Guillaume Leclerc je s petimi goli in šestimi podajami najboljši strelec Lige IceHL. Francozu uspeva vse, pred vrati je zares spreten. V Ljubljani se je hitro znašel. Ni imel veliko težav, saj zares izvrstno govori angleško. Foto: www.alesfevzer.com
Guillaume Leclerc je s petimi goli in šestimi podajami najboljši strelec Lige IceHL. Francozu uspeva vse, pred vrati je zares spreten. V Ljubljani se je hitro znašel. Ni imel veliko težav, saj zares izvrstno govori angleško. Foto: www.alesfevzer.com

V sezoni 2011/12 je Olimpija igrala v polfinalu Lige Ebel, nato pa nikoli več ni bila v končnici in že od 3. marca, ko so bili zmaji sprejeti v razširjeno avstrijsko prvenstvo, so se vrstile napovedi, da bodo topovska hrana.

Že uvodna tekma v Innsbrucku bi se lahko popolnoma drugače končala, saj so zmaji zapravili vodstvo z 2:0 in ostali praznih rok. Morski psi so bili boljši s 4:3, Naslednje tri tekme so dobili zanesljivo, v petek pa Innsbruck prihaja na Celovško 25. To bo lepa priložnost za novo zmago. Nekatere avstrijske ekipe so še daleč od prave forme in zdaj je idealna priložnost, da si Ljubljančani naberejo nekaj prednosti.

Trener Mitja Šivic je bil šest let igralec Grenobla, nato pa štiri leta trener Lyona. Ligo Magnus odlično pozna in Leclerc je v sezoni 2018/19 prispeval 29 golov in 31 podaj. Preizkusil se je tudi v slovaškem prvenstvu (Poprad), drugi nemški ligi (Bietigheim) in na Danskem (Rodovre). Štiri leta je igral tudi v nižjih ligah v ZDA in zares odlično govori angleško.

Francoz ni presenečen po odličnem startu
"Nisem presenečen nad našim odličnim startom. Opravili smo odlične priprave. Treba bo opraviti še veliko dela. Zdaj moramo ostati na realnih tleh. Najuspešnejši smo, ko igramo preprosto," je povedal 25-letni Francoz.

Sezono v Ligi IceHL je začel sanjsko. Prejšnji teden je proti Gradcu zadel dvakrat, v nedeljo zvečer pa je mrežo Linza zatresel trikrat. "Nisem še pogledal lestvice strelcev. Seveda sem malce presenečen, a to je dokaz, da moji soigralci delujejo odlično. Nik Simšič je res talentiran, prav tako Wade Murphy."

Simšič je bil avgusta poškodovan in prvi napad še ni deloval. Pojavile so se že prve kritike, da tujci ne bodo dodana vrednost. "Pripravljalne tekme so nekaj popolnoma drugega. Nikoli nisi najbolje pripravljen, saj gre veliko energije na treningih. Z mislimi velikokrat nisem bil pri tistih tekmah. Zanimajo me prave tekme, ki so se začele šele septembra."

"Ta liga je res močna. Avstrijci imajo veliko odličnih hokejistov, a tudi slovenski igralci so pravi. Zelo sem želel igrati v Ligi IceHL. Ko me je Šivic poklical, sem bil takoj pripravljen sprejeti izziv. Morali bomo igrati še precej bolje, saj nam ne bo več uspelo presenetiti. Naši tekmeci bodo motivirani in pogledali si bodo posnetke naših tekem," je še dodal Leclerc.

Šivic: Imamo kar nekaj res vročih igralcev
Šivic je bil seveda zelo zadovoljen po nedeljski zmagi, čeprav je nekajkrat poudaril, da je malce zmanjkalo energije.

"Linz je imel dobro idejo, a se jim ni posrečilo. "Power play" je v odločilnih trenutkih deloval zelo dobro. Imamo kar nekaj res vročih igralcev. Moramo biti pripravljeni tudi na tekme, ko bo šlo zelo na tesno. Ne bomo vedno vodili s tremi ali štirimi zadetki prednosti. To je šele začetek sezone in čaka nas še zelo veliko dela. Na vseh tekmah smo povedli, a treba je biti pripravljen, da se znajdeš tudi v zaostanku. Držimo se sistema in to se obrestuje," je poudaril strateg Olimpije, ki je v pretekli sezoni na klopi Jesenic osvojil dvojno krono in jo pošteno zagodel zmajem.

"Naš prvi napad je zelo dobro deloval že na pripravah, trenutno je res vroč, dobro so se povohali na ledu. Veliko stvari se je poklopilo. Magovac in Piche sta se ujela na branilskih položajih. Kalan in Koblar blestita, ko imamo igralca manj. Nimamo le igralcev za gole in podaje. Zdaj ne smemo iskati težav, kjer jih ni. V garderobi ne smemo biti sami sebi sovražniki."

Mitja Šivic se je zelo izkazal že na klopi Jesenic. Zbiranje lovorik je nadaljeval tudi v Tivoliju. Olimpija je pred tremi tedni na Bledu osvojila Pokal Slovenije. To je bila dobra popotnica za Ligo IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic se je zelo izkazal že na klopi Jesenic. Zbiranje lovorik je nadaljeval tudi v Tivoliju. Olimpija je pred tremi tedni na Bledu osvojila Pokal Slovenije. To je bila dobra popotnica za Ligo IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Mason besen zaradi podcenjevanja Olimpije
Najpresenetljivejšo zmago so zeleno-beli dosegli v petek v Bolzanu, ko so finaliste lanske sezone odpravili kar s 6:2. Trener Doug Mason je po tekmi tri minute jezno razlagal, da ne more verjeti, kako slab pristop so imeli njegovi izbranci. V Salzburgu je Bolzano blestel in zanesljivo dosegel zmago s 3:0, nato pa je na domačem ledu doživel polom proti Olimpiji. Mason je omenil, da so njegovi izbranci mislili, da je Olimpija na ravni izpred petih let, ko je taborila na dnu Lige Ebel. Marsikaj se je spremenilo v Tivoliju, predvsem pa je klub postal urejen in plače so redne.

Igralci Olimpije poslušali, da bodo topovska hrana
"Po zmagi v Bolzanu je bilo jasno, da se bodo tekmeci vedno bolj začeli pripravljati na nas. Imamo najboljšega strelca lige. Branilci bodo zdaj stali bližje. Ne bomo kar na vsaki tekmi zadeli šestkrat. Fantje imajo pravi odnos, zelo dobro delajo na treningih. Poslušali so napovedi, da bodo topovska hrana. Velikokrat se spomnijo na te napovedi in dajo še tisti delček več od sebe," je pojasnil Šivic, ki bo v petek praznoval 42. rojstni dan. Lepo darilo bi bila zmaga nad Innsbruckom.

Gregorc: Ko bomo popolni, bomo vsekakor precej močnejši
Srečali smo tudi Blaža Gregorca, ki je aprila osvojil naslov prvaka s KAC-em, poleti pa se je preselil v Linz, kjer igra v drugem napadu. V udarni postavi sta izkušena Brian Lebler in Rafael Rotter, ki sta tudi Olimpiji povzročala kar nekaj težav.

"Imamo veliko težav. Prvi napad je odličen, vsi preostali pa so precej okrnjeni. Ogromno igralcev je zbolelo. Ni koronavirus, ker smo opravili testiranje. Dva igralca sta tudi poškodovana. Tokrat je manjkalo kar šest igralcev. To se vse pozna. Apetiti so višji, vodstvo kluba je pripeljalo kar nekaj dobrih hokejistov. Začetek je zelo slab, saj smo izgubili vse štiri uvodne tekme. Ko bomo popolni, bomo vsekakor precej močnejši," je dejal 31-letni branilec.

V Tivoliju je bilo okoli 1000 gledalcev. Morda jih bo po dobrih izidih že v petek še več. Foto: www.alesfevzer.com
V Tivoliju je bilo okoli 1000 gledalcev. Morda jih bo po dobrih izidih že v petek še več. Foto: www.alesfevzer.com

Linz želi znova na stara pota
Linz je imel lani poleti velike težave, saj so se sprli v vodstvu kluba. Alfa in omega kluba Christian Perthaler je želel ustanoviti nov klub in tekmovati v Ligi Ebel. Niso sklenili dogovora in Črna krila so komaj sestavila ekipo, ki pa ni bila konkurenčna. Letos so postavili trdnejše temelje.

"Ekipa je zelo dobra. Lani je imel Linz velike težave v pisarni. Letos se je vse uredilo, finančnih težav ni. Vodstvo kluba je pripeljalo igralce, ki niso poceni. Pritisk je letos precej večji. Lani so šele septembra kupili tujce, da so sploh lahko odigrali sezono. Linz želi znova na stara pota," je razlagal Gregorc.

Olimpija lahko pride daleč
Slovenski reprezentant je bil blizu selitve v nemško DEL, a je na koncu ostal v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

"V Celovcu nisem imel več ponudbe. Imel sem ponudbo iz Nemčije, kjer že igrajo trije Slovenci. Bili smo blizu dogovoru, a je padlo v vodo zaradi financ. Linz je nato vskočil in hitro me je zanimalo. Zadovoljen sem za zdaj."

"Nisem presenečen nad startom Olimpije. Ima mlado ekipo z dobrimi domačimi igralci. Veliko ljudi ni verjelo, da bodo konkurenčni v Ligi IceHL. Veliko je zelo dobrih drsalcev. Mislim, da lahko pridejo daleč. Zagotovo jih nihče več ne bo podcenjeval, saj igrajo zelo dobro. Vse ekipe se bodo zdaj pripravile na njihovo igro," je pogovor sklenil Gregorc.