Wayne Gretzky - gospod hat-trick. Po koncu igralske kariere se je vrgel med trenerje, kjer pa mu je uspel 'neslavni' hat-trick, saj je s Phoenixom med letoma 2006 in 2008 ostal brez končnice. V to se ni uvrstil niti letos. Foto: EPA
Wayne Gretzky - gospod hat-trick. Po koncu igralske kariere se je vrgel med trenerje, kjer pa mu je uspel 'neslavni' hat-trick, saj je s Phoenixom med letoma 2006 in 2008 ostal brez končnice. V to se ni uvrstil niti letos. Foto: EPA

V prvem delu članka smo nekoliko podrobneje spoznali etimološki izvor hat-tricka, tokrat je čas, da pozornost posvetimo nekaterim najvidnejšim hat-trickom v najhitrejšem moštvenem športu, ki so se zgodili v Ligi NHL.

Serija člankov o hat-tricku se bo končala v petek, ko bomo pisali o nogometu.

Gretzky jih ima kar 50
Najboljši igralec v zgodovini hokeja na ledu je Wayne Gretzky. Sloviti Kanadčan ima v svoji bogati karieri v Ligi NHL kar 60 uradnih rekordov, med temi tudi število hat-trickov, kar mu je uspelo kar 50-krat! Natančneje - 37-krat je na eni tekmi dosegel po tri zadetke, devetkrat po štiri, štirikrat pa je v nasprotno mrežo spravil po pet ploščkov. Absolutni rekord po številu zadetkov na eni tekmi ima sicer Joe Malone, ki se je 31. 1. 1920 v dresu Quebeca veselil kar sedmih zadetkov proti Torontu. Le redki napadalci v eni sezoni dosežejo 50 golov, Gretzky si lasti (neuradni) rekord po številu tekem, ki jih je potreboval za ta mejnik. V sezoni 1981/1982 je v dresu Edmontona za ta dosežek potreboval vsega 39 tekem! To mu je uspelo 30. 12. 1981, ko je proti Philadelphii zabil kar pet zadetkov, kar je eden od njegovih najbolj znamenitih hat-trickov.

Le trojica s sanjskim debijem
Nekateri hokejisti na hat-trick čakajo celo večnost, le redkim pa to uspe doseči že na svoji prvi tekmi. Omenjeni klub je res eliten, saj vsebuje vsega tri člane. To je 14. 1. 1943 uspelo Alexu Smartu v dresu Montreala, hokejistu Quebeca Realu Cloutierju 10. 10. 1979 ter nazadnje Fabianu Brunnströmu, ki je 15. 10. 2008 sanjski debi doživel v dresu Dallasa. Temu dosežku je bil zelo blizu tudi najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar, ki je v Ligi NHL v dresu Los Angelesa debitiral 6. 10. 2006. Na gostovanju pri Anaheimu je bil izjemno dejaven, saj je na nasprotna vrata streljal sedemkrat in se veselil svojih prvih dveh zadetkov.

Poseben hat-trick - trikrat z igralcem manj
Najhitrejši hat-trick je uspel Billu Mosienku, ko je v dresu Chicaga 23. 3. 1952 tri ploščke v mrežo NY Rangersov poslal v vsega 21 sekundah. Hat-tricki so lahko različnih oblik, eden najbolj redkih pa je gotovo, da vsi trije zadetki padejo ob igri z igralcem manj. To se je nazadnje zgodilo 17. 10. 2008, ko je igralec univerzitetne ekipe Minnesote Mavericksov Zach Harrison zablestel proti Severni Dakoti (video). Celo hokejska hiša slavnih nima preverjenih podatkov, če se je to predtem v tej igri že zgodilo, zato je v tem hramu razstavljena palica, s katero je Harrison dosegel omenjene tri zadetke.

Goride Howe ima le dva svoja hat-tricka
Če je hat-trick še posebno redek dogodek, po navadi ime dobi po igralcu, ki ga je zaznamoval. Zgoraj opisani dogodek ponekod že opisujejo kot Harrisonov hat-trick. V hokejskih logih je dobro znan tudi hat-trick Gordie Howe. Ime je seveda dobil po znamenitem Gordieju Howu, ki je pred dobo Wayna Gretzkega veljal za najboljšega v zgodovini te igre. Hokejist to neuradno statistiko doseže, če na tekmi doseže gol, podajo in se zaplete v pretep, zaradi katerega je izključen vsaj za dve minuti. Čeprav ta dosežek nosi ime po Howu, pa je zanimivo, da ima Gordie Howe v svoji statistiki omenjena le dva taka dogodka. Vsesplošno primerljive lestvice najpogostejših hat-trickov Gordie Howe pa je nemogoče postaviti, saj večina moštev tega dogodka v preteklosti ni vedno zapisovala. V bližnji preteklosti pa ima omenjenih hat-trickov največ Brendan Shanahan, ki mu je to uspelo devetkrat. V videu si lahko pogledate hat-trick Gordie Howe Milana Lucica. Hokejistu Bostona je to uspelo 12. 10. 2007 na tekmi proti Los Angelesu. Lucic je omenjeni hat-trick dosegel na svoji 4. tekmi v Ligi NHL. Predtem v najmočnejši ligi na svetu ni dosegel niti enega gola, podaje, niti se ni zapletel v pretep.

Po Mariu Lemieuxu kar dva hat-tricka
Še en hat-trick, ki le stežka dobi primerjavo, pa sliši na ime hat-trick Mario Lemieux (tudi: največji hat-trick, hat-trick Texas ali peterček) in je seveda delo Maria Lemieuxa. Omenjeni hokejist Pittsburgha se je v svoji 22-letni karieri v Ligi NHL izkazal s številnimi dogodki, najbrž neponovljiv pa se je zgodil 31. 12. 1988, ko je Lemieux proti New Jerseyju dosegel pet zadetkov, a vsakega ob drugačni situaciji na ledu (ob igri 5:5, z igralcem več, z igralcem manj, kazenski strel ter v prazno mrežo). Dobre štiri leta pozneje so mediji pisali še o eni vrsti hat-tricka Mario Lemieux. Zdravniku so pri hokejistu diagnozirali raka, Lemieux je prestal številne terapije. Le nekaj ur po koncu svoje zadnje kemoterapije je odletel v Philadelphio, kjer je pri porazu s 4:5 dosegel gol in podajo. Novinarji so terapijo, gol in podajo v istem dnevu označili za neke vrste hat-trick.

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si