Anže Kopitar sicer nikoli ni igral za člansko ekipo Acronija Jesenic, temveč za mladinsko podružnico Kranjsko Goro. Kondicijo pridobiva v moštvu, kjer je blestel njegov oče Matjaž. Foto: MMC RTV SLO
Anže Kopitar sicer nikoli ni igral za člansko ekipo Acronija Jesenic, temveč za mladinsko podružnico Kranjsko Goro. Kondicijo pridobiva v moštvu, kjer je blestel njegov oče Matjaž. Foto: MMC RTV SLO
Tekma hokeja na travi med »ledenimi« in »travnatimi« prvaki nihče ni jemal pretirano resno. V športni promociji so po izvajanju sedemmetrovk s 4:3 slavili »travnati« prvaki. Foto: hkjesenice.si
Murray je eno izmed pogostejših imen v svetu NHL-a. 58-letni Terry Murray v Ligi NHL deluje vse od leta 1983, ko je bil pomočnik trenerja v Washingtonu. Kot samostojni trener je delal med letoma 1990 in 2001, ko je vodil Washington, Philadelphio in Florido. Njegov osem let starejši brat Bryan Murray je nekdanji trener, danes pa direktor Ottawe. Obstaja pa še tretji Murray – Andy, ki ni v sorodu s prej omenjenima, je pa leta med letoma 1999 in 2006 vodil prav LA Kingse. Foto: EPA
Brad Stuart se v LA-ju ni pretirano izkazal, v Detroitu pa je presenetljivo veliko pripomogel h končnemu slavju. Foto: EPA

Kopitar, ki bo konec meseca dopolnil 21 let, skupaj z igralci Acronija Jesenic na severovzhodu države nabira kondicijo, saj želi v ZDA odpotovati čim bolje telesno pripravljen. O pripravah, hokeju na travi in novem trenerju LA Kingsov je spregovoril ekskluzivno za MMC.

Kdaj ste začeli individualne priprave na novo sezono?
Po svetovnem prvenstvu sem si privoščil malo počitka, s punco sva šla za teden dni na počitnice v Egipt. Nato pa sem že začel priprave na novo sezono. Iz ZDA je prišel kondicijski trener, ki mi je dal program, po katerem sem hitro začel delati.

Tudi letos po tradiciji trenirate z jeseniškim moštvom ...
Na Jesenicah mi gredo toliko na roke, da mi dovolijo, da z njimi treniram. To odgovarja tudi meni, saj je skupina večja in je s tem posledično tudi trening nekoliko bolj zabaven. Že kar nekaj sezon z njimi začenjam priprave in vedno so le-te dobro uspele.

Koliko ur na dan vadite v tem obdobju?
Približno šest ur na dan. Po navadi pred zajtrkom tečemo približno uro, dopoldne na fitnesu preživim približno dve uri in pol ali tri. Potem pa nas še zvečer čaka dveurni trening. Priprave so kar naporne, ampak razmere so tu res dobre, kar me je malce presenetilo. Fitnes je zelo dober, prav tako steze za rolanje in hotel. Lani me namreč s preostalimi fanti tu ni bilo.

V okviru priprav ste odigrali tudi prijateljsko tekmo v hokeju na travi z ekipo Pliva Lipovci, ki so državni prvaki v tem športu. Je bila to za vas prva tovrstna izkušnja?
Prvič sem se poskusil v tem športu. Bilo je zanimivo in nekoliko drugače, saj so vse palice na desno stran, jaz pa igram na levo, ampak sem se hitro navadil. Nekateri Jeseničani so se v tem športu preizkusili že lani, res pa je, da naši nasprotniki niso igrali z vso močjo in je bila tekma toliko bolj izenačena in zanimiva.

Ali vodstvo LA Kingsov svojim igralcem prepove oziroma odsvetuje, s katerimi športi se v pripravljalnem delu sezone ne smete ukvarjati?
Ne, v vodstvu kluba nam niso ničesar prepovedali. Moj in njihov cilj je, da pridem na začetek skupnega pripravljalnega obdobja čim bolj pripravljen, potem pa ni pomembno, kako in na kakšen način se pripravljam. Seveda je pa pomembno, da pazim, da se pri tem ne poškodujem.

Kdaj se bodo začele skupne priprave v ZDA?
Tja odpotujem 29. avgusta. Skupne priprave se bodo začele kmalu po 5. septembru. Tja grem malo prej, da se bom navadil na časovno razliko in da bom videl, kaj se dogaja s klubom, saj je prišlo do kar nekaj sprememb.

Največja sprememba je gotovo trener Terry Murray, ki je nemajhno presenečenje, saj že nekaj sezon ni delal kot glavni trener v Ligi NHL. Ste ga poznali že prej? Vsaj po imenu?
Moram priznati, da ga nisem poznal niti po imenu. Vem le, da je bil pomočnik pri Philadelphii. Kolikor so mi povedali, je zelo dober trener za mlade igralce, kar je idealno za našo ekipo, ki je res mlada. Z njim še nisem govoril, pričakujem, da se bo vsak igralec z njim pogovoril, pa bomo skupaj prišli do »skupne slike«.

Kaj menite o klubskem kadrovanju? Na prvi pogled bi lahko rekli, da vodstvo prodaja najboljše igralce (Michael Cammalleri, Rob Blake, Lubomir Višnovsky), v zameno pa dobiva bolj malo - relativno nizke nabore na draftu?
To je filozofija našega kluba, ki se poslavlja od starejših igralcev, v svoje vrste pa pridobivamo nove in mlade, to pa je mogoče ravno s številnimi nabori, in hkrati upamo, da se bo vsaj nekaterim uspelo razviti v NHL-zvezdnike. Tudi letos bo ekipa zelo mlada, in zanimivo bo videti, kako se bo ekipa odrezala.

Lani vas je sredi sezone zapustil Brad Stuart, ki je odšel v Detroit in v finalu presenetljivo veliko prispeval h končni zmagi. Ste se z njim kaj slišali?
Kar sem videl po televiziji, je res dobro igral. Slišala se nisva, poslal sem mu sicer SMS-sporočilo in mu čestital, saj je postal prvak. Sem pa prepričan, da se bova slišala, ko se vrnem v ZDA.

V četrtek si preberite drugi del pogovora z Anžetom Kopitarjem, ki bo po koncu sezone 2008/2009 odslužil triletno pogodbo z Los Angelesom. Preverite, v kateri ekipi želi nadaljevati kariero, koliko točk namerava doseči in še o marsičem …

Slavko Jerič