Martin St. Louis je dosegel že enajsti zmagoviti gol v končnicah, medtem ko Anže Kopitar še čaka na prvi gol v velikem finalu - nazadnje je zadel na 7. tekmi 2. kroga proti Anaheimu. Foto: Reuters
Martin St. Louis je dosegel že enajsti zmagoviti gol v končnicah, medtem ko Anže Kopitar še čaka na prvi gol v velikem finalu - nazadnje je zadel na 7. tekmi 2. kroga proti Anaheimu. Foto: Reuters
Trener Los Angelesa Darryl Sutter o priložnosti, da postanejo prvaki na domačem ledu.
Henrik Lundqvist in Derek Stepan (New York Rangers)
Toplo junijsko vreme se pozna tudi v ledenih dvoranah in ravno sneg v vratarjevem prostoru je dvakrat preprečil izenačenje Los Angelesa in s tem najverjetnejši podaljšek. Foto: Reuters
Kingsi niso izkoristili prve zaključne žogice

Najučinkovitejši igralec končnice je ostal brez točke na 4. tekmi finala, pri čemer je imel v zadnji minuti priložnost, da izsili podaljšek, a je bil v gneči pred vrati prekratek, da bi potisnil plošček čez golovo črto.

"Znova nismo dobro začeli. Nekajkrat se je plošček ustavil na golovi črti, česar nismo znali unovčiti. Gremo naprej, na peti tekmi moramo bolje opraviti svoje delo," se Kopitar ni hotel zgovarjati na smolo ali pa da jih je ob razmerju strelov 41:19 zapustila sreča.

"To nam ni pomenilo veliko. Želeli smo zaključiti že nocoj! A nam ni uspelo in zdaj gremo domov, kjer bomo poskušali končati finale," je Kopitar zanikal, da bi si on in soigralci bolj želeli šampionskega slavja na domačem ledu kot v New Yorku.

"Nekajkrat smo mu otežili delo in ploščki so obtičali za njim. Toda strele, kjer vidi plošček, bi ubranil. Tako pač je," je prvi center Kraljev posredno pohvalil izjemno predstavo Henrika Lundqvista.

Ni želel videti pokala v rokah Kingsov
32-letni Šved, ki je v New Yorku poznan kot "Kralj", ni skrival, kaj je bila njegova glavna motivacija. "Nismo želeli videti Stanleyjevega pokala na ledu Madison Square Gardna. Samo ob misli na to mi postane slabo," je bil odkritosrčen Lundqvist, ki je dobil še osmo zaporedno izločilno tekmo na domačem ledu, v zadnjih treh letih pa je njegov in moštveni izkupiček na tekmah za biti ali ne biti kar 11-2.

"Nocoj se je plošček odbijal v našo korist. Zlasti proti takšnemu moštvu potrebuješ nekaj dodatne sreče s ploščkom. Na koncu sem vpil na sodnika, da naj piska, saj sem bil prepričan, da imam pokrit plošček. Ko sem videl posnetek, sem se opravičil," je Lundqvist še priznal, da 54 sekund pred konce ni vedel, da plošček leži za njegovim hrbtom tik pred golovo črto.

"Hvala Bogu za mehak led"
Trener Rangersov Alain Vigneault je bil razumljivo prešerne volje, a tudi realen: "Nocoj so Kralji igrali najboljšo tekmo finala, a se je očitno sreča obrnila. Hvala Bogu za mehak led. Zadosti dolgo sem v hokeju, da vem, da kdaj hokejski bogovi res posredujejo, in nocoj so bili tam," je Quebečan še potrdil nekaj pregovorne hokejske vraževernosti in tradicije.

Doughty: Zdaj bo vse težje
"Dobro smo igrali, a ni bilo dovolj. Tiste priložnosti bi morali izkoristiti. Zdaj vemo, da bo vse težje. Na njihovi strani bo malce pobude, znova bodo prepričani vase, tako da jih moramo hitro ustaviti, in to že v 1. tretjini naslednje tekme," je prvi branilec Kraljev Drew Doughty že pripravil recept za zmago in s tem osvojitev Stanleyjevega pokala pred domačimi navijači v Los Angelesu v noči iz petka na soboto.

Novi prvak z najdaljšo potjo do naslova
Zdaj je že jasno, da bo novi prvak Lige NHL postavil rekord po številu odigranih tekem med pohodom na hokejski vrh: peta tekma finala bo za Kingse že 26 v letošnji končnici, Rangersi pa bi s tremi zaporednimi zmagami do naslova lahko prišli šele s 27. tekmo končnice.

Stepan v zadnji minuti preprečil podaljšek

Trener Los Angelesa Darryl Sutter o priložnosti, da postanejo prvaki na domačem ledu.
Kingsi niso izkoristili prve zaključne žogice