Maris Bičevskis se je izkazal z golom in podajo, a to ni bilo dovolj. Zmaji so vodili z 2:0, sledila pa je usodna zadnja tretjina. Foto: www.alesfevzer.com
Maris Bičevskis se je izkazal z golom in podajo, a to ni bilo dovolj. Zmaji so vodili z 2:0, sledila pa je usodna zadnja tretjina. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so v prejšnjem krogu izgubili s Pustertalom in končali niz zmag, a so ostali na mestih, ki zagotavljajo dodatne kvalifikacije za končnico. Beljak se še bori za neposredno uvrstitev v končnico oziroma med najboljšo šesterico. Po 40 minutah so domači vodili, a so na koncu morali priznati premoč sosedom z druge strani Karavank.

V Tivoliju se je zbralo približno 1800 gledalcev. Obe navijaški skupini sta pripravili lepo vzdušje. Rivalstvo med kluboma je veliko, predlani je Beljak v napetem četrtfinalu izločil Olimpijo s 4:3 v zmagah.

Jean Philippe Lamoureux, ki je v Tivoliju blestel v sezoni 2011/12, se je nekajkrat izkazal predvsem v zadnji tretjini. Foto: www.alesfevzer.com
Jean Philippe Lamoureux, ki je v Tivoliju blestel v sezoni 2011/12, se je nekajkrat izkazal predvsem v zadnji tretjini. Foto: www.alesfevzer.com

Po prvi tretjini brez zadetkov so bili gostje za odtenek boljši in nevarnejši, a so imeli zmaji v Lukašu Horaku zanesljivega vratarja, ki je ustavil vse nevarnejše strele.

Prvi napad Olimpije poskrbel za oba zadetka
Prvo večjo priložnost v drugem delu so zmaji imeli, ko je po akciji Žiga Pance zadel okvir vrat. Olimpija je povedla v 30. minuti. V odličnem protinapadu je levji delež opravil Miha Zajc, ki je podal Trevorju Goochu, napad pa je z natančnim strelom zaključil Maris Bičevskis. Premoč v tem delu tekme so nato gostitelji kronali s še enim zadetkom. Najprej je Miha Zajc zadel prečko, a je v nadaljevanju mojstrsko odvzel plošček Philippu Lindnerju in ga potisnil do Bičevskisa, ki je našel osamljenega Goocha. Najboljši napadalec Olimpije je poslal plošček v mrežo za povišanje vodstva.

Hughes odločil pet minut pred koncem
V zadnji tretjini so gostje poskrbeli za preobrat. Začeli so z znižanjem, ko je Horaku plošček ušel prek golove črte po strelu Benjamina Lanzingerja v 42. minuti. Beljačani so nato pritisnili in v treh minutah še dvakrat zadeli v polno. Po veliki napaki Aljaža Predana, ki je izgubil plošček pred svojimi vrati, je zadel Dylan MacPherson. Končni izid je postavil nekdanji odlični napadalec Olimpije John Hughes pet minut pred koncem. Plošček je potisnil v prazno mrežo, potem ko je Andrew Desjardins zadel vratnico.

John Hughes je pustil neizbrisen pečat v dveh sezonah v Ljubljani. Tokrat je odločil tekmo pet minut pred koncem. Foto: www.alesfevzer.com
John Hughes je pustil neizbrisen pečat v dveh sezonah v Ljubljani. Tokrat je odločil tekmo pet minut pred koncem. Foto: www.alesfevzer.com

Gostitelji so skušali ob koncu še brez vratarja priti do podaljška, a neuspešno. Gostje so odlično zadrževali plošček in rutinirano pripeljali srečanje do konca. Olimpija ni imela velike priložnosti za 3:3.

Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 28:42. Kljub porazu so obdržali deveto mesto, saj je danes izgubil tudi Vorarlberg.

Karhula zadovoljen z igro, ne pa s končnim izidom
"Mislim, da smo odigrali dobro tekmo. To je bila zelo izenačena tekma. Imeli smo priložnosti za vodstvo s 3:1, a jih nismo unovčili. Velikokrat se nato zgodi, da tekmec to kaznuje. Zadovoljen sem z igro, s končnim izidom pa seveda nisem. Zdaj je odločilni del sezone in vsaka napaka se kaznuje. Spored tekem je res naporen. Vse bi bilo sprejemljivo, če ne bi bilo tekem državnega prvenstva ob torkih. Pozna se, da fantje nimajo dovolj prostih dni," je poudaril trener zeleno-belih Antti Karhula, ki je okreval po bolezni. Na zadnjih dveh tekmah je ekipo vodil pomočnik Jarmo Sainio.

Magovac: Prednost z 2:0 je najvarljivejša
"Prednost z 2:0 v hokeju je najvarljivejša. Koncentracija je malo padla pred začetkom zadnje tretjine. Prehitro smo prejeli zadetek za 2:1, nato pa se je plošček odbijal po njihovih željah. Zdaj vsaka tekma šteje šest točk, saj je do konca malo krogov," je poudaril izkušeni Aleksandar Magovac.

"Igra je bila všeč navijačem, trenerjem pa zagotovo ne. Preveč smo igrali gor in dol, nismo zadržali ploščka v posesti v zadnji tretjini. Nismo igrali preprosto, brez dodatnih potez. Naša želja je, da ponovimo praznično serijo zmag in lahko se uvrstimo tudi še na šesto mesto. Realno bomo igrali dodatne kvalifikacije, kjer pa želimo napredovati med najboljših osem. Zdaj časa za trening ni veliko, saj si tekme hitro sledijo. Na zadnjih dveh tekmah se je poznala utrujenost, v ključnih trenutkih smo imeli težke noge. Upam, da bomo kmalu v popolni zasedbi," je dodal branilec zmajev.

Marcel Rodman ni bil zadovoljen z igro. V zadnjih tednih je Beljak oddal preveč točk, tokrat pa je odnesel vse tri iz Tivolija. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman ni bil zadovoljen z igro. V zadnjih tednih je Beljak oddal preveč točk, tokrat pa je odnesel vse tri iz Tivolija. Foto: www.alesfevzer.com

Rodman: Zelo se mučimo v zadnjih tednih in to so tri zlata vredne točke
Marcel Rodman je bil na začetku sezone pomočnik Roba Dauma. Po nekaj slabših predstavah je postal glavni trener Beljaka. Zaveda se, da ima moštvo še veliko rezerve.

"Začeli smo zelo povprečno. Olimpija je povedla, mi pa smo bili zares slabi v drugi tretjini. Vedno znova poudarjam, da so ključne malenkosti v igri, mi pa smo igrali točno tako, kot ne bi smeli. Ničesar posebnega nisem povedal v garderobi, igralci so končno začeli igrati po dogovoru. Olimpija želi imeti veliko posest ploščka in takrat se lahko zgodijo napake. Zelo se mučimo v zadnjih tednih, saj imamo preveč slabih trenutkov na tekmah. Vseskozi poslušam, da imamo odlične posameznike, močno ekipo, vendar nismo še skupaj sestavili odlične tekme. Morda res nismo tako dobri. Če bomo padli na osnovah, se ne bo končalo dobro," je povedal nekdanji slovenski reprezentant.

"Osvojili smo tri zlata vredne točke. Na prejšnjih petih tekmah smo se trikrat znašli v zaostanku z 0:3. V torek proti Dunaju me še posebej peče poraz, saj je Dunaj zadel iz vsakega strela v okvir vrat. Ne smejo se nam več dogajati taka nihanja v igri. Ko sem prevzel mesto glavnega trenerja, sem poenostavil igro. Ekipa nima dovolj samozavesti. Najpomembnejše so osnove hokeja, kjer smo padli na zadnjih tekmah," je še dodal Rodman.

V nedeljo Bolzano prihaja v Tivoli
Do konca rednega dela je še 12 krogov. Obeta se še izjemno napet boj za mesta v končnici in tudi v dodatnih kvalifikacijah. V nedeljo v Tivoli prihaja Bolzano.

Popoln preobrat Beljaka v Tivoliju

39. krog:
SŽ OLIMPIJA – BELJAK
2:3 (0:0, 2:0, 0:3)
1792; Bičevskis 30., Gooch 38.; Lanzinger 42., MacPherson 51., Hughes 55.


GRADEC – INNSBRUCK
1:4 (0:2, 0:2, 1:0)

DUNAJ – PUSTERTAL
** 2:3 (0:1, 1:1, 1:0)
** – po kazenskih strelih

KAC CELOVEC – VORARLBERG
8:5 (3:2, 3:2, 2:1)

FEHERVAR – SALZBURG
4:2 (1:0, 1:0, 2:2)

LINZ – ASIAGO
* 3:4 (1:0, 1:1, 1:2)
* – v podaljšku


Lestvica:                    * x       
KAC CELOVEC            36 21 3 5  7 74 
SALZBURG               36 19 5 3  9 70 
FEHERVAR               37 21 2 3 11 70 
LINZ                   36 16 3 6 11 60 
INNSBRUCK              36 15 5 5 11 60 
BELJAK                 36 16 4 3 13 59 
-------------------------------------- 
BOLZANO                36 17 4 0 15 59 
PUSTERTAL              36 16 3 3 14 57 
SŽ OLIMPIJA            36 12 4 3 17 47 
VORARLBERG             37 13 2 3 19 46 
-------------------------------------- 
DUNAJ                  36  7 6 5 18 38 
ASIAGO                 36  6 5 7 18 35 
GRADEC                 36  6 4 4 22 30 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih