Anže Ropret je v drugi tretjini z dvema zadetkoma prevesil tehtnico na stran Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Ropret je v drugi tretjini z dvema zadetkoma prevesil tehtnico na stran Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

45 minut pred začetkom tekme sta predsednik Miha Butara in športni direktor Jože Kovač postregla vse podrobnosti vrnitve v razširjeno avstrijsko prvenstvo.

"Štiri leta nazaj, ko smo začeli graditi novo Olimpijo, je bil cilj, da zaigramo ligo višje. Zdaj smo prepričali vodstvo Lige IceHL, da smo ustrezen kandidat. Februarja so avstrijski revizorji pregledali naše pogodbe, poslovanje, bilance. Dvakrat so obiskali halo Tivoli in bili so zelo zadovoljni. Dobili smo številne pohvale. Nihče ni bil na glasovanju proti naši pridružitvi ligi," je poudaril Butara, ki je dočakal veliki dan.

Garancija velja štiri sezone, proračun 1,3 ali 1,4 milijona evrov
"Pred leti sta oba najboljša slovenska kluba bankrotirala in to je seveda pustilo posledice tudi pri vodstvu lige. Zdaj nam znova zaupajo. V desetih dneh jim moramo poslati garancijo. Vstopni znesek je 150.000 evrov, garancija za resnost pa je dodatnih 100.000 evrov. Garancija je za štiri sezone," je dodal Butara, ki mu je telefon skoraj pregorel. Tudi jeseniška delegacija mu je čestitala, prav tako vsi funkcionarji HZS-ja.

Olimpija je postala stabilen klub. Letošnja sezona ni preprosta, saj je dvorana vseskozi prazna. Na derbiju bi se zagotovo zbralo veliko navijačev, ki so željni hokeja, saj na tekmi niso bili že pol leta in tudi več.

"Imamo dovolj stalnih pokroviteljev, a cela sezona brez gledalcev je udarec za vsak klub. V tej sezoni imamo proračun 1.080.000 evrov. V naslednji sezoni bo naš proračun med 1,3 in 1,4 milijona evrov. Vsako leto ga zvišujemo. Denar, ki ostane, vlagamo v mlade," je zaključil Butara.

Jože Kovač je bil nasmejan po koncu derbija. Olimpija bo zelo verjetno štartala v končnico s prvega mesta. V naslednje pol leta bo imel športni direktor veliko dela, saj bo moral sestaviti konkurenčno ekipo za Ligo IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
Jože Kovač je bil nasmejan po koncu derbija. Olimpija bo zelo verjetno štartala v končnico s prvega mesta. V naslednje pol leta bo imel športni direktor veliko dela, saj bo moral sestaviti konkurenčno ekipo za Ligo IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Kovač že pripravil seznam reprezentantov in tujcev
Športni direktor Kovač bo imel v naslednje pol leta ogromno dela. Sestaviti bo treba še močnejšo ekipo.

"V Ligi IceHL želimo tekmovati in ne le sodelovati. Naš cilj bo končnica. Že avgusta smo se pogovarjali o selitvi v ligo višje, zato smo se tudi odločili, da pride trener Raimo Summenen, ki je zelo ugleden strateg in lahko dvigne posamezne igralce. Moštvo bo treba okrepiti. Zdaj sem že v stiku s slovenskimi reprezentanti, ki igrajo v tujini. Tudi seznam tujcev imamo okvirno že narejen. Ne bomo imeli preveč tujcev, nekaj pa jih bo zagotovo. Vsi upamo, da bomo septembra začeli novo sezono z gledalci v Tivoliju. To je naša največja želja," je poudaril Kovač, ki je bil pred tekmo z Jeseničani zaskrbljen, saj je manjkalo kar sedem napadalcev.

Feldkirch ostal brez povabila
Na virtualni skupščini so sodelovanje odobrili trem klubom, ki bodo morali zdaj v desetih dneh to potrditi z ustreznimi finančnimi zagotovili in plačilom pristojbin.

Selektor Matjaž Kopitar si je ogledal derbi v Tivoliju v družbi Štefana Semeta, ki prav tako komaj čaka, da si bo lahko ogledal tekme razširjenega avstrijskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kopitar si je ogledal derbi v Tivoliju v družbi Štefana Semeta, ki prav tako komaj čaka, da si bo lahko ogledal tekme razširjenega avstrijskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Pustertal je v vrhu Alpske lige in gradi novo dvorano. Na vrsti bodo derbiji s trenutno vodilno ekipo Lige IceHL Bolzanom. Orli iz Znojma se prav tako vračajo. Presenetljivo je ostal brez povabila nekdanji evropski prvak Feldkirch, ki pa načrtuje naslednjo sezono bolj z mladimi avstrijskimi igralci.

Zajc: Nič več ne bo treba hoditi po italijanskih in avstrijskih vaseh
Najbolj vesel je bil Bojan Zajc, ki je velik nasprotnik Alpske lige. "Nič več ne bo treba hoditi po italijanskih in avstrijskih vaseh. To je najbolj pomembna zmaga Olimpije v tej sezoni. Izid tega derbija sploh ni tako ključen," je dejal rekorder po številu odigranih večnih derbijev. Nasmejan je bil do ušes, ko je beseda tekla o Ligi IceHL.

Tekmo si je ogledal v družbi predsednika Jesenic Anžeta Pogačarja in športnega direktorja Marcela Rodmana. Zajc jima je svetoval, da združijo moči na Jesenicah, ker zadnji vlak za priključitev Ligi IceHL še ni odpeljal. Naslednji dve leti bosta ključni. Na Jesenicah je nekaj sprtih strani, ki bi morali za tak projekt združiti moči.

V zadnjih sezonah je bil Zajc evropski skavt za ekipo Austin Bruins. Ogledal si je veliko tekem Lige IceHL, tokrat pa je še posebej spremljal Francesca Pinellija, ki se je že nekajkrat izkazal v dresu Jesenic. Tudi v Tivoliju je izenačil na 1:1.

Ropret z dvema goloma junak derbija v Tivoliju

Šivic: Ta poraz nas bo dal na realna tla
Jeseničani zdaj zaostajajo za Olimpijo devet točk, a imajo dve tekmi manj in obeta se napet derbi v torek v Podmežakli.

Zadetki s tekme SŽ Olimpija - SIJ Acroni Jesenice

"Dva gola smo prejeli v zadnji minuti tretjin. To je nesprejemljivo. Olimpiji smo poklonili več kot minuto igre pet na tri, kar je katastrofa. V igri petih proti petim nismo imeli pravih priložnosti. Olimpija je bila disciplinirana," je bil razočaran trener Mitja Šivic, ki se je večkrat razjezil na klopi. Njemu vsekakor ni manjkalo energije.

"V Ljubljani ne moreš imeti premalo energije v napadu. Ključna je igra brez ploščka, kjer smo popolnoma odpovedali. Iz porazov se največ naučimo in to tekmo bo treba analizirati. "Power play" je stekel v zadnjih mesecih. Ta poraz nas bo postavil na realna tla. Pričakujem reakcijo že v soboto v Brunicu," je razlagal Šivic.

Francesco Pinelli je izenačil na 1:1. Najstnik ima svetlo prihodnost in težko ga bo zadržati na Jesenicah. Foto: www.alesfevzer.com
Francesco Pinelli je izenačil na 1:1. Najstnik ima svetlo prihodnost in težko ga bo zadržati na Jesenicah. Foto: www.alesfevzer.com

Hebar: Nismo se držali načrta trenerja
"Naredili smo preveč napak. Nismo se držali načrta trenerja. Olimpija je zasluženo zmagala. Nismo imeli prave energije. Ne smemo iskati izgovorov," je dodal kapetan Andrej Hebar, ki je v zadnji tretjini postavil končni izid derbija.

Ropret: Vsak igralec Olimpije si želi igrati v razširjenem avstrijskem prvenstvu
Trener zmajev Raimo Summanen je bil pred derbijem zaskrbljen, Mark Čepon in Gal Koren sta že končala sezono, poškodovani so tudi Miha Zajc, Martin Bohinc, Anej Kujavec, Žiga Pešut in Mark Sever. Na voljo je imel le tri napade, ki pa so se izkazali.

Odločilna zadetka je v drugi tretjini prispeval Anže Ropret, ki je v tej sezoni dosegel že 18 golov in prispeval še 21 podaj.

Branilec Nejc Brus zdaj igra na položaju napadalca. Izkazal se je z zadetkom za 4:1.
Branilec Nejc Brus zdaj igra na položaju napadalca. Izkazal se je z zadetkom za 4:1. "Ni se enostavno prilagoditi na igro na drugem položaju. Bil sem presenečen, ko se je trener tako odločil. Zdaj mi gre kar dobro. Vedno sem bil branilec, morda sem kakšno tekmo vskočil kot napadalec. Trener Raimo Summanen je spremenil sistem igre, veliko je poudarka na drsanju." Foto: www.alesfevzer.com

"V prvi tretjini smo igrali bolj taktično, potem pa so zaigrali agresivneje. Priigrali smo si prednost in zanesljivo zmagali. Jesenice veliko drsajo, povsod po igrišču so tečni. Tokrat smo se zelo dobro pripravili. Imamo veliko kakovostnih igralcev, sezona bo še dolga. Upam, da se bodo poškodovani igralci kmalu vrnili," je poudaril junak derbija.

"Vsak igralec Olimpije si želi igrati v razširjenem avstrijskem prvenstvu. To bo velik izziv. Najprej imamo še kar nekaj testov. Pred tekmo se nismo pogovarjali o tej temi, saj je bila popolna koncentracija na derbi. Za take tekme ni potrebno nobenega dodatnega motiva," je dodal Ropret.

Pance že odšteva do septembra
Ko so igralci Olimpije prihajali iz dvorane, je vsak povedal nekaj besed o Ligi IceHL. Najbolj srečen je bil nedvomno Žiga Pance. Pred sedmimi leti je odločil peto tekmo finala v Salzburgu, ko je Bolzanu zagotovil naslov. To je bil njegov zadetek kariere in seveda komaj čaka na naslednjo sezono. Rad se spominja tudi polfinala z Olimpijo leta 2012, ki pa ga bo seveda zelo težko ponoviti.