54 sekund pred koncem je zastal dih vsem v Madison Square Gardnu, Lundqvist je bil premagan ... Foto: Reuters
54 sekund pred koncem je zastal dih vsem v Madison Square Gardnu, Lundqvist je bil premagan ... Foto: Reuters
Derek Stepan in Henrik Lundqvist (New York Rangers)
... plošček se je ustavil tik pred črto, pred Kopitarjem in Carterjem pa ga je pravilno z rokavico pospravil Derek Stepan in preprečil izenačenje in nov podaljšek. Foto: Reuters
Benoit Pouliot (New York Rangers) - Jake Muzzin in Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
Po 53 zaporednih obrambah in 123 minutah igre je Jonathan Quick klonil, potem ko je Benoit Pouliot z dvignjeno palico preusmeril strel z modre črte. Foto: Reuters
Martin St. Louis (New York Rangers)
Se bo v tretje le posrečilo? Martin St. Louis je Rangersom priigral že tretjo vodstvo v finalni seriji z 2:0, ki pa ga na prvih dveh tekmah Newyorčani niso znali zadržati. Foto: Reuters
Dustin Brown (Los Angeles Kings) - Henrik Lundqvist (New York Rangers)
Kapetan Dustin Brown je iz oči v oči preigral Henrika Lundqvista, ki pa je nato ustavil štiri podobne soloprodore Kraljev. Foto: Reuters
Henrik Lundqvist (New York Rangers) in plošček na golovi črti
Rangersom se je v 12. minuti prvič nasmehnila sreča, saj se je plošček po strelu Aleca Martineza in delni obrambi Henrika Lundqvista ustavil na sami golovi črti. Foto: Reuters
Kingsi niso izkoristili prve zaključne žogice

Rangersi so četrto tekmo dvoboja dobili z 2:1 in znižali skupni izid finala Lige NHL na 1:3. In to kljub temu, da je bilo razmerje strelov kar 41:19 v korist Kraljev, od tega samo v zadnji tretjini 15:1! Newyorčani so tretjič v finalni seriji povedli z 2:0, a jim je tokrat le uspelo zadržati silovit nalet Kraljev, in to po zaslugi švedskega vratarja in nasmeha sreče.

Kalifornijci so na lovu na izenačenje zadeli prečko prek Mariana Gaborika, zapravili štiri solo prodore, na koncu pa dvakrat spravili plošček mimo Henrika Lundqvista, a obakrat se je ustavil na sami golovi črti, nazadnje vsega 54 sekund pred koncem.

Lundqvist "kralj" domačega ledu
Benoit Pouliot je po 123 minutah prekinil strelski post "modrosrajčnikov" s preusmeritvijo ploščka ob izteku številčne premoči. Zmagoviti gol je bil prispevek veterana Martina St. Louisa, ki mu je v protinapadu podal kar nasprotni branilec. Gol priključka je iz solo prodora dosegel kapetan gostov Dustin Brown, a izenačenja Kingsi niso dočakali kljub popolni premoči v zadnjih minutah, ko so oblegali domača vrata.

Rangersi so na domačem ledu Madison Square Gardna zapovrstjo dobili že osmo tekmo, na kateri jim je grozil izpad in konec sezone, prav na vseh teh izločilnih tekmah v zadnjih 6 letih pa je blestel "Kralj" Lundqvist.

Šampionsko slavje na domačem ledu?
Peta tekma finala Stanleyjevega pokala bo v noči iz petka na soboto (ob 2.22) v Los Angelesu, kjer bodo imeli Anže Kopitar in soigralci drugo priložnost za četrto zmago in drugi naslov prvaka v najmočnejši hokejski ligi na svetu v zadnjih treh letih.

Natanko pred dvema letoma so hokejisti Los Angeles Kingsov osvojili prvi Stanleyjev pokal, ko so na domačem ledu premagali New Jersey s 6:1 in dobili finalno serijo s 4:2, pri čemer so prav tako že vodili s 3:0 v zmagah.


Film tekme:

Pouliot prekinil strelski post Rangersov
Prvih pet minut je minulo brez resnih strelov v okvir vrat, nato pa so Rangersi prvič pritisnili in tudi prišli do prve številčne moči, ko je bil izključen Willy Mitchell. Dve minuti so Newyorčani pletli in poskušali, zadeli pa so dve sekundi po izteku kazni, ko je strel branilca Johna Moora s palico v zraku v mrežo gostov preusmeril Benoit Pouliot. Po 123 minutah igre in 53 zaporednih obrambah so Rangersi vendarle premagali Jonathana Quicka.

Plošček Kraljev se je ustavil na sami črti
Anže Kopitar je z agresivnim pokrivanjem prisilil Matsa Zuccarella v izbijanje ploščka preko stekla, kar je Norvežanu prineslo izključitev. Številčna premoč je hitro dala izredno priložnost Kraljev, saj se je plošček po strelu Aleca Martineza in deni obrambi Henrika Lundqvista ustavil na sami rdeči golovi črti, a ga je Jeff Carter zgrešil, branilec Anton Stralman pa je v drugem poskusu počistil in preprečil izenačenje.

St. Louisu za novo vodstvo z 2:0
Že v prvi minuti 2. tretjine je bila sreča znova na strani gostiteljev, saj je prvi strelec končnice Marian Gaborik iz protinapada 2 na 1 zadel prečko. Prevzem pobude se je Rangersom obrestoval v 27. minuti, ko je protinapad zaključil veteran Martin St. Louis, pri čemer je strelcu po nesreči podal kar branilec Kraljev Alec Martinez. Sledila je že četrta izključitev gostov, ki pa je najprej prinesla nevaren strel Kopitarja, ob samem izteku kazni Tylerju Toffoliju pa se je zlomila palica branilca Dana Girardija.

Za Kralje odgovoril kapetan Brown
Kapetan LA-ja Dustin Brown je krenil v soloprodor in izjemno preigral Lundqvista za prepolovitev zaostanka. Švedski vratar je nato bil glavni razlog, da so šli Rangersi na drugi odmor s prednostjo enega gola. Lundqvist je tako dvakrat ustavil protinapad Tannerja Pearsona, tik pred odmorom pa z akrobacijo oropal Carterja izenačujočega gola.

Silovit pritisk gostov, a brez uspeha
Zadnja tretjina je minila v popolni prevladi Kalifornijcev, ki pa iz številnih poskusov nikakor niso mogli premagati Lundqvista. Po golu Browna je bilo v razmerje strelov do konca tekme kar 23:1! V zadnjih minutah se je silovit pritisk Kingsov samo še stopnjeval in dvakrat jim je celo uspelo spraviti plošček mimo Lundqvista, a obakrat se je plošček ustavil tik pred rdečo golovo črto. 54 sekund pred konce je obtičal v snegu pred črto, pred palicami napadalcev pa je gol rešil Derek Stepan.


FINALE STANLEYJEVEGA POKALA 2014

Prva tekma:
LOS ANGELES - NY RANGERS 1:0
3:2 (1:2, 1:0, 0:0) - v podaljšku
Clifford 18., Doughty 27., Williams 65.; Pouliot 14., Hagelin 16.
Obrambe: Quick 25; Lundqvist 40.

Druga tekma:
LOS ANGELES - NY RANGERS 2:0
5:4 (0:2, 2:2, 2:0) - v 2. podaljšku
Stoll 22., Mitchell 35., King 42., Gaborik 48., Brown 91. (podaja Kopitar); McDonagh 11., Zuccarello 19., St. Louis 31., Brassard 35.
Obrambe: Quick 34; Lundqvist 39.

Tretja tekma:
NY RANGERS - LOS ANGELES 0:3
0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Carter 20., Muzzin 25. (podaja Kopitar), Richards 38.
Obrambe: Lundqvist 12; Quick 32.

4. tekma:
NY RANGERS - LOS ANGELES 1:3
2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Pouliot 8., St. Louis 27.; Brown 29.
Obrambe: Lundqvist 40; Quick 17.

5. tekma, sobota ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

--- morebitne tekme ---

6. tekma, torek ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

7. tekma, četrtek, 19. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci 4. tekme finala

Kingsi niso izkoristili prve zaključne žogice