Anže Kopitar je prvo leto v ZDA potoval sam, lani se mu je pridružila družina, letos pa bo z njim potovalo še dekle. Foto: MMC RTV SLO
Anže Kopitar je prvo leto v ZDA potoval sam, lani se mu je pridružila družina, letos pa bo z njim potovalo še dekle. Foto: MMC RTV SLO
Jack Johnson
Jack Johnson sodi med najbolj talentirane branilce v Ligi NHL. Vodstvo kluba si ga zato želi zadržati z dolgotrajno pogodbo. Foto: EPA
Matjaž in Anže Kopitar
Zaenkrat še ni jasno, kje bo delal njegov oče Matjaž, po vsej verjetnosti pa se bo kalil s treniranjem ene od mlajših ekip. 16-letni brat Gašper bo igral v ekipi do 18 let. Foto: MMC RTV SLO
Wayne Gretzky
Najboljši hokejist je o našem asu sredi lanske sezone dejal: "Kopitar dobiva malo pozornosti. Je pravi konj, vedno ko se pojavi na ledu, odigra trdo in odločno. Verjamem, da je pred njim svetla prihodnost." Foto: EPA

Najslabše moštvo lanske sezone v Ligi NHL nadaljuje s pomlajevanjem ekipe, zato niti ni presenetljivo, da 20-letni Hrušičan sodi med igralce z daljšim stažem v tej ekipi. Kopitar je član ekipe uradno postal leta 2005 (prvič je za Kralje zaigral leta 2006). Daljše članstvo v ekipi ima le trojica Aleksander Frolov (leta 2000), Kanadčan Derek Armstrong (2002) in Američan Dustin Brown (2003).


Direktor Dean Lombardi je pred časom dejal, da varčuje denar, da bi z vami in Jackom Johnsonom podpisal dolgoročno pogodbo. Po koncu letošnje sezone se vam izteče triletna pogodba. Boste ostali v LA-ju?
To je po eni strani dobro zame (smeh). V LA-ju sem zelo zadovoljen. Izjema je seveda le ekipni uspeh, saj se nam še ni uspelo uvrstiti v končnico. Iz vseh preostalih pogledov (navijači, soigralci) pa mi je tu zelo všeč in upam, da bom tu ostal vsaj še nekaj sezon.

Po (obvezni) triletni pogodbi novinca imate najnižjo plačo (765.000 ameriških dolarjev na sezono). Nekateri vaši najboljši sovrstniki pa imajo kar nekaj stimulacije (Jack Johnson bo v sezoni 2008/2009 ob 850.000 dolarjev plače dobil še 1,95 milijona stimulacije), vaša stimulacija bo denimo znašala "le" 134.000 dolarjev. Vas to kaj moti?
V Ligo NHL nisem prišel zaradi denarja. Jaz sem tja šel, ker želim igrati hokej in se želim dokazati v najboljši ligi na svetu. Višine pogodb so delo agentov. Jaz sem dobil pogodbo, kakršno sem že dobil, z njo sem bil zelo zadovoljen. O višini nove pogodbe pa še ne razmišljam, jaz hočem igrati hokej.

Spremljate lastno statistiko?
Spremljam. V drugi sezoni sem izboljšal dosežke s prve. Zadal sem si cilj, da vsako leto napredujem. Letos tako upam, da bom presegel mejo 80 točk ali pa se celo približal 90. Ampak o tem natančno še ne razmišljam, zdaj je v ospredju le priprava na novo sezono.

V uredništvu MMC-ja smo se malo pozabavali z vašo statistiko in ugotovili, recimo, da ste na prvi zadetek, dosežen v nedeljo, čakali več kot leto in pol. Da ste točkovno najmanj uspešni v sredah (0,47 točke na tekmo), najbolj pa ob četrtkih (1,15 točke na tekmo). To je bolj ali manj naključje, kajne?
Vsaka tekma je poglavje zase. Na vsaki je treba dati vse od sebe, potem pa, če točke pridejo ali ne. Važno je le, da je ekipa uspešna.

Edina statistika, kjer ste nekoliko slabši, je plus/minus. Koliko na to vpliva sam posameznik in koliko ekipa?
Ne vem, nekaj krivde je gotovo na meni. Zaradi tega sem se nekaj časa sekiral, pa sem vprašal starejše igralce, ti pa so mi rekli, da drugače biti niti ne more. Igram namreč po 20-22 minut na tekmo, hkrati pa sem v ekipi, ki doseže tako malo zmag. Vem, da ta statistika ni najboljša in jo bo treba popraviti.

No, saj statistika je izjemna. V svoji drugi sezoni ste dosegli 77 točk, kar pomeni 23. mesto med vsemi igralci. Če pa upoštevamo le ekipe, ki so ostale brez končnice, pa ste kar osmi.
Ja (smeh).

Lani ste bili pomemben gradnik svojega moštva, prvi strelec, prvič ste zaigrali na tekmi vseh zvezd. Ali vsi ti dosežki pomenijo breme, da morate vse to ponoviti oziroma še nadgraditi?
Nekaj pritiska je prav gotovo prisotnega. Tako s strani navijačev, kluba in konec koncev samega sebe. Vedno sem bil tak, da sem hotel biti boljši in v svojih dosežkih napredovati tako v igri kot v nabiranju točk. Vem, da se bo zgornja meja nekje ustavila, potem pa bo potrebno to mejo držati bolj dolgo in čim višje. Pritiski nedvomno bodo, smo mlada ekipa. Tu sem tretje leto, tako da nisem več tako mlad, vem, da bom moral pokazati veliko in prevzeti svoj del bremena.

Cenijo vas tako navijači kot strokovnjaki. V svoji izjavi vas je opazil Wayne Gretzky, Wes Goldstein vas je opisal za novega Jaromira Jagra.
Pohvala od Gretzkega je največ na kar lahko upa hokejist. A na pohvalah ne smem zaspati. Gretzky je najboljši hokejist do zdaj in dvomim, da ga bo kdo v prihodnosti lahko kdaj koli zasenčil. Njegovo pohvalo si jemljem le kot vzpodbudo za nadaljnje delo.

Ravno v teh dneh mineva 20 let odkar je Wayne Gretzky prestopil v Los Angeles. Ima hokej v tem mestu sploh potencial za prepoznavnost in slavo? Tu so še košarkarji LA Lakersi, filmska industrija …?
Mislim, da je LA zmagovalno mesto. Če ti zmaguješ, ljudje stopijo za tabo, dobiš veliko medijske pozornosti. To se je kar nekajkrat pokazalo pri Lakersih. Ko so v dobri formi, jih prav vsi poznajo in cenijo …Upam in verjamem, da bo tako tudi pri Kingsih. Upam, da bomo hitro dobili dovolj izkušenj, da bomo začeli zmagovati, potem upam, da bo tudi hokej v LA-ju zelo popularen. In verjamem, da bomo v to mesto nekoč prinesli Stanleyjev pokal.

Slavko Jerič