Liga NHL sodi med najbolj nadarjene strelce v lastno nogo. Z zdaj že rednimi
Liga NHL sodi med najbolj nadarjene strelce v lastno nogo. Z zdaj že rednimi "lock-outi" ubijajo zanimanje širše športne javnosti v ZDA in po svetu. Foto: Reuters

Kaj je "lock-out"? To ni stavka zaposlenih športnikov, temveč odločitev lastnikov, da ustavijo vse dejavnosti.

Finalna tekma New Jersey - Los Angeles
Od leta 1992 so v NHL-u zaradi "lock-outov" in stavk izgubili že 1.780 tekem. Primerjava: 938 neodigranih tekem v MLB-ju, 504 odpovedi v NBA-ju in 0 izgubljenih tekem v NFL-u. Foto: Reuters

Vodstvo lige je igralcem pred iztekom kolektivne pogodbe ponudilo 47 odstotkov prihodkov oz. zmanjšanje plač za 256 milijonov dolarjev. Sindikat je nasprotno ponudil zmanjšanje igralskega deleža na 54,3 odstotka prihodkov, ob tem bi obstoječe pogodbe ostale nespremenjene, delež pa bi v treh sezonah padel na 52 odstotkov.

Claude Giroux (Philadelphia Flyers) - Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins)
V Evropi je čedalje več zvezdnikov, tudi kanadskih. Na primer Claude Giroux (Philadelphia) se je odločil za Nemčijo. Najboljši hokejist sveta (ko je zdrav) Sidney Crosby verjame, da vsa NHL-sezona ne bo izgubljena, a priznava, da bi lahko na koncu zaigral tudi v Evropi. Foto: Reuters
Sašo Ožbolt in Jan Muršak
"Zamrznitev" v NHL-u je tudi čas izpolnjevanja želja: Jan Muršak je res oblekel dres Olimpije in to "prave", Anže Kopitar igra z bratom Gašperjem, Aleksander Ovečkin za matični Dinamo Moskvo, Jaromir Jagr je kot lastnik Kladna postal sam svoj uslužbenec. Mogoče bo celo Matt Stajan zaigral v deželi svojih prednikov. Foto: @SasoOzbolt

"Sinoči so se odigrale prve tekme Lige NHL v sezoni 2012/13. Na tekmi Montreal - Ottawa so slavili Canadiensi s ..." Stavek, ki ga ne moremo zapisati, ker je najboljša hokejska liga "zaklenjena", vse dejavnosti so zamrznjene že od 15. septembra, ko se je iztekla kolektivna pogodba, nove pa ni niti na vidiku.

"Kopi" bo še počakal na prstan
Danes ponoči, 12. oktobra, bi se morala v Los Angelesu odigrati tekma LA Kings - NY Rangers, pred katero bi prvaki z Anžetom Kopitarjem prejeli šampionske prstane, zvesti navijači Kraljev pa bi po 45 letih končno pod strop dvignili prvi šampionski prapor. A na počastitev izjemnega pohoda na vrh in osvojitve Stanleyjevega pokala, kar je spomladi mrzlično spremljala tudi športna Slovenija, bo treba še počakati.

Namesto 57 odstotkov, igralcem le še 47
Hokejski navdušenec, ki ceni in spremlja NHL, bi mislil, da se bodo lastniki in igralci znali dogovoriti, a očitno je, da med milijarderji in milijonarji vlada premalo razuma in sposobnosti za dogovor. Boj za dolarje je med tistimi, ki imajo pač veliko, ostrejša in neizprosna.

Strani - vodstvo lige, ki zastopa 30 lastnikov (od tega je en sama liga) in sindikat NHLPA, ki predstavlja igralce, se zadnje tedne sicer pogovarjata, a na sestankih v New Yorku in Torontu se sploh še niso zares dotaknili bistva problema. V kakšnem razmerju razdeliti s hokejem povezane prihodke, ki so v sezoni 2011/12 znašali rekordnih 3,3 milijarde dolarjev. Po stari pogodbi je šlo za plače hokejistov 57 odstotkov, zdaj pa lastniki to želijo sklatiti pod polovico (47 odstotkov).

Izguba klubov, dobiček lastnikov
Lastnike muči, da uradno pošten dobiček kujejo le trije klubi: Toronto, Montreal in NY Rangers. Na drugi strani marsikdo oporeka številkam o izgubah, saj ima večina NHL-moštev v lasti ali v (so)upravljanju dvorano, v kateri igra in ima s tem odprto pot do številnih drugih dohodkov, ki niso hokejski, je pa ravno hokej omogočil lastnikom vstop na trg.

Primer: Florida velja za "grdega račka" hokejske širitve na jug, ki je vedno v rdečih številkah, a se je razkrilo, da je dvorana, ki jo upravljajo lastniki moštva v letih 1999-2008 pridelala 90 milijonov dobička, čeprav so Panterji v tem času le enkrat igrali v končnici.

Pred sedmimi leti že izgubili sezono
NHL doživlja že tretji "lock-out" v zadnjih 16 letih, pri čemer so si nazadnje celo dovolili, da so kot prvi v celoti odpovedali sezono (2004/05). Po izgubljeni sezoni so hokejisti klonili in lastniki so dobili trdno proračunsko omejitev za plače ("hard salary cap"). Takrat je vladalo prepričanje, da so lastniki dosegli popolno zmago, saj so dosegli, da so se plače zmanjšale za četrtino, čemur je sledilo sedem let debelih krav.

Zdrava rast kljub zapostavljenosti in krizi
Kljub nišnemu položaju hokeja v večini ZDA in gospodarski krizi po letu 2008, je NHL vsako leto rasel s povprečno 7-odstotno rastjo. Vpeljana je bila novoletna zimska klasika, ki je postala prava športna in poslovna uspešnica, liga je s tem dobila tudi zvestega TV-partnerja v ZDA. NBC je za 10-letne nacionalne pravice v ZDA plačala 2 milijardi dolarjev, kar je sicer neprimerljivo z NFL-jem, MLB-jem ali NBA-jem, vendar je ob tem NHL dobil ključno vlogo pri preoblikovanju Versusa v NBC Sports.

A kljub temu da bo po trditvah vodstva liga z odpovedjo predsezone in prvih 82 tekem rednega dela izgubila 250 mio. dolarjev prihodka, pravih pogajanj še vedno ni. Namesto da bi se komisar Gary Bettman in direktor sindikata Donald Fehr dogovarjala o tem, kaj vse so s hokejom povezani prihodki, koliko jih je v resnici in predvsem kako to na pošten način razdeliti, se pojavlja vse več razlik. Na torkovih in srednih pogovorih so se ukvarjali z manjšimi zadevami (doping, zavarovanja), pa še pri tem se je zapletlo zaradi predvidene omejitve dolžine pogodb.

Cenzura ali spoštovanje pravil "lock-outa"?
Prvaki so te dni izgubili novinarja Richa Hammonda, ki je vsak dan pokrival dogajanje okoli Los Angelesa. Kralji so že obstoječega "LA Kings Insiderja" zaposlili pred tremi leti, ker noben pisani medij ni več pokrival gostujočih tekem. Hammond, ki je v neobičajnem dogovoru v dobro obiskanem blogu ohranil novinarsko samostojnost, je na začetku "lock-outa" objavil pogovor z igralcem in klubskim sindikalnim zastopnikom Kevinom Westgarhtom. Vodstvo NHL-a je zahtevalo od kluba in novinarja, da umakneta članek, ker v času "lock-outa" veljajo stroga pravila, po katerih klubi in njihovih zaposleni ne smejo imeti stika z igralci (izjema so poškodovani). LA Kingsi so se morali ukloniti volji NHL-a, Hammond pa se je po posegu v njegovo delo odločil za prestop in bo zdaj pokrival univerzitetni šport priljubljene univerze USC (Trojans).

Zdaj se pravi hokej igra le v Evropi
In hokejisti? Čedalje več jih odhaja preko luže, pri čemer so sprva začasne klube poiskali Evropejci, zdaj pa jim v želji po igri sledi še čedalje več Severnoameričanov. Trenutno je v Evropi že 136 NHL-ovcev, ki igrajo v 18 državah, od tega v 21 različnih ligah. Ob tem so klubi številne mlajše igralce prerazporedili v ligo AHL, nekateri izkušenejši igralci pa igrajo celo še v nižje rangiranih ligah.

KHL je hvaležna za vse ruske superzvezdnike Aleksandra Ovečkina, Pavla Dacjuka in Iljo Kovaljčuka, na Češkem vlada norija v režiji Jaromirja Jagra in prijateljev v Kladnu, Švica in Nemčija privabljata najboljše igralce, ki jih "sovjetska" prostranstva ne dišijo. Na svoj račun so prišli tudi slovenski ljubitelji hokeja: Jan Muršak je okrepil Olimpijo in jo tudi prebudil ter na štirih tekmah prispeval kar deset podaj.

Uživajmo, dokler ne najdejo skupnega jezika
Tako, da "lock-out" na koncu koncev le ni tako slaba stvar za Evropejce, ki so začasno največji dobitniki spora. Medtem v ZDA še niso niti povsem opazili, da jim manjka NHL, v Kanadi, kjer hokej zavzema status religije, pa navklub vsemu tarnanju še ne razmišljajo o izrednih zasedanjih parlamenta. Hokejskega sveta morebiti res še ni konec, a na "creme de la creme" bo potrebno še počakati nekaj tednov, mesecev ali pa znova mogoče celo sezono.

Kaj je "lock-out"? To ni stavka zaposlenih športnikov, temveč odločitev lastnikov, da ustavijo vse dejavnosti.

Vodstvo lige je igralcem pred iztekom kolektivne pogodbe ponudilo 47 odstotkov prihodkov oz. zmanjšanje plač za 256 milijonov dolarjev. Sindikat je nasprotno ponudil zmanjšanje igralskega deleža na 54,3 odstotka prihodkov, ob tem bi obstoječe pogodbe ostale nespremenjene, delež pa bi v treh sezonah padel na 52 odstotkov.