Napadalec Miha Zajc, predsednik Miha Butara, direktor Anže Ulčar in trener Antti Karhula so misli že usmerili k naslednji sezoni. Foto: SŽ Olimpija
Napadalec Miha Zajc, predsednik Miha Butara, direktor Anže Ulčar in trener Antti Karhula so misli že usmerili k naslednji sezoni. Foto: SŽ Olimpija

V Ligi IceHL poteka "peti letni čas" za navijače, saj je končnica vedno češnja na vrhu torte. Predvsem koroški derbi med Beljakom in KAC-em bo vroč na ledu in tribunah. Rivalstvo je čutiti na vsakem koraku. Vstopnice za tekme so razprodali v desetih minutah. Na prvi tekmi so Celovčani odpravili Beljak s 4:0, dvakrat je zadel odlični Rok Tičar. V Ljubljani po lanski sijajni sezoni spremljajo tekme le v vlogi gledalcev. Na novinarski konferenci v Tivoliju so potegnili črto pod letošnjo sezono in zastavili prihodnjo, ki se bo začela šele čez pol leta.

"Prvič smo tako zgodaj končali sezono. Tega ne jemljem kot nekaj drastičnega. Po eni strani smo izpolnili dvojno domačo krono, nastopili smo v Ligi prvakov, kar je bil zgodovinski korak. Po drugi strani smo bili manj uspešni, ker se nismo uvrstili v končnico. Naredili smo analize, veliko smo se naučili. Od igralcev do vodstva, v vseh segmentih. Sedem tekem smo izgubili le za en gol, osem pa za dva, od tega enkrat v prazno mrežo," je poudaril predsednik Miha Butara.

Predsednik Miha Butara v prihodnji sezoni stavi na trenerja Anttija Karhulo, ki je ekipo vodil le na zadnjih enajstih tekmah Lige IceHL. Foto: SŽ Olimpija
Predsednik Miha Butara v prihodnji sezoni stavi na trenerja Anttija Karhulo, ki je ekipo vodil le na zadnjih enajstih tekmah Lige IceHL. Foto: SŽ Olimpija

Če nekdo kupi vstopnico, ni kupil pravice, da žali igralce
Olimpija je dobila šest od uvodnih devetih tekem. Še 2. decembra je bila na 9. mestu, potem pa ni dobila niti ene domače tekme več. Na zadnjih 26 tekmah rednega dela so Ljubljančani zbrali le 11 točk.

"Ni bilo prave kemije. Vsi smo se naučili, da zaznamo te signale. Ko se stvari nabirajo in se ne pogovorimo, pridemo do točke, ko ni več vrnitve. Želimo ohraniti pozitivno ozračje okoli kluba. V letošnji sezoni izidi niso bili pravi in člani našega kluba so bili podvrženi sovražnemu govoru in žaljenju. Imeli bomo ničelno toleranco. Žaljenje in sovražni govor nimata prostora v športu. Ne bežimo od kritik, a morajo biti konstruktivne. Če nekdo kupi vstopnico, ni kupil pravice, da žali igralce in preostale ljudi, ki so zaposleni v klubu," je odločno dodal prvi mož zmajev.

Butara je že večkrat poudaril, da so plače redne, nikoli ne zamujajo. "Klub posluje stabilno. Proračun bo ostal enak kot v tej sezoni. Zelo verjetno ga bomo še malo povišali. Zelo intenzivno smo zastavili načrte za naslednjo sezono. V ponedeljek bomo dali v prodajo sezonske vstopnice za naslednjo sezono. Akcija bo trajala do 10. aprila. Za imetnike obstoječih bo cena 200 evrov, za nove kupce pa 250. Vsi bodo dobili tudi personalizirani dres."

Tivoli je bil najbolj poln v letošnji sezoni 10. januarja, ko je Olimpija premagala Jesenice s 4:0 v finalu državnega prvenstva. Zbralo se je 2800 gledalcev. V Ligi IceHL so zmaji na zadnjem mestu po obisku, v povprečju se je zbralo le 940 gledalcev na tekmo. Vodi Dunaj (3906 gledalcev v povprečju), predzadnji pa je Asiago (1437). Foto: www.alesfevzer.com
Tivoli je bil najbolj poln v letošnji sezoni 10. januarja, ko je Olimpija premagala Jesenice s 4:0 v finalu državnega prvenstva. Zbralo se je 2800 gledalcev. V Ligi IceHL so zmaji na zadnjem mestu po obisku, v povprečju se je zbralo le 940 gledalcev na tekmo. Vodi Dunaj (3906 gledalcev v povprečju), predzadnji pa je Asiago (1437). Foto: www.alesfevzer.com

Feichtinger težko razume, da se je zgodil takšen padec obiska v Ljubljani v tej sezoni
Direktor Christian Feichtinger je bil prejšnji teden gost v Celju. Ko je govoril o Olimpiji, ga je zmotil predvsem izjemno slab obisk tekem v Tivoliju.

"Če želimo, da klub raste, bodo tudi navijači rasli z nami. Želimo, da bi od 30 do 40 odstotkov proračuna pokrili z vstopnicami in prodajo navijaških artiklov. Dolgoročno je nemogoče, da klub temelji le na pokroviteljih. Če želiš imeti večji proračun, je veliko odvisno od gledalcev. Primer je ekipa Erisbären Berlin, ki je bil dvakratni zaporedni prvak Lige DEL, letos pa je ostal brez končnice. Imajo izjemno ekipo, a so bili v spodnjem delu lestvice. Imajo zveste navijače tudi v slabih časih. Tudi Linz, Gradec in Fehervar se ne uvrstijo vsako leto v končnico, a imajo stabilno bazo podpornikov," je razmišljal Butara.

"Večkrat sva se z direktorjem Christianom Feichtingerjem pogovarjala o slabem obisku v Ljubljani. Ni mu jasno, kako se je lahko zgodil takšen padec obiska v Ljubljani v tej sezoni. Tega v Avstriji ne razumejo. Linz je imel veliko gledalcev, ko je bil lani zadnji. Vorarlberg ima lep obisk, pa je bil letos zadnji. Ni edina stvar končni izid tekme. Vsaka hokejska tekma je dogodek."

Ulčar: Precej daleč smo že v dogovorih s tujimi okrepitvami
Direktor kluba Anže Ulčar je poudaril, da so nekaj kadrovskih vprašanj že rešili, nekaj jih bodo v kratkem.

"Ena dimenzija razvoja je želja po uspehu, čeprav izid ni primarni cilj razvoja oziroma dela z mlajšimi. Naš cilj je razvoj igralcev in njihovo vključevanje v člansko ekipo, kar smo letos že naredili. Igralci, ki so bili na robu prve ekipe, so skozi sezono postali pomemben del moštva," je o razvojni plati sezone dejal Ulčar.

"Slabša sezona v tekmovalnem smislu je nekako priložnost, da prej začneš oblikovati ekipo za naslednjo. Tako igralsko, trenersko kot strateško. Takoj po odstopu Mitje Šivica smo pripeljali novega trenerja in skupaj gradimo ekipo za naprej. Naučili smo se veliko, predvsem to, da sta zelo pomembna stvar značaj in vrednote. Prejšnjo sezono, ko nam je šlo vse kot po maslu, je bilo to lažje. Letos se je to pokazalo in naš glavni cilj je oblikovati ekipo, ki bo v vsako tekmo šla z željo in zmožnostjo zmagati," dodaja direktor.

"Obrisi ekipe so tako narejeni že zdaj. Precej daleč smo že v dogovorih s tujimi okrepitvami. Nekateri še igrajo v končnicah in ne smemo govoriti o njih, Želimo imeti tuje igralce, ki bodo naredili razliko. Naš trener želi imeti močno centrsko linijo. Želimo imeti dobrega strelca. V tej sezoni je imel to vlogo Marc Olivier Vallerand, a je bil dolgo poškodovan. Tujci morajo biti vodje na ledu in tudi v garderobi v težkih trenutkih. To je ključno za razvoj mladih slovenskih igralcev."

Tako so tudi pri vprašanju o morebitni sklenitvi pogodbe s katerim od slovenskih reprezentantov poudarili, da želja na tem področju seveda je, a na koncu tudi v tem primeru odloča denar.

Karhula se je hitro povezal z igralci
Trener Antti Karhula je še vedno v Ljubljani. Vse misli je že usmeril k sestavi kadra za prihodnjo sezono.

"Za mano je kratka sezona, a počutim se dobro sprejetega, tako od igralcev kot od vodstva kluba. Mislim, da smo se dobro ujeli, fantje so pokazali pravi značaj, to so stvari, na katerih lahko gradimo naprej. Ker nismo v končnici, lahko začnemo graditi ekipo že zgodaj. Seveda bi radi gradili okrog jedra, ki ga že imamo, fantje so borci, vidim pa potencial tudi v mladih igralcih, ki bi lahko igrali v naslednji sezoni," je povedal Karhula, ki je Šivica nasledil šele konec januarja.

Miha Zajc že komaj čaka, da bo lahko s soigralci popravil slab vtis letošnje sezone v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc že komaj čaka, da bo lahko s soigralci popravil slab vtis letošnje sezone v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Zajc prepričan, da bo prihodnja sezona boljša
"Za nami je težja sezona, tako za fante kot vse, ki so zraven. Zdaj gremo po nove zmage. Težko je v enem mesecu veliko spremeniti, se pa vsi veselimo naslednje sezone in mislim, da bo veliko boljša, kot je bila ta," pa je optimizem izrazil junak finala državnega prvenstva Miha Zajc, ki bo tudi v naslednji sezoni igral za zmaje.

Alpska liga za Slavijo (še) prevelik finančni zalogaj
Na koncu novinarske konference je bila tema splošna slika slovenskega klubskega hokeja. Velika želja je bila, da bi tudi Jeseničani zaigrali v Ligi IceHL, a so po temeljitem premisleku prijavo umaknili in tudi za Alpsko ligo se niso prijavili. Le Celjani bodo igrali v Alpski ligi, saj se tudi Slavija še ni prijavila.

"Najbolj vesel bi bil, če bi imeli v Sloveniji sedem dobrih klubov, ne le dveh. S Slavijo zelo dobro sodelujemo. Piramida športa v Ljubljani je potrjena in jo izvajamo. Želeli smo, da bi Slavija igrala v Alpski ligi, a je vse povezano s financami. Razumem, da vodstvo kluba ne želi tvegati obstoja kluba, saj je to trenutno še prevelik zalogaj za njih. Vesel sem, da bo Celje igralo v Alpski ligi. Hokej se mora v Sloveniji razvijati tudi v drugih središčih," je pojasnil Butara.

Vodstvo Lige IceHL nima čustev do tradicije hokeja v Ljubljani ali na Jesenicah
"Liga IceHL ima jasna pravila. Če bo klub iz Slovenije izpolnjeval vse zahteve, ga bodo sprejeli, drugače pa ne. Nimajo čustev do tradicije hokeja v Ljubljani ali na Jesenicah. Pogledajo poslovanje kluba in se odločijo, kdo bo lahko igral. Najraje bi videl, da bi sedem slovenskih klubov igralo v Ligi IceHL, a trenutno ni realno, da bi lahko sploh dva," je sklenil predsednik Olimpije.