Slovenska hokejska reprezentanca je zadnjo tekmo odigrala 9. februarja lani, ko so si risi na Jesenicah po zmagi nad Japonsko zagotovili nastop na zaključnem kvalifikacijskem turnirju za Peking 2022. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska hokejska reprezentanca je zadnjo tekmo odigrala 9. februarja lani, ko so si risi na Jesenicah po zmagi nad Japonsko zagotovili nastop na zaključnem kvalifikacijskem turnirju za Peking 2022. Foto: www.alesfevzer.com

"Zbrali smo se v okrnjeni sestavi, saj seveda še poteka finale državnega prvenstva Olimpija ‒ Jesenice. Smo se trudili, da bi se dobili že vmes, a je vse odpadalo," je spletno novinarsko konferenco HZS-ja začel generalni sekretar Dejan Kontrec.

Ljubljana je zaradi pandemije koronavirusa ostala brez svetovnega prvenstva 2020 oziroma 2021, saj je Mednarodna hokejska zveza (IIHF) že zgodaj sredi novembra lani odpovedala vse turnirje razen elitnih skupin. Mimogrede: letošnji SP elitne divizije se bo v Latviji odvil med 21. majem in 6. junijem (prenosi na TV SLO 2/MMC-ju).

Med 15. in 21. majem se bo v Hali Tivoli odvil reprezentančni hokejski turnir šestih reprezentanc. Pri HZS-ju upajo, da bi lahko odprli četrtino sedežev. Foto: www.alesfevzer.com
Med 15. in 21. majem se bo v Hali Tivoli odvil reprezentančni hokejski turnir šestih reprezentanc. Pri HZS-ju upajo, da bi lahko odprli četrtino sedežev. Foto: www.alesfevzer.com

Proticovidni turnir, ki nadomešča SP
Vseeno se države iz drugega in tretjega razreda svetovnega hokeja nočejo odpovedati reprezentančnim tekmam, ki so se nazadnje igrale februarja lani v okviru olimpijskih kvalifikacij. Tako bo Ljubljana namesto SP-ja divizije IA med 15. in 21. majem v dvorani Tivoli gostila mednarodni turnir, ki so ga poimenovali kar Beat covid-19 ice hockey tournament.

Poleg Slovenije bodo na turnirju sodelovale še Francija, Avstrija, Ukrajina, Poljska in Romunija, kar omogoča, da bo tekmovanje potekalo v enakem formatu in obsegu, kot bi sicer potekalo svetovno prvenstvo.

Drugo leto vseeno SP v Ljubljani?
"Končno bomo v Ljubljani izpeljali turnir, ki nam služi predvsem kot priprava za avgustovske olimpijske kvalifikacije v Oslu. Lahko preizkusimo čim več igralcev in pridemo v Oslo v čim boljšem stanju, da se še tretjič zapored uvrstimo na olimpijske igre,"
je glavni namen ljubljanskega reprezentančnega turnirja opisal Kontrec in dodal: "Turnir bo tudi test za organizacijo. Pričakujemo, da drugo leto vseeno bo SP v Ljubljani. Naredili bomo mehurček, da zadostimo vsem protikoronskim zahtevam."

Vloga za izdajo vstopnic oddana
Do začetka turnirja je še 12 dni, sama Ljubljana in osrednjeslovenska regija sta pandemsko obarvani rumeno, kar dopušča možnost do četrtinskega odprtja tribun. HZS je tako na upravno enoto oddal zahtevo za izdajo vstopnic, kar bo odvisno od veljavnih ukrepov čez dva tedna. "Bomo pripravljeni, če nam bodo dali dovoljenje. Tivoli ima 4 tisoč sedežev, kar pomeni, da je možno do tisoč gledalcev," je Kontrec zatrdil, da so pripravljeni odpreti vrata slovenskega hokejskega hrama, takoj ko bi to dopustile epidemiološke razmere.

Matjaž Kopitar išče nove obraze za okrepitev reprezentance, ki se bo med 26. in 29. avgustom v Oslu proti Norveški, Danski in Južni Koreji potegovala za zmago na turnirju in olimpijsko vozovnico za Peking 2022. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kopitar išče nove obraze za okrepitev reprezentance, ki se bo med 26. in 29. avgustom v Oslu proti Norveški, Danski in Južni Koreji potegovala za zmago na turnirju in olimpijsko vozovnico za Peking 2022. Foto: www.alesfevzer.com

Zbor reprezentantov, a brez finalistov DP-ja
Glavna beseda je pripadla selektorju, ki je pojasnil izbor in nabor že zdaj na Bledu prisotnih hokejistov. "Veseli nas, da smo se lahko zbrali. Normalno, da trenutno v okrnjeni zasedbi. Ni igralcev, ki igrajo finale DP-ja. Reprezentance je oz. bo pomlajena, a to ne zaradi drugih razlogov, ampak samo iz razloga, da določeni mlajši igralci dobijo priložnost," je začel pojasnjevati Matjaž Kopitar.

Turnir kot testiranje vseh igralcev
Glavni namen majskih tekem risov je jasen: "Turnir strogo služi kot testiranje, ne samo mlajših, temveč vseh igralcev. Z izjemo Blaža Gregorca imamo v obrambnih vrstah vse, kar sodi v reprezentanco. Kompletni bomo tudi v vratih. Sprva nisem mislil, da bo tako, a če imajo igralci takšno željo, tega ne moreš zavrniti. Okrnjeni bomo v napadu, a z razlogom. Želim preizkusiti napadalce, ki so bili v obrobnih vlogah, kako delujejo v vodilnih vlogah. Igralce iz Alpske lige, kako hitro lahko preklopijo na višjo raven, ki bo zdaj v Ljubljani."

Brez standardnih prvih dveh napadov
Na papirju bo Slovenija najšibkejša v napadu, kjer tako rekoč ne bo nobenega nosilca igre iz zadnjega desetletja, kot so Jan Urbas, Žiga Jeglič, Miha Verlič (soigralci pri FIschtown Pinguins v DEL-u), Robert Sabolič in Rok Tičar.

Od izkušenejših napadalcev je na zboru Ken Ograjenšek, ki je s 1. majem tudi uradno podaljšal pogodbo z Graz 99ersi, za katerega bo zaigral še šesto sezono. Foto: BoBo
Od izkušenejših napadalcev je na zboru Ken Ograjenšek, ki je s 1. majem tudi uradno podaljšal pogodbo z Graz 99ersi, za katerega bo zaigral še šesto sezono. Foto: BoBo

"Zaradi mehurčkov in sistema sezone v Nemčiji so "Nemci" izrazili željo, da bi izpustili to reprezentančno akcijo, s čimer sem se strinjal. Oni so preverjeni, vemo, kaj od njih pričakujemo. Za njih ta turnir ni tako pomemben, kot bo avgustovski. Pošteno je potem tudi do drugih izkušenih reprezentantov, da jim daš možnosti, ali želijo zaigrati," je Kopitar potrdil, da so imeli prekaljeni risi na izbiro, ali si želijo maja igrati za reprezentanco.

Prekaljeni risi imeli možnost izbire
Od slovenskih hokejistov v Evropi je sicer najuspešnejšo sezono imel Rok Tičar, ki je kot prvi center KAC-a prispeval ogromen delež k naslovu prvakov Celovčanov v IceHL-u. Na skupno 63 tekmah je dosegel kar 24 golov in prispeval 37 podaj. A Tikija ni zraven tudi zaradi znanih težav z očmi, kot tudi ne njegovega soigralca iz obrambe Blaža Gregorca. "Rok gre na operacijo oči. Blaž je zaprosil za prost maj. Sabolič trenira z nami, a ne bo igral na turnirju," je pojasnil selektor.

Branilec Klemen Pretnar ob zboru po dobrem letu:
Branilec Klemen Pretnar ob zboru po dobrem letu: "Lepo se je vrniti in videti stare in nekaj novih obrazov. Večina nas igra v tujino, tako da se je vedno lepo vrniti domov in obleči reprezentančni dres." Foto: Reuters

Napadalci pod lupo selektorja
Priložnost novim risom se tako ponuja zlasti v napadu, kjer bodo ob odsotnosti udarnih dveh napadov večje breme morali prevzeti igralci glavnih dveh slovenskih klubov, ki po končani Alpski ligi igrata zdaj še finale državnega prvenstva.

"Že dolgo nisem spremljal toliko tekem Alpske lige. Dva igralca iz te lige sta že: Predan (RB Salzburg II) in Kapel (KAC II). Ti fantje so že dolgo v tujini, kjer jim ni postlano z rožicami. Na Jesenicah in v Olimpiji so igralci, ki igrajo vodilne vloge v klubu, tako da bo zanimivo. Do konca DP-ja si želim čim manj poškodb," je Kopitar podal svoj pogled na mlajše in v reprezentanci manj izkušene napadalce, ki se jim za dobro opravljeno delo v maju obeta lepa nagrada.

Ljubljanski turnir namreč služi kot glavna priprava na olimpijske kvalifikacije skupine F, ki bodo konec avgusta v Oslu. Poleg Slovenije se bodo za eno olimpijsko vozovnico potegovale še Norveška, Danska in Južna Koreja.

Z najboljšimi v Oslo za pot v Peking
Kaj pa najboljša slovenska hokejista Anže Kopitar in Jan Drozg? "Rad bi ju imel avgusta. Gre za pripravljalni turnir s kar precej debitanti, zlasti v napadu. Komaj čakam, da odigramo prvo tekmo in vidimo, kje smo," Kopitar starejši verjame, da bo šla lahko Slovenija v Oslo v najmočnejši možni postavi in si po Sočiju 2014 ter Pjongčangu 2018 priigra še nastop v Pekingu 2022.

Risi bodo v Tivoliju brusili kremlje za olimpijske kvalifikacije

Udeleženci reprezentančnega zbora na Bledu:

Vratarji (3):

Gračnar Luka (Black Wings Linz (AVT)/IceHL)
Krošelj Gašper (Mlada Boleslava/Češka)
Pintarič Matija (Rouen/Francija)

Branilci (6):

Čepon Kristjan (Nice/Francija)
Klofutar Tine (Narvik/Norveška)
Pavlin Žiga (Košice/Slovaška)
Podlipnik Matic (Gyergyói (ROM)/Erste Liga)
Pretnar Klemen (Unia Oswiecim/Poljska)
Repe Jurij (Frydek-Mistek/Češka 2)

Napadalci (7):

Kalan Luka (Unia Oswiecim/Poljska)
Kapel Rok (KAC II (AVT)/Alpska liga)
Koblar Gregor (Unia Oswiecim/Poljska)
Kuralt Anže (Fehervar AV19 (MAD)/IceHL)
Maver Luka (American International College (ZDA)/NCAA)
Ograjenšek Ken (Graz 99ers (AVT)/IceHL)
Predan Aljaž (RB Juniors (AVT)/Alpska liga)


REPREZENTANČNI TURNIR
BEAT COVID-19, Ljubljana

1. krog, sobota, 15. maja:
Ob 13.00: POLJSKA - UKRAJINA
Ob 16.30: SLOVENIJA - AVSTRIJA
Ob 20.00: ROMUNIJA - FRANCIJA

2. krog, ponedeljek, 17. maja:
Ob 13.00: AVSTRIJA - POLJSKA
Ob 16.30: UKRAJINA - ROMUNIJA
Ob 20.00: FRANCIJA - SLOVENIJA

3. krog, torek, 18. maja:
Ob 13.00: AVSTRIJA - UKRAJINA
Ob 16.30: FRANCIJA - POLJSKA
Ob 20.00: ROMUNIJA - SLOVENIJA

4. krog, četrtek, 20. maja:
Ob 13.00: UKRAJINA - FRANCIJA
Ob 16.30: AVSTRIJA - ROMUNIJA
Ob 20.00: SLOVENIJA - POLJSKA

5. krog, petek, 21. maja:
Ob 13.00: FRANCIJA - AVSTRIJA
Ob 16.30: POLJSKA - ROMUNIJA
Ob 20.00: UKRAJINA - SLOVENIJA