Risi brusijo kremplje za poletne kvalifikacije na Norveškem. Foto: www.alesfevzer.com
Risi brusijo kremplje za poletne kvalifikacije na Norveškem. Foto: www.alesfevzer.com

Zbor za turnir, ki so ga pri HZS-ju poimenovali Premagaj covid, se je začel pred dvema tednoma na Bledu. Takrat je na domačem prizorišču še potekal finale državnega prvenstva, zdaj so se zasedbi risov pod vodstvom Kopitarja pridružili še nekateri udeleženci finala iz Olimpije in Jesenic.

Kopitar je že ob začetku zbora napovedal, da tokrat namenoma ni vseh najboljših, na katere bo poleti računal v olimpijskih kvalifikacijah. Prosto so dobili nekateri najbolj izkušeni, na katere pa seveda računa čez nekaj mesecev.

Poseben poudarek bo namenil tudi oceni, kaj zmorejo in kako se pod večjim pritiskom znajdejo mlajši igralci in tisti, ki v klubih niso v vodilnih vlogah. "Zelo dobro je, da smo se zbrali. Nekaj poškodb je, nekateri bi bili zraven, če ne bi bi poškodovani. Zadovoljen sem s temi, ki so tukaj in tudi po teh treh treningih sem pozitivno presenečen," je dejal Kopitar.

Mašič že prej na radarju selektorja
Med mlajšimi bodo pod drobnogledom predvsem Aljaž Predan, Rok Maver in Rok Kapel, pa tudi sveži jeseniški junak zmage v DP-ja Bine Mašič. A selektor poudarja, da si ta vabila ni zaslužil z golom za zmago Jeseničanov: "Bine je bil najvidnejši igralec na zadnjem SP do 18 let v Belorusiji. Pomagali so mi tudi skavti drugih ekip, ki so opozorili nanj. In ni tukaj zaradi tega gola, ampak zaradi znanja in talenta. To si je zaslužil, za nas pa je test, koliko je sposoben na najvišji ravni."

Čeprav turnir ni SP, se Kopitar ne boji za pravi pristop. "Tekmovalnega naboja ne bo manjkalo. Tekem nočeš izgubiti, ti fantje to vedo in tako razmišljajo. To je sicer pripravljalni turnir, tudi Avstrijci imajo mlajšo ekipo. A mi se ne obremenjujemo z njimi, razmišljamo o sebi. Naboja ne bo manjkalo, dobra tekma bo," pa se je že ozrl k sobotni uvodni tekmi.

V ekipi so vratarji Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Luka Gračnar in Žan Us, branilci Matic Podlipnik, Klemen Pretnar, Žiga Pavlin, Jurij Repe, Kristjan Čepon, Aljoša Crnovič, Nejc Stojan, Bine Mašič, Aleksandar Magovac in Miha Štebih ter napadalci Luka Kalan, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Gregor Koblar, Rok Kapel, Aljaž Predan, Luka Maver, Nik Simšič, Tadej Čimžar, Žiga Pešut, Žan Jezovšek, Blaž Tomaževič, Jaka Šturm in Jaka Sodja.

Glavni cilj kvalifikacije za olimpijske igre
Olimpijske kvalifikacije bodo letos poleti na Norveškem, prav to pa je glavni cilj v sezoni in turnir v Tivoliju bo prva stopnica priprav na poti do tja. Avgusta na Norveškem se bo Slovenija borila z Dansko, Norveško in Južno Korejo.

Turnir v Ljubljani bo potekal med 15. in 21. majem, na njem pa bodo poleg domače reprezentance sodelovale še Francija, Avstrija, Ukrajina, Poljska in Romunija.

Zaradi zadnjih sprostitev tudi na področju športnih prireditev se odpira možnost, da bi si naslednji teden tekmovanje lahko ogledali tudi navijači v živo. Na prvi tekmi v soboto jih ne bo, generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec pa je pojasnil, da bodo vložili prošnjo za dovoljenje za vstop gledalcev, a za zdaj še ni mogel postreči z natančnejšimi podatki.