Hokej obudi marsikatero čustvo, kar pričajo tudi nenavadni predmeti in živali, ki pristanejo na ledu. Foto: EPA
Hokej obudi marsikatero čustvo, kar pričajo tudi nenavadni predmeti in živali, ki pristanejo na ledu. Foto: EPA
Michael Schumacher
Michael Schumacher je v formuli ena na vrhu lestvice hat-trickov, saj je kar 22-krat na isti dirki zmagal tako na dirki kot na kvalifikacijah ter dosegel najhitrejši krog na dirki. Drugi na tej lestvici je Jim Clark, ki mu je ta dosežek uspel 11-krat. Foto: EPA
Anglija
Na prvi mednarodni nogometni tekmi med Anglijo in Škotsko leta 1872 so igralci nosili kape. Angleži so pozneje za vsako mednarodno tekmo svojim igralcem podarjali kape. Te tradicije danes več ni, igralcem za število nastopov pa še vedno rečejo, da ima toliko in toliko kap (recimo Peter Shilton has 125 caps). Foto: wikipedia

Danes izraz hat-trick najpogosteje uporabljamo v hokeju in nogometu, kjer so trije zadetki enega igralca na eni sami tekmi prava redkost. Novinarska ustvarjalnost pa je besedno zvezo prenesla še marsikam. Razpon je sila širok, saj o neke vrste hat-tricku govorimo, če teniški igralec trikrat zapored osvoji isti turnir ali pa celo, ko voznik v formuli ena na isti veliki nagradi zmaga tako v kvalifikacijah kot na dirki, hkrati pa na njej doseže še najhitrejši čas. Bolj za šalo kot za res: tudi temu članku bi lahko rekli hat-trick, saj naslovno tematiko obravnava v treh delih, v prvem bomo natančneje spoznali etimološki izvor izraza.

Na začetku je bil ... kriket
Danes je skoraj nemogoče pisati o zanesljivem izvoru besedne zveze hat-trick. Obstaja veliko teorij, še najbolj verjetna pa je tista, ki je stara več kot 150 let, v vlogo "očetovskega" športa pa postavlja (iz današnje perspektive) nepričakovani šport - kriket. Pred časom smo pisali, da je bil kriket tudi vzrok za razvoj sokoljega očesa.

Odbijalec je lahko izločen na več načinov
Eden najbolj tradicionalnih britanskih športov se ponaša z dolgo zgodovino in številnimi zapletenimi pravili. Omenimo le osnove: na zelenici je igralec, ki odbija (igra v napadu), vsi preostali športniki na igrišču pa pripadajo nasprotni ekipi (igrajo v obrambi). Eden od teh vzame žogo in jo zaluča (v kriketu se žoga luča in ne meče) proti majhnim vratcem, ki stojijo za udarjalcem. Lučar odbijalca najpogosteje izloči na dva načina. Po prvem žogo spravi mimo udarjalca in podre vratca. Po drugem pa odbijalec sicer udari žogo, a jo obrambni igralec ujame, še preden žoga pade na tla.

Stephenson izločil tri zaporedne udarjalce
Sila redko se zgodi, da lučar zaporedoma izloči več igralcev. Znameniti Anglež Heathfield Harman Stephenson je leta 1858 na neki tekmi v Sheffieldu s tremi zaporednimi lučaji izločil tri nasprotne igralce. Nad tem dosežkom so bili vsi prisotni navdušeni - v Stephensonovem klubu so takrat 25-letnemu igralcu podarili klobuk (angleško hat). To je bila takrat navada, s katero so se poklonili izjemnim športnim dosežkom. Ljubitelji kriketa so hvalili Stephensonove lučaje, ki naj bi za udarjalce pomenili veliko ukano (trick). Tako je bila skovana besedna zveza hat-trick.

Malinga izločil kar štiri igralce
Na mednarodnih (enodnevnih) tekmah najvišjega formata so gledalci videli 24 hat-trickov, samo enkrat pa se je do zdaj pripetilo, da bi en igralec s štirimi meti izločil štiri udarjalce, kar seveda tudi pomeni hat-trick. To se je zgodilo 28. 3. 2007, ko se je Lasith Malinga s Šrilanke na svetovnem prvenstvu znesel nad Južnoafriško republiko. Kot je razvidno iz posnetka, je s prvim in četrtim metom podrl vratca, v preostalih dveh poskusih pa sta odbito žogo ujela njegova soigralca.

Kako je hat-trick vstopil v hokej?
Hokejsko domovanje hat-tricka pa leži v kraju Guelph, v kanadski zvezni državi Ontario. Tam je med letoma 1940 in 1960 igrala mladinska ekipa Guelph Biltmore Mad Hatters, ki je bila podružnica NHL-ekipe New York Rangers. Ekipo je sponzoriralo podjetje Guelph Biltmore Hat Company, do takrat eno največjih v državi, ki se je ukvarjalo s šivanjem klobukov in pokrival. Če je igralec na eni tekmi dosegel (vsaj) tri zadetke, je sponzor mlade igralce nagradil s posebnim klobukom. Tradicijo je v Ligo NHL prenesel poslovnež iz Toronta Sammy Taft. Ta je s klobukom nagradil igralce Toronto Maple Leafov, ki so na eni tekmi dosegli tri zadetke. Običaj so nehote hitro prevzeli tudi gledalci v preostalih dvoranah, ki so ob hat-tricku na ledeno ploskev spontano začeli metati klobuke, čepice in podobna pokrivala. Tradicija se je obdržala vse do danes - v posnetku je primer trenutno najboljšega igralca v Ligi NHL Aleksandra Ovečkina, ki je bil po enem izmed hat-trickov "nagrajen" s kapami.

Če r zamenja h, dobimo podgano
A pokrivala niso edini predmeti, ki jih navijači na hokejskih tekmah v Ligi NHL navdušeno mečejo na ledene ploskve. Nenavadna zgodba, v kateri imajo glavno vlogo podgane, sega v leto 1995 - na začetek sezone 1995/1996. Takrat mlademu moštvu Florida Panthers (ki je bilo ustanovljeno vsega dve leti prej) prav nič ni šlo od rok. 8. oktobra 1995 so Panterji na domači tekmi gostili Calgary in se s 4:3 veselili prve zmage v sezoni. Junak tekme je bil Scott Mellanby, ki je dosegel dva zadetka. V enem od intervjujev po tekmi se je domači vratar John Vanbiesbrouck šalil, da je Mellanbyju v resnici uspel hat-trick, saj je pred tekmo v slačilnici naletel na podgano (rat) in jo pokončal s palico, s katero je pozneje dosegel dva zadetka. Vratar je ta dogodek poimenoval rat-trick.

Podgane prinesle novo pravilo
Peščica navijačev je na naslednji domači tekmi ob zadetku svojih ljubljencev na led vrgla plastične podgane. Florida je v tisti sezoni igrala vse bolje, dvorana je bila z naraščajočim številom zmag vedno bolj polna, spontano pa so gledalci vedno pogosteje metali podgane na igrišče. Ob koncu sezone je bilo podgan cela množica, tako je bila tekma prekinjena tudi po več minut. Panterji so v svoji sanjski sezoni celo prišli v veliki finale, kjer pa jih je s 4:0 povozil Colorado. Vodstvo Lige NHL je po koncu sezone hitro sprejelo pravilo, s katerim je prepovedalo metanje predmetov na led, saj je preveč oviralo igro. V posnetku je lep primer, ko je Florida v končnici te sezone na prvi tekmi proti Bostonu v manj kot minuti in pol dosegla tri gole, vse skupaj pa je zaradi dolgega čiščenja ledu trajalo več kot sedem minut. Vodstvo lige sicer še vedno dovoljuje metanje kap ob hat-trickih.

V Detroitu mečejo hobotnice že več kot 55 let
Ko omenjamo metanje nenavadnih "stvari" na ledeno ploskvo, nikakor ne moremo mimo Detroita in metanja hobotnic! Tradicija sega v leto 1952, ko sta brata Pete in Jerry Cusimano na led vrgla to (seveda mrtvo) žival. Takrat je bilo treba za osvojitev Stanleyjevega pokala v končnici zmagati osemkrat (dobiti dve seriji na štiri zmage), kar je simboliziralo osem lovk omenjene živali. Hobotnica Al (ime ima po današnjem oskrbniku dvorane Alu Sobotki) je danes celo maskota Detroit Red Wingsov. Med končnico v dvorani danes visita po dve hobotnici in simbolizirata 16 zmag, ki so zadnja leta potrebna za osvojitev pokala. Leta 1995 je na eni tekmi na ledu pristalo celo več kot 30 hobotnic. V posnetku si lahko ogledate omenjeno tradicijo.

Tudi jastogi, morski zmaji ...
Čeprav po letu 1996 zaradi že prej omenjenih podgan obstaja prepoved metanja na led, pa smo v zadnjih letih na ledu v Ligi NHL videli še nekaj nenavadnih mrtvih živali. V Bostonu so tako metali jastoge, v Edmontonu surove zrezke, v Nashvillu morskega zmaja, v San Joseju pa celo manjše vrste morskih psov.

Prispevek o hat-tricku je razdeljen na tri dele. Že v torek boste lahko prebrali in pogledali nekaj najznamenitejših hat-trickov v hokeju na ledu.

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si