Anže Kopitar je prvo desetletje igranja v NHL-u sklenil s prvima posamičnima nagradama in tako dobil še zadnje priznanje, da spada med najboljše med najboljšimi hokejisti sveta. Foto: AP
Anže Kopitar je prvo desetletje igranja v NHL-u sklenil s prvima posamičnima nagradama in tako dobil še zadnje priznanje, da spada med najboljše med najboljšimi hokejisti sveta. Foto: AP
Patrick Kane (Chicago Blackhawks) - Drew Doughty (Los Angeles Kings)
Patrick Kane, najučinkovitejši igralec rednega dela, je pričakovano pobral najpomembnejši priznanji za redni del: lovoriki Hart in Lindsey. Sočasno je prvič najboljši branilec v NHL-u postal Drew Doughty. Foto: Reuters

V tretje gre rado in Anže Kopitar je za sezono 2015/16 postal uradno najboljši napadalec, ki se odlikuje v obrambnih nalogah v Ligi NHL. Predtem je bil dve sezoni zapored med trojico finalistov, tokrat pa mu je pripadla lovorika Franka J. Selkeja, ki velja za eno najprestižnejših posamičnih nagrad v severnoameriškem hokeju.

Kopitar tokrat ugnal Bergerona
V najmočnejši hokejski ligi na svetu Selke izbirajo novinarji, zbrani v združenju profesionalnih piscev (PHWA). Po točkovanju PHWA je Kopitar s 1.145 točkami relativno tesno ugnal serijskega prejemnika Selkeja Patrica Bergerona, ki je prejel 996 točk. A vseeno o zasluženem prejemniku nagrade ni dvoma: kar 77 novinarjev je v izboru na prvo mesto postavilo centra Los Angelesa, medtem ko je bil center Bostona prvi pri 46 novinarjih. Tretje mesto je s 424 točkami osvojil Ryan Kesler (Anaheim), četrto pa kapetan Chicaga Jonathan Toews (409 točk).

Kopitar, najboljši strelec Kalifornijcev zadnjih devet sezon, je sicer prvi Kralj z nagrado Selke. Hrušičan je imel največjo minutažo med vsemi napadalci, v povprečju skoraj 21 minut na tekmo, bila pa je tudi druga v ligi s +/- ratingom plus 34.

"Najboljše športno in gosposko vedenje"
Ob tem je Kopitar prejel še spominsko nagrado Lady Byng, ki se že vse od leta 1925 podeljuje "igralcu, za katerega se presodi, da kaže najboljše športno in gosposko vedenje ob kombinaciji z visokim standardom igralskih sposobnosti." Pri izboru za hokejskega najgentlemana je bil po lanski nominaciji tokrat slovenski as brez konkurence: z 817 točkami je krepko prehitel Finca Aleksandra Barkova (Florida/475 točk) in Šveda Louia Erikssona (Boston/388 točk).

Doughty prvič najboljši branilec
Osebno je 28-letni Hrušičan ostal v domovini, nagradi pa je v njegovem imenu na slovesni podelitvi v Las Vegasu prevzel ikona Kraljev Luc Robitaille, Los Angeles pa se je razveselil še ene prestižne lovorike - Drew Doughty je prvič postal najboljši branilec lige. Vsi izbori in glasovanja tradicionalno temeljijo v rednem delu sezone.

NHL kot prvi s klubom v Las Vegasu
Pred podelitvijo je komisar Nacionalne hokejske lige Gary Bettman v igralniški meki ZDA uradno razglasil, da se bo najmočnejša hokejska liga na svetu razširila v Las Vegas. Novoustanovljeno hokejsko moštvo bo v mestu greha začelo igrati s sezono 2017/18.

NHL nagrade za sezono 2015/16

Najkoristnejši igralec (Hart): Patrick Kane (Chicago)

Najboljši igralec po izbiri igralcev (Lindsey): Patrick Kane (Chicago)

Najboljši vratar (Vezina): Braden Holtby (Washington)

Najboljši branilec (Norris): Drew Doughty (Los Angeles)

Najboljši trener (Adams): Barry Trotz (Washington)

Najboljši novinec (Calder): Artemij Panarin (Chicago)

Najboljši branilec med napadalci (Selke): Anže Kopitar (Los Angeles)

Najbolj predan in vztrajen igralec (Masterton): Jaromir Jagr (Florida)

Najbolj gentelmanski igralec (Lady Byng): Anže Kopitar (Los Angeles)

Najboljši generalni menedžer: Jim Rutherford (Pittsburgh).