeni rating +/-, so namreč kar trije člani Kingsov: branilca 1. para Drew Dougthy (+410) in Jake Muzzin (+401) in Kopitar kot 1. center (+363). Vse to je dokaz, da so Kingsi letos še vedno dobro igrali, bili znova pri samem vrhu posesti ploščka in prevladi v igri, a so bili premalo učinkoviti zlasti v zaključkih tekem.

Dobro ve, da je bilo premalo strelov in golov
"Vsak si normalno želi zabijati gole. Sam vem, da je mojih 16 golov premalo. Oziroma sam od sebe pričakujem oz. vem, da lahko dam več kot 16 golov. To je moj cilj za naslednjo sezono, da bom bolj nevaren za gol kot samo s podajami,"
je bil Kopi odkrit, da je zanj osebno golgeterski izkupiček odločno preskromen.

"Videl sem statistiko svojih strelov v okvir vrat in jih je bilo najmanj, odkar sem v NHL-u. Zakaj, ne bi vedel. Že v Ameriki sem rekel, reakcijski čas zelo hitro mine, v danem trenutku naredim, kar je po moje najbolje. Zagotovo pa moram biti bolj napadalen in sprožiti več strelov," je bistveni element za dvig števila golov izpostavila številka 11.

Poleti do nove pogodbe z LA Kingsi
Ravno izpostavljeni Corsi je element, ki je po lastnih priznanjih šefov NHL-moštev postal zelo pomemben dejavnik pri iskanju okrepitev in tudi v pogajanjih za nove pogodbe. Kopitarju se drugo poletje izteka 7-letna pogodba v vrednosti 47,6 milijona ameriških dolarjev bruto (povprečno 6,8 mio. na sezono). S 1. julijem letos pa lahko prvi center Kingsov že sklene novo pogodbo z Los Angelesom. Želja po obstanku je vsekakor obojestranska in generalni menedžer kluba Dean Lombardi je že potrdil, da je to prioriteta poletja.

"Idealno bi bilo, da bi bil 2. julija že podpisan za naprej. Kdaj se bo to zgodilo, ne vem. Moje upanje je, da bi se to vedelo že pred začetkom nove sezone. Ker če kdo reče, da ne misli čisto nič na to, se laže. Zmeraj imaš malo v glavi, da se to dogaja, četudi nisi vpleten neposredno v pogovore," je bil odkritosrčen Hrušičan, ki se nadeja, da bo že pred 28. rojstnim dnem (24. avgusta) imel sklenjeno novo pogodbo z Los Angelesom.

Najprej spet v končnico, nato nazaj na prestol
Čez lužo so prepričani, da bo AK11 priprave na novo sezono začel z maksimalnim 8-letnim podaljšanjem vse do izteka sezone 2023/24, v povprečni višini plače od 9 do 10 milijonov dolarjev na sezono. A da bo predvsem spočit in odločen, da se Kralji z jedrom moštva, ki še nima 30 let, čim prej vrnejo v končnico, kjer nato za njih ni več nemogočih stvari. Zadnje so več kot dokazali z dvema Stanleyjevima pokaloma v zadnjih treh letih, pri čemer je bil obakrat najučinkovitejši igralec kdo drug kot Anže Kopitar.


Za vse, ki raje berejo , kot poslušajo oz. gledajo celoten posnetek novinarske konference z Anžetom Kopitarjem, še odgovori, vezani na Ligo NHL.

O manjših poškodbah skozi sezono.
Najhujša poškodba je bila poškodba prsne mišice, zaradi katere sem tri tekme. Mikropoškodbe so vedno prisotne, mogoče jih je bilo letos res nekoliko več kot prejšnja leta.

O občutkih po neuspešni klubski sezoni.
Ni dobro, občutek je prazen. Ko se uvrstiš v play-off, se začne nova bitka. Ko se uvrstiš tja, najdeš nove moči in to ti da nov zagon. Žal nam letos ni uspelo. To ni bilo v naših načrtih. Včasih je treba narediti korak nazaj, da narediš dva naprej. Upam, da se bomo čez poletje zavedeli, kaj smo zgrešili in se bomo naslednje leto vrnili bolj željni uspeha.

O zahtevi vodstva za naslednje leto.
Pogoj za naslednjo sezono je priti v končnico. Poleti se bo naredil načrt, kaj mora biti boljše, kaj se mora obdržati, ker je bilo dobro. Sami pogovori z vodstvom po koncu sezone niso bili pretirano negativni, zagotovo pa ne pozitivno naravnano. Jasno in glasno sporočilo vodstva kluba je bilo, da se nismo uvrstili v končnico in je to nesprejemljivo ter da moramo to popraviti naslednje leto.

O morebitnih pomislekih kluba o reprezentanci.
Ne - LAK ni nič pogojeval nastopa za slovensko reprezentanco na SP-ju.

Končnica ali SP?
Po pravici povedano, bi rajši igral končnico, to sem že velikokrat povedal. A po drugi strani je lepo igrati za slovensko reprezentanco. Tukaj imam namreč 25 prijateljev, s katerimi smo igrali skupaj ali pa drug proti drugemu že od samega začetka. Posebna izkušnja, ki se jo zagotovo veselim.

O šoku in dramilu ob odslovitvi soigralca Mika Richardsa.
Ob degradaciji Mika Richardsa smo vsi dobro vedeli, da vsi ne igramo tako, kot znamo oz. premalo kakovostno. On je bil bolj izpostavljen, a smo vedeli, da hokej tistega obdobja ni bil zadosti dober za končnico, kar se je žal tudi potrdilo.

O neuspešnih kazenskih strelih, ki so bili tudi usodni.
Če bi jih samo pol dobili, bi bilo dovolj za končnico, tako pa smo dobili dve od desetih "loterij". Vsekakor element igre, ki mora biti boljši.
Da bo letos vseeno več dopusta.
Letos bo, mislim, en mesec dopusta. Veliko več kot zadnja 3 ali 4 leta. V tem obdobju smo odigrali več kot 400 tekem, kar je zelo lepa številka.

O "aferi", ko so igralci po zmagi v Tampi s smetnjaki zabarikadirali vrata, da trener Darryl Sutter ni mogel vstopiti v slačilnico.
Če širša javnost meni, da je to edini primer ... Sam verjamem, da se to dogaja večkrat kot samo enkrat in samo nam. Nismo ga zaklenili ven iz garderobe, je bilo pa nekaj podobnega. Ne vem, ali se bom pravilno izrazil: Ne potrebuješ enega in istega glasu po tekmi. Mi smo to naredili sami, da smo se zmenili in si povedali, zdaj bomo pa takole delali. A je na koncu v garderobo prišel tudi Darryl Sutter in smo tudi njegov glas slišali.

O tem, kako so pošle moči po treh odličnih igrah v New Yorku.
Po treh tekmah v New Yorku nam je dobro kazalo, nato pa smo šli še v Minnesoto in Chicago, kjer smo izgubili in se je pokazalo, da nam je zmanjkalo "bencina". Mi smo verjeli do samega konca, da se da in bomo, a se žal ni izšlo.

O spremljanju letošnje končnice v NHL-u.
Zelo malo. Spremljam po televiziji, če ravno ne morem spati. Zjutraj pogledam izide, mogoče kakšne videovrhunce tekem. Ne prav dosti.

Kdo so Kopitarjevi favoriti za Stanleyjev pokal.
Anaheim je zelo močan, proti njim smo veliko igrali v zadnjih sezonah. Chicago je vedno močan in nevaren. Minnesota je ujela pravi ritem. Glede Vzhoda je videti, da so NY Rangersi najbolj suvereni, pa tudi Montreal, glede na to, da že vodi s 3:0. Osebno mislim, pa ne zato, ker sam igram na Zahodu, dajem "zahodnjakom" malo prednosti za Stanleyjev pokal.

Sam vem, da je mojih 16 golov premalo. Oziroma sam od sebe pričakujem oz. vem, da lahko dam več kot 16 golov. To je moj cilj za naslednjo sezono, da bom bolj nevaren za gol kot samo s podajami.

Idealno bi bilo, da bi bil 2. julija že podpisan za naprej. Kdaj se bo to zgodilo naprej, ne vem. Moje upanje je, da bi se to vedeli že pred začetkom nove sezone. Ker če kdo reče, da ne misli čisto nič na to, se laže.

Jasno in glasno sporočilo vodstva kluba je bilo, da se nismo uvrstili v končnico in je to nesprejemljivo ter da moramo to popraviti naslednje leto.

1. Slab izkupiček v gosteh: 15-18-8. Kopitar doma 39 točk na 40 tekmah, v gosteh samo 25 točk na 39.
2. Podaljški in loterije: skupaj so po izteku 60 minut slavili samo trikrat, kar 12-krat pa izgubili.
3. Izgube branilcev: poleti je odšel branilec-veteran Willie Mitchell, po vsega 6 tekmah je izbruhnila afera Slave Vojnova, na zadnjih tekmah se je poškodoval ključna okrepitev Slovak Andrej Sekera.
4. Preobremenjenost: Prvi branilec Drew Doughty je povprečno igral 29 minut, Jonathan Quick je branil na 71 tekmah.
5. Utrjenost: 64 tekem končnice, 294 tekem rednega dela, vmes še Soči v zadnjih štirih sezonah so naredili svoje.
Anže Kopitar - novinarska konferenca pred SP-jem
Anže Kopitar - novinarska konferenca pred SP-jem