Žan Us je ubranil 35 strelov, poraza pa ni uspel preprečiti. V drugi tretjini je nekajkrat sijajno posredoval, potem pa je izgubil živce, ko je Vallerand izgubil plošček pri preigravanju in so trije hokejisti Linza sami zadrsali proti njemu. Palico je po prejetem golu vrgel v ogrado. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je ubranil 35 strelov, poraza pa ni uspel preprečiti. V drugi tretjini je nekajkrat sijajno posredoval, potem pa je izgubil živce, ko je Vallerand izgubil plošček pri preigravanju in so trije hokejisti Linza sami zadrsali proti njemu. Palico je po prejetem golu vrgel v ogrado. Foto: www.alesfevzer.com

Glavni krivec za poraz zmajev je 33-letni Vallerand, ki je bil poškodovan enajst tednov, po vrnitvi na ledeno ploskev pa še ni ujel prave forme. Udeležen je bil pri treh zadetkih Linza, pri izenačenju na 3:3 in nato pri 3:4 pa si je privoščil dve ogromni napaki.

Kapel poskrbel za odličen start
Potem ko so pred tednom zmagali dvakrat zapored in tudi na prejšnji tekmi v Celovcu pokazali dobro igro, je Olimpija upala na zmago in preboj na deveto mesto lestvice. Začetek je bil spodbuden, Rok Kapel je v 9. minuti dosegel vodilni zadetek, potem ko je z bekhendom mojstrsko pospravil plošček pod prečko. Vratar Rasmus Tirronen je še uspel odbiti strel Kristjana Čepona. Vodstvo je bilo kratkotrajno. V 12. minuti so Ljubljančani pozabili na Briana Leblerja, ki je bil popolnoma sam za vrati, podal je pred gol, kjer je Michael Haga potisnil plošček v mrežo za 1:1.

Gregor Koblar, Rok Kapel in Chris Dodero so se zelo izkazali, a so si zmaji privoščili preveč napak v obrambi. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Gregor Koblar, Rok Kapel in Chris Dodero so se zelo izkazali, a so si zmaji privoščili preveč napak v obrambi. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Lebler prejel kazen igre, Linz pa z igralcem manj zadel dvakrat
V 16. minuti je zvezdnik Lebler, ki je bil pred desetimi leti že prvak Lige Ebel z Linzem, aprila letos pa še s Salzburgom, naredil veliko neumnost. 34-letni Kanadčan je najprej prejel dvominutno kazen, potem pa je še grobo naletel na Luko Kalana s strani. Vallerand je v nadaljevanju akcije stresel vratnico. Sodnika Christian Ofner in Christoph Sternat sta si ogledala posnetek in Leblerja poslala v garderobo. To je pomenilo, da je imela Olimpija sedem minut prednosti igralca več, saj je Lebler prejel še petminutno kazen in tudi kazen igre.

Zmaji so si ob prednosti igralca več takoj privoščili veliko napako v srednji tretjini in Brodi Stuart je ušel po desni strani in z natančnim strelom mimo Valleranda ukanil še vratarja Usa. Po zaslugi Chrisa Dodera je bilo po prvi tretjini 2:2, saj je napadalec iz Chicaga spretno poslal plošček pod prečko 48 sekund pred koncem prvega dela igre. Gostom se je zelo poznala utrujenost, saj so že več kot štiri minute igrali z igralcem manj.

Dve ogromni napaki Valleranda
V drugi tretjini je imela Olimpija še skoraj tri minute prednost igralca več. V 18. sekundi je Dodero našel Gregorja Koblarja. Njegov strel je Tirronen še uspel odbiti, nato pa je Logan Roe skušal izbiti plošček, a je zadel Koblarja in od njega se je odbil v mrežo. Le 22 sekund zatem je Vallerand v obrambni tretjini naredil neverjetno napako. Pozabil je plošček in zadrsal naprej, Julian Pusnik pa je darilo z veseljem sprejel, zadrsal je sam pred Usa in ga matiral za izenačenje na 3:3.

Črna krila so dobila silovit zalet in priložnosti so si kar sledile. Us je reševal Olimpijo, nekajkrat je izjemno posredoval, enkrat ga je rešil tudi okvir vrat. Zmaji so se v 36. minuti otresli večminutnega pritiska in opravili so letečo menjavo, ko je Vallerand skušal preigravati med tremi igralci Linza. Začetniško je izgubil plošček, trije igralci Linza pa so krenili sami proti vratom in Niklas Bretschneider je le še potisnil plošček v prazno mrežo.

St. Amand kronal odlično igro Linza v drugi tretjini
Jezni trener Mitja Šivic je vzel pol minute odmora, vendar ni uspel presekati naleta gostov. Linz je bil veliko boljši, minuto in pol pred koncem druge tretjine je Shawn St. Amand prodrl po desni strani. Us je plošček odbil z levo nogo, a ga je preletel v loku in končal v mreži. Carl Neill ni uspel odbiti ploščka v zraku in po 40 minutah je na semaforju pisalo 3:5. Razmerje strelov na vrata v drugi tretjini je bilo 6:21.

Marc-Olivier Vallerand je najbolje plačani igralec Olimpije v tej sezoni. Po enajstih tednih prisilnega počitka seveda še ne more biti v najboljši formi, a tudi v vodstvu kluba ima kritike. Ni jih malo, ki bi ga poslali v Kanado s prvim letalom. Ima tudi zagovornike, ki še čakajo, da bo ujel pravi ritem. Foto: SŽ Olimpija
Marc-Olivier Vallerand je najbolje plačani igralec Olimpije v tej sezoni. Po enajstih tednih prisilnega počitka seveda še ne more biti v najboljši formi, a tudi v vodstvu kluba ima kritike. Ni jih malo, ki bi ga poslali v Kanado s prvim letalom. Ima tudi zagovornike, ki še čakajo, da bo ujel pravi ritem. Foto: SŽ Olimpija

Koblar le še omilil poraz
V zadnji tretjini je Olimpija pritisnila (streli na vrata 15:4), a je le razpoloženi Koblar 24 sekund pred koncem ob prednosti igralca več zatresel mrežo in s tem zgolj omilil poraz.

Najboljši posameznik v ljubljanski zasedbi je bil Us. Imel je ogromno dela, proti njegovemu golu je zletelo 40 strelov. Olimpija je sprožila 35 strelov, trikrat je zadela z igralcem več (v tej prvini ima to sezono obilo težav), a kaj, ko je prejela tudi dva igralca z igralcem več na ledu.

Koblar: Z individualnimi napakami smo pokvarili vse
"Res sem zadel dvakrat, a imam mešane občutke. Ključna sta bila dva zadetka, ki smo jih prejeli, ko smo imeli igralca več. To nas je pokopalo. Dosegli smo dva zadetka ob prednosti igralca več, čeprav v tej prvini v tej sezoni ne igramo dobro. Z individualnimi napakami smo nato pokvarili vse," je razmišljal Koblar.

Šivic: Igralec, ki bi moral delati razliko v našo korist, je zakrivil dva gola
"Privoščili smo si res velike individualne napake. Sploh pri obeh golih, ko smo imeli igralca več. V drugi tretjini smo bili prešibki v dvobojih, vse je dobil Linz. Ko smo imeli plošček, smo delali neumnosti. Njihov četrti zadetek je bila res velika neumnost. Ne moreš preigravati proti trem igralcem, potem ko je celoten napad že dolgo časa na ledu. Zadovoljen sem s tretjo tretjino, ko smo bili precej boljši, a je njihov vratar odlično branil," je povedal trener Mitja Šivic, ki je znova slišal nekaj kritik s tribune, čeprav bi si jih precej več zaslužili nekateri tujci.

Posebej razburila ga je druga tretjina, ko so njegovi varovanci popolnoma odpovedali: "V drugi tretjini smo iskali potezo preveč. Zamujali smo v dvobojih. Izgubljali smo tudi pri igri na ogradi. Linz ima številne močne igralce in znali so unovčiti vse napake. Najbolj me jezi, ker nosilci igre delajo največje napake. To je popolnoma nesprejemljivo. Igralec, ki bi moral delati razliko v našo korist, je zakrivil dva gola. Pravi igralci se odzovejo na naslednjih tekmah."

Devet dni odmora pred gostovanjem v Innsbrucku
Tekmo s Salzburgom, ki bi morala biti čez teden dni v Tivoliju, so na željo avstrijske ekipe prestavili, tako da naslednja tekma zeleno-bele čaka 18. decembra, ko bodo gostovali pri trenutno vodilnem Innsbrucku.

"Fantje bodo imeli tri dni prosto. V torek bomo imeli trening. Ni še konec sveta, saj smo proti zelo dobri ekipi izgubili le z golom razlike," je pojasnil Šivic.

Zmajem zmanjkalo časa za preobrat

26. krog:
SŽ OLIMPIJA - LINZ
4:5 (2:2, 1:3, 1:0)
1000; Kapel 9, Dodero 20., Koblar 21., 60. ; Haga 13., Stuart 18., Pusnik 21., Bretschneider 36., St-Amant 39.

VORARLBERG - BELJAK
2:5 (2:1, 0:2, 0:2)

GRADEC - PUSTERTAL
1:3 (0:0, 1:2, 0:1)

INNSBRUCK - ASIAGO
5:2 (2:0, 2:2, 1:0)

KAC CELOVEC - SALZBURG
3:2 (2:0, 0:2, 0:0) - v podaljšku

Lestvica:                    * x       
INNSBRUCK              24 16 0 2  6 50 
BOLZANO                23 15 1 0  7 47 
SALZBURG               23 13 2 2  6 45 
BELJAK                 25 13 2 1  9 44 
LINZ                   23 12 2 0  9 40 
FEHERVAR               24 11 1 5  7 40 
-------------------------------------- 
KAC CELOVEC            24  9 4 3  8 38 
DUNAJ                  23 10 1 2 10 34 
GRADEC                 25  7 3 3 12 30 
SŽ OLIMPIJA            24  8 2 1 13 29 
-------------------------------------- 
PUSTERTAL              25  8 1 2 14 28 
ASIAGO                 21  5 2 0 14 19 
VORARLBERG             22  4 1 1 16 15 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih