Trener Ivo Jan se zaveda, da ima na voljo najmočnejšo zasedbo v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Ivo Jan se zaveda, da ima na voljo najmočnejšo zasedbo v Alpski ligi. Foto: www.alesfevzer.com

Ta konec tedna bo na Bledu potekala Poletna liga, naslednji teden bo v Tivoliju Pokal Slovenije, 3. oktobra pa se bo začela nova sezona Alpske lige. Favoriti za naslov so Ljubljančani, ki so sestavili zasedbo za Ligo IceHL, v kateri nameravajo nastopati v sezoni 2021/22.

Danes so predstavili tudi dokončen seznam igralcev za prihajajočo sezono. Na njem je 29 hokejistov, a Jan na vse ne bo računal na vseh treningih. Šest je mladih, ki jih bodo v ekipo vključevali postopoma, Jan pa se zaveda, da lahko kader hitro premešajo tudi poškodbe.

Trije derbiji z železarji v naslednjem mesecu
Tako močne zasedbe Olimpija v Alpski ligi še ni imela. Pravi pokazatelj bodo že tri tekme z Jeseničani v naslednjem mesecu. V soboto se bosta ekipi srečali na Poletni ligi na Bledu, naslednji petek (zelo verjetno) v polfinalu Pokala Slovenije in 3. oktobra v Tivoliju še na uvodni tekmi Alpske lige.

Proračun za vse selekcije presega milijon evrov
2. septembra je bilo dokončno jasno, da SŽ Olimpija v tej sezoni še ne bo nastopala v razširjenem avstrijskem prvenstvu, ki se začenja 25. septembra z enajstimi klubi. V Tivoliju poudarjajo, da to ni konec, ampak šele začetek sodelovanja, postopki za pridružitev še potekajo. Z vodstvom so se dogovorili, da bodo postopek pridružitve končali do konca tega koledarskega leta. Pristojbina bo znašala 150.000 evrov, toliko je morala odšteti tudi Bratislava. Celoten proračun kluba (za vse selekcije) pa prvič presega milijon evrov.

Miha Zajc je na današnji novinarski konferenci podpisal dveletno pogodbo. Foto: MMC RTV SLO
Miha Zajc je na današnji novinarski konferenci podpisal dveletno pogodbo. Foto: MMC RTV SLO

Butara: Cilj je osvojiti naslove v vseh tekmovanjih
Letos pa ne bo priložnosti za nastop v celinskem pokalu, kjer bi bili Ljubljančani novembra gostitelji enega od turnirjev, ker ga je IIHF zaradi koronske krize odpovedal.

"Lani smo rekli, da je cilj finale Alpske lige. Zdaj lahko rečem, da je cilj osvojiti naslove v vseh tekmovanjih, v katerih nastopamo. Tudi v mlajših selekcijah, imamo ogrodje vseh selekcij, kjer imamo višje cilje in vse želimo razvijati," je odločno napovedal predsednik kluba Miha Butara.

"Do konca leta želimo končati proces pridružitve Ligi IceHL, naši cilji so dolgoročni in za obdobje petih let nas niti malo ne skrbi. V ekipi imamo nekaj reprezentantov, nekaj zelo dobrih igralcev, prvič imamo tujca. Veseli pa me, da smo članski ekipi priključili šest mladih perspektivnih igralcev," je še dodal predsednik zeleno-belih.

Pokrovitelji bodo povišali znesek, če bodo igrali v Ligi IceHL
"Šoka ni bilo, čeprav smo želeli skočiti ligo višje. Imamo dostop do ključnih odločevalcev v Ligi IceHL. Zavedajo se, da je zgodba v Ljubljani resna in stabilna. To je velik plus, ki ga prej ni bilo. Generalni direktor lige mi je dejal, da si želi do konca leta zaključiti dogovor. Njegova vizija je, da bi glavna mesta srednjeevropskih držav igrala v Ligi IceHL. Naši pokrovitelji bodo povišali znesek, če bomo igrali v Ligi IceHL. Ta dogovor je že sklenjen," je optimističen Butara.

Vratar Hölsä hitro dobil vzdevek Pavle
Zmaji so do zdaj odigrali tri pripravljalne tekme, zadnjo v nedeljo v Celovcu in izgubili z 2:4, potem ko so vodili z 2:1. Trener Ivo Jan je vseeno zadovoljen.

"Dobro je bilo, da smo začeli po dolgi prekinitvi. Treningi dvakrat na dan so bili za nekatere kar naporni. Prilagajali smo se tudi temu, da ne bi prišlo do kakšnih težav s poškodbami, intenzivnost smo zelo dobro načrtovali. Fantje so sicer zelo tekmovalni in želijo zmagati. Prvi tekmi na Madžarskem sta bili dober test, iz tekme v tekmo igramo bolje," je priprave analiziral Jan, ki je zadovoljen s finskim vratarjem Paavom Hölsäjem. "Pozitivno nas je presenetil. Zelo dobro je branil v Celovcu. Garderoba ga je takoj sprejela, zelo je komunikativen. Vsi ga zdaj kličemo Pavle."

Zajc: Olimpija ima svetlo prihodnost
23-letni Zajc je na današnji novinarski konferenci podpisal dveletno pogodbo. Aprila lani je z dvema zadetkoma odločil sedmo tekmo finala Alpske lige v Brunicu, ko je SŽ Olimpija po zaostanku z 1:3 v zmagah trikrat zapored premagala Pustertal. Štiri dni zatem je blestel še na finalni tekmi državnega prvenstva, ko so zmaji ugnali železarje s 5:2. V lanski sezoni je igral za Innsbruck.

"Klub je zdaj na precej višji ravni. Vodstvo kluba je zares ambiciozno. Olimpija ima svetlo prihodnost. Zelo sem vesel, da smo na tako visoki profesionalni ravni. Naslednjo sezono seveda želimo igrati v Ligi IceHL. Ne čutimo pritiska, na ledu bo treba dokazati, da smo najboljši v vseh tekmovanjih," je povedal Zajc.

Njegov oče Bojan Zajc je največji kritik Alpske lige v Sloveniji. Večkrat je poudaril, da je to potop slovenskega hokeja. V tej sezoni je seveda položaj drugačen, saj je novi koronavirus popolnoma spremenil hokejski zemljevid.

"Ta sezona bo v vseh pogledih posebna. Nekako jo bo treba prebroditi in seveda z zmagami bo najlažje. Olimpija bi z lahkoto igrala v Ligi IceHL. Vodstvo kluba je sestavilo kader, ki pomeni velik kakovosten preskok naprej. Številni avstrijski klubi so v krizi. Mislim, da bi bilo osmo mesto v Ligi IceHL realno," je razmišljal Zajc.

Pance zadovoljen z napredkom
Eden nosilcev igre bo reprezentant Žiga Pance, ki tudi pravi, da se v klubu jasno zavedajo, da jih čaka težka sezona, v kateri bodo favoriti za lovorike.

"Vzdušje je super, z večino igralcev se že poznamo dolga leta. Komaj smo čakali, da se začnejo pripravljalne tekme, da razbijemo monotonost. Po šestih mesecih je bilo super, kot da bi na novo začeli vse skupaj. Moram reči, da dobro treniramo, kaže se napredek na tekmah in treningih. V nedeljo je bil napredek že zelo velik, tekma je bila povsem drugačna, igrali smo proti zelo močni ekipi. Pozitivno smo presenetili, tekma bi lahko šla tudi v našo korist," je zadnje dni analiziral Pance.

Blagajne za dnevne vstopnice pred Tivolijem letos ne bo
Zaradi koronskih ukrepov bodo v klubu pokalno tekmovanje izpeljali brez gledalcev, za nadaljevanje sezone pa za zdaj v sodelovanju z NIJZ-jem pripravljajo različico za 400 gledalcev. Prednost bodo imeli tisti s sezonskimi vstopnicami in partnerji, dnevne karte, če bodo ostale, pa bodo na voljo samo prek spleta, saj fizične blagajne pred dvorano ne bo več.

SŽ Olimpija – igralski kader:

Vratarji: Paavo Hölsä, Tilen Spreitzer, Nal Kavčič.

Branilci: Jaka Bernard, Nejc Brus, Mark Čepon, Lan Matija Jan, Miha Logar, Aleksandar Magovac, Luka Ogrinc, David Planko, Miha Štebih, Andraž Zibelnik, Luka Zorko.

Napadalci: Martin Bohinc, Tadej Čimžar, Jan Flajs, Žan Flajs, Urh Ilič, Anej Kujavec, Aleš Mušič, Janez Orehek, Žiga Pance, Anže Ropret, Mark Sever, Nik Simšič, Jure Sotlar, Luka Ulamec, Miha Zajc.

Trener: Ivo Jan
Pomočnik trenerja: Gregor Polončič
Trener vratarjev: Aleš Sila
Športni direktor: Jože Kovač