V Tivoliju se je zbralo 4.000 gledalcev, v nedeljo pa se jih bo najbrž še več. Foto: BoBo
V Tivoliju se je zbralo 4.000 gledalcev, v nedeljo pa se jih bo najbrž še več. Foto: BoBo
Matjaž Sekelj
Matjaž Sekelj je vodil tekmo v Tivoliju prvič po 13. decembru 2009, ko je bil Dunaj boljši s 6:3. Foto: MMC RTV SLO
Jamie Fraser
Jamie Fraser je steber obrambe, tudi v napadu ima pravo idejo. Na prvi tekmi je zadel, tokrat pa je sodeloval v zmagoviti akciji s podajo. Foto: BoBo
Derek Ryan in Boštjan Goličič
Derek Ryan je z drsalko zadel za vodstvo Sape. Zadetek je bil upravičeno priznan, saj ploščka ni brcnil v mrežo. Foto: BoBo
Adam Munro
Adam Munro je na prvih dveh tekmah odlično branil. Pri obeh zadetkih ni imel možnosti. Foto: MMC RTV SLO

v Tivoliju pripravilo vzdušje primerno končnici, zdesetkani zmaji pa so prišli do težko priborjene zmage po 62 minutah taktične bitke (2:1). Stari lisjak Matjaž Sekelj je dokazal, da je njegov obrambni sistem v končnici pravi.

Športni direktor zeleno-belih, ki je še drugič zamenjal kaznovanega Hannuja Järvenpääja, je v izjemno težkem položaju, obdržal mirno kri. Že po prvi tekmi in polomu v Szekesfehervarju (2:7) je bil popolnoma miren. Ni se obremenjeval s številnimi poškodbami, ampak je odlično pripravil igralce na drugo srečanje. Če je bilo še v nedeljo zvečer vse videti izgubljeno, pa je po torkovi predstavi v Tivoliju ta serija popolnoma odprta. Zmaji imajo še številne rezerve, že v četrtek naj bi se vrnila Brock McBride in Scott Hotham, žal bo moral Žiga Pance (natrgane vezi v kolenu) počivati precej dlje časa, najbrž se bo celo Matej Hočevar vrnil prej.
Tekma po okusu trenerja stare šole
"To je bila tekma, odigrana po mojem okusu. Veljam za trenerja stare šole, ki ima rad obrambo. Fantje so igrali fantastično, v njihovi tretjini so odlično izvajali nalete na njihove branilce ob ogradi. Imeli smo le 16 igralcev, a smo vseeno narekovali visok ritem. Na klopi so mi v zadnjih desetih minutah govorili, da so igralci Sape popolnoma izčrpani. Gledalci so nas nosili, v zadnjih minutah so vsi stali in upam, da smo "zakurili" hokejsko Ljubljano. Ne glede na izid četrtkove tekme pričakujem, da bo v nedeljo Tivoli poln," je bil nasmejan Sekelj, ki mu je uspelo preporoditi ekipo in iz vsakega posameznika izstisniti maksimum.
Veličastna zmaga je smernica za naprej
"To je bila veličastana tekma in smernica za naprej. Vsako tekmo v Tivoliju proti Sapi smo prejeli pet golov, tokrat smo se zmenili, da ne smemo prejeti več kot dva. Na začetku podaljška sem vedel, da je treba izkoristiti prednost igralca več. Tudi če nam ne bi uspelo, pa sem dejal, da igramo naprej. Vsi štirje igralci so se sami zmenili, kako bodo odigrali "power play". Tak sistem ima trener Järvenpää, ki se v četrtek vrača. Mojih 120 minut je končanih. Določene poglede imava iste, pri drugih stvareh ima vsak svoj koncept. Meni je v enem dnevu uspelo vzpostaviti sistem, kjer se vse začne zadaj, v napadu pa bomo že prišli do priložnosti. Vseskozi smo govorili, da je težko zaustaviti Sofrona in Ryana. Ko smo jim prišli blizu, so bili nemočni in igra je potekala po naših željah, " je poudaril začasni strateg Ljubljančanov.
Sekelj dva dni ni govoril z Lamoureuxom
Zelo se je izkazal Jean Philippe Lamoureux, ki je zbral 26 obramb. Ko je v nedeljo izgubil živce, je vse kazalo, da morda sploh ne bo več branil v tej seriji, a mu je disciplinska komisija pogledala skozi prste. "V petek sva se s trenerjem pogovorila z vratarjem Lamoureuxom. Dejal sem mu, da je imela Olimpija že dva veličastna vratarja v zadnjem obdobju. Prvi je bil Stan Reddick, drugi pa Alex Westlund, ki nas je popeljal v finale, in verjamem, da nas tudi on lahko popelje daleč. Zavedati se mora, da je naš edini vratar trenutno. Ekipa ga mora ščititi, on pa mora obvladovati živce. Po neumnosti, ki jo je storil v Szekesfehervarju vse do konca druge tekme z njim nisem spregovoril niti besede. Imel je "moralca", zato je branil kot hudič," je bil zgovoren Sekelj, ki računa na vrnitev nekaterih igralcev za tretjo tekmo: "McBride bo pripravljen za četrtek. Imel je neko virozo, bruhal je. Tudi Hotham bi se lahko vrnil. Filozofija je vedno enaka. Tudi če koga ni, gremo pač naprej. Najboljše tekme odigramo, kadar kdo manjka. Sefič in Ograjenšek sta tokrat odigrala fantastično."

J. P. pokazal pravi obraz

Lamoureux je eden najmirnejših igralcev Olimpije zunaj ledenih ploskev. Na ledu pa mu včasih hitro zagori rdeča luč, tudi tokrat so Madžari skušali s provokacijami, vozili so se skozi vratarjev prostor in iskali bližino Američana, da bi mu povedali kakšno sočno. "Pozabil sem na nedeljske dogodke. Nisem razumel sodnikov na prvi tekmi. Po tekmi se nisem pogovarjal s trenerji. Tako res ne bi smel reagirati. Zavedam sem, da to ni bil pošteno do mojih soigralcev, zato sem se moral tokrat izkazati. V ponedeljek sem normalno treniral, nič se ni spremenilo tudi, ko sem izvedel, da lahko branim. Počutil sem se zelo pripravljenega za drugo tekmo. To je bila ena najboljših tekem v sezoni, odlično smo igrali v obrambi, nismo izgubljali ploščkov v srednji tretjini in na modri črti. Nikakor se ne smemo spustiti v odprto bitko z njimi, saj so odlični, ko imajo veliko prostora. Res lahko dosežejo veliko golov na eni tekmi. V četrtek bo treba igrati še bolje. Težko je igrati na Madžarskem, pritisk s tribun je velik. Čaka nas dolga vožnja. Če bi uspeli ponoviti igro z druge tekme, bomo imeli lepo priložnost," je vtise strnil J. P., ki je edini gol prejel po veliki sreči Madžarov. Derek Ryan je podstavil drsalko v 26. minuti.
Mušič In Fraser optimista pred nadaljevanjem serije
"Sapa nam je vedno povzročala težave z njihovimi hitrimi prehodi iz obrambne v napadalno tretjino. Tokrat smo odlično zaigrali v obrambi in preprečili njihove protinapade. Zdaj moramo nadaljevati v tem ritmu. Naš cilj je bil, da ne prejmemo več kot dveh zadetkov, kar nam je tudi uspelo. Zdaj se bomo najprej spočili, v četrtek pa gremo po novo zmago. Letos smo že zmagali na Madžarskem in prepričan sem, da nam lahko uspe tudi tokrat. Prejeti ne smemo več kot dveh golov," je razmišljal kapetan Aleš Mušič, ki je odigral drugo tekmo po petih tednih počitka zaradi počenega rebra. Na ledu je bil zelo veliko časa, saj je Olimpija igrala le s tremi napadi.
V vse boljši formi je tudi Jamie Fraser, ki je podal za zmagoviti gol Johna Hughesa: "Zelo sem ponosem na vse soigralce. Imeli smo ogromno težav s poškodbami, boleznimi in kaznimi. Odigrali smo najboljšo tekmo v obrambi. Prejeli smo le en zadetek proti ekipi, ki dosega veliko golov. Če bomo nadaljevali s tako igro, ne vidim možnosti, da bi nas premagali. V ponedeljek smo analizirali prvo tekmo, kjer smo delali preveč napak. Tokrat smo čakali na priložnosti, Lamoureux nas je z obrambami nekajkrat obdržal v igri. Navijači so bili neverjetni, zelo je bilo glasno. Nisem navajen takega vzdušja s tekem v Severni Ameriki. Na Madžarskem je vedno ista zgodba. Majhna dvorana je vedno razprodana tudi v rednem delu, morda je malce bolj glasno v končnici. Navajeni smo že na razmere, vse skupaj se dogaja na ozkem prostoru."
Sapa nima veliko rezerv, vsi igralci so zdravi, precej bolje pa seveda igrajo doma v dvorani Gaborja Ocskaya, kjer se bo v četrtek znova nagnetlo 3.500 gledalcev. Ljubljančani dobro poznajo vzdušje v majhni dvorani, kjer so gledalci nagneteni kot sardele v konzervi. Istvan Sofron, Arpad Mihaly, Derek Ryan in Marton Vas izstopajo, večina drugih igralcev pa je sivo povprečje, daleč od kakšnih virtuozov na ledu.